Neautorizováno !


 

(Jednání zahájeno v 9.01 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády - doufám, že některý z místopředsedů vlády se dostaví, abychom mohli zahájit projednávání. Zahajuji třetí jednací den 54. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás tady vítám.

Prosím, přihlaste se všichni svými identifikačními kartami, případně mi oznamte, kdo žádá o vydání náhradní karty. Kolegyně Jiřina Fialová má náhradní kartu č. 17.

Nyní sdělím žádosti o omluvení neúčasti na dnešním jednání. Z poslanců se omlouvají Anna Čurdová - zahraniční pracovní cesta, Miloš Kužvart - rodinné důvody, Jaroslav Lobkowicz je jako svědek na soudním jednání. Na odpolední jednání se omlouvají Svatomír Recman a Antonín Seďa - jednání správní rady VZP. Dále se omlouvá kolega Jan Schwippel, který už je v regionu, Oldřich Vojíř pro nemoc a Tom Zajíček - zasedání zastupitelstva v Písku. Od 11 hodin se dnes omlouvá i poslankyně Hana Šedivá pro jiné pracovní záležitosti.

Z členů vlády se na dnešní jednání omlouvají předseda vlády Jiří Paroubek na dopolední jednání, Libor Ambrozek, který je dnes na zasedání Rady ministrů životního prostředí Evropské unie v Bruselu, Vítězslav Jandák, který je na pracovním jednání mimo Prahu, místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka je na pracovní cestě, a od 13 hodin se omlouvá i místopředseda vlády a ministr Zdeněk Škromach, který je také pracovně zaneprázdněn jinde. Ministr Milan Urban je v Ostravě na semináři o podnikání.

Budeme pokračovat v projednávání návrhů zákonů v prvém čtení. Připomínám, že po ústních interpelacích projednáme pevně zařazené body z bloku smlouvy - prvé čtení.

Dovolte mi napravit jedno formální nedorozumění. Včera oznámil řídící schůze, že zastupitelstvo Moravskoslezského kraje bere zpět sněmovní tisk 910 - návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění, bod č. 42. Ale došlo v komunikaci mezi Poslaneckou sněmovnou a zastupitelstvem Moravskoslezského kraje k nedorozumění a zastupitelstvo požádalo pouze o vyřazení tohoto tisku ze schváleného pořadu schůze. Proto budeme o tomto návrhu hlasovat, je správné to také říci ráno na jednání.

Připomínám, že nejpozději do 11 hodin je dnes možno podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 proběhne jejich losování.

Vítám místopředsedu vlády Zdeňka Škromacha.

A dále k pořadu schůze se hlásí Václav Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové. Na dnešní odpoledne po interpelacích je pevně zařazeno první čtení smluv. Domnívám se, že tento bod bude nepříliš náročný. I když je tam hodně bodů, tak pravděpodobně i úvodní slovo i diskusi bude možné spojit k velké části z nich, protože se jedná o jedno a to samé. A protože tady bude muset být tím pádem i ministr, je myslím namístě, abychom dnes odpoledne už také projednali smlouvy ve druhém čtení.

Navrhuji tedy, abychom také body 93 až 97 projednávali dnes po ústních interpelacích.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, to je druhý návrh k pořadu schůze. Má někdo další návrhy na změnu pořadu schůze? Není tomu tak.

Budeme tedy hlasovat o dvou návrzích. Za prvé, že vyřazujeme z pořadu této schůze sněmovní tisk 910, napravíme tak včerejší komunikační nedorozumění, a potom o zařazení smluv ve druhém čtení po projednání smluv v prvním čtení. Tyto dva návrhy budeme rozhodovat v hlasováních pořadové číslo 56 a 57, která zahájím, až se dostatečný počet kolegů přihlásí. Je vás tady jistě víc, než je na displeji.

 

Právě teď jsem zahájil hlasování pořadové číslo 56 a ptám se, kdo je pro vyřazení tisku 910, bod č. 42, z pořadu 54. schůze. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 56 z přítomných 77 pro 70, proti nikdo. Návrh byl přijat. Tisk 910 bude tedy zařazen na příští jednání Poslanecké sněmovny.

 

Nyní oznámím ještě náhradní kartu pana poslance Miroslava Beneše, má náhradní kartu č. 15.

 

A nyní rozhodneme o procedurálním návrhu, který přednesl pan poslanec Václav Exner, zařadit na dnešní odpoledne ještě smlouvy ve druhém čtení, a to celý jejich blok.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 57, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 57 z přítomných 82 pro 36, proti 15. Tento návrh nebyl přijat.

 

Ještě se hlásí pan poslanec Pavel Hojda, předpokládám jako předseda volební komise. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Omlouvám se, ale my jsme skončili těsně před zahájením, a proto jsem si musel svůj návrh připravit.

Jedná se o to, že volební komise navrhuje, aby volební body, které jsou zařazeny na jednání Poslanecké sněmovny, byly zařazeny pevně na středu příští týden, a to tři čtvrtě hodiny před polední přestávkou. Je to z toho důvodu, že volebních bodů je jednak poněkud více a navíc je tam i poměrně dost velký výběr členů, takže i vyhodnocení bude trvat poněkud déle.

Jedná se o následující volební body: 138, 139, 140, 141, 142, 150 a 137. Bod 143, což je návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře, bude možné projednávat až třetí týden této schůze Poslanecké sněmovny. V případě, že bude jednat Poslanecká sněmovny třetí týden, to je úterý 21. března 2006, požádal bych pak o zařazení tohoto bodu, hned jako první bod v úterý třetí týden. Ale teď se jedná jenom o hlasování o zařazení bodů, kterým uplynul termín, a jednalo by se o to, že bychom hlasovali ve středu příští týden tři čtvrtě hodiny před polední přestávkou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP