Neautorizováno !


 

(9.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Nyní rozhodneme o návrhu na zkrácení lhůty k projednání o 30 dnů.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 60 a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 60, z přítomných 97 pro 34, proti 4. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru a lhůta pro projednání je podle zákona o jednacím řádu nezkrácena na 60 dnů. Končím bod 75. Děkuji navrhovateli, děkuji zpravodaji.

 

Budeme pokračovat. Dalším bodem našeho jednání je bod č. 76. Než ho zahájím, tak sdělím, že pan poslanec Vidím má náhradní kartu č. 33.

Bodem 76 je

 

76.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 19/1997 Sb.,
o některých opatřeních souvisejících se zákazem chemických zbraní
a o změně a doplnění zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování
a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákona
č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon),
ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 140/1961 Sb.,
trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1098/ - prvé čtení

 

Připomínám, že jsme v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede za předsedu vlády místopředseda vláda a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Ještě než se ujme slova, požádám poslance Miloše Titze, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajem pro prvé čtení, aby sledoval celé projednávání návrhu zákona.

Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, cílem předloženého vládního návrhu novely zákona č. 19/1997 Sb., který do českého právního řádu implementoval Mezinárodní úmluvu o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a o jejich zničení a zavedl kontrolní režim pro její dodržování na území České republiky je implementovat opatření přijatá na konferenci smluvních států úmluvy po jejím vstupu v platnost. Novela dále odráží změny přístupu ke kontrole vývozu a dovozu zboží a technologií dvojího použití po vstupu České republiky do Evropské unie v souladu se zákonem č. 594/2004 Sb. Rovněž se v ní promítají zkušenosti z kontrolní činnosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Návrh novely tento zákon zásadně nemění, definice i základní záměry pro kontrolu zákazu chemických zbraní zůstávají zachovány. Nová právní úprava umožní především zpřehlednit a zjednodušit proces zpracování oznámení o množství dovážených a vyvážených stanovených látek. Novela též obsahuje komplexní novou úpravu správního trestání a podmínky ochrany bezpečnostních zájmů České republiky při udělování licence.

Předkládaný návrh je v souladu s ústavním pořádkem České republiky, mezinárodními smlouvami, jimiž je Česká republika vázána. Navrhovaná právní úprava si nevyžádá nároky na státní rozpočet.

Věřím, vážené paní poslankyně a páni poslanci, že tento návrh podpoříte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi a ministru práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi za uvedení tohoto návrhu, a ještě než přikročíme ke zpravodajské zprávě, sdělím, že pan poslanec Václav Nájemník má náhradní kartu č. 12.

Nyní čekám na příchod zpravodaje. Jsem informován, že spěchá do jednací síně.

Já bych využil chvilky času a sdělím, že v následujícím bodu bude předkladatelem senátor Kubera a zpravodajem pan poslanec Zdeněk Koudelka, poté pan poslanec Janeček a zpravodaj pan poslanec Václav Nájemník. Sděluji to dostatečně dopředu, abychom neprodlužovali projednávání.

Ještě chvilku počkáme na pana poslance Miloše Titze.

(Po příchodu poslance Miloše Titze do sálu:) Pane poslanče, pojďte. Včera před 19. hodinou jsem přesně sděloval, jak budeme pokračovat. Na začátku projednávání bodu jsem oznámil, že vás čekám u stolku zpravodajů. Teď už se, pane poslanče, prosím, ujměte své zpravodajské zprávy.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážení kolegové, milé kolegyně, promiňte prosím, mně úplně vypadlo, že bude to prvé čtení. Já bych vás prosil, abyste tuto, myslím si, dosti důležitou normu propustili do druhého čtení a přikázali ji výboru pro obranu a bezpečnost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla zkrácená zpravodajská zpráva pana poslance Titze. Otevírám obecnou rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo nehlásí z místa. Nevidím nikoho, rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak.

Budeme tedy rozhodovat o návrhu na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 61 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 61, z přítomných 109 pro 74, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Děkuji předkladateli, děkuji zpravodaji a končím bod č. 76.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP