Neautorizováno !


 

(18.50 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Tento tisk byl předložen Poslanecké sněmovně k projednání již v červnu loňského roku, ale bohužel vlivem toho, že byly vždycky předřazovány vládní návrhy, došlo na něj v prvním čtení až nyní. Proto vás prosím, abychom o tomto tisku diskutovali, abychom jej propustili a dali mu šanci. Znalci a tlumočníci celý rok čekali, zda se vůbec pustíme do prvního čtení návrhu zákona.

Cílem je doplnit do platného znění zákona o znalcích a tlumočnících nové ustanovení, na jehož základě bude možné zvýšit odměnu znalce o částku odpovídající dani z přidané hodnoty, kterou je znalec či tlumočník, který je plátcem DPH, povinen z odměny odvést do státního rozpočtu. Na rozdíl od platné právní úpravy odměn pro advokáty, notáře, patentové zástupce a soudní exekutory, jimž je umožněno účtovat DPH k sazbě odměny stanovené příslušným právním předpisem, je stávající právní úprava odměn pro znalce a tlumočníky výrazně diskriminační. (Velký hluk v sále.) Zavádí tak nerovnost mezi znalci plátci -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás ještě jednou přeruším, ač nerad, paní kolegyně, a znovu požádám Sněmovnu o klid. Jestli máte zájem projednávat i po 19. hodině, mám ještě deset minut na to, abych to nechal odhlasovat. Věřím, že se uklidníte a necháte paní kolegyni Dundáčkovou v důstojné atmosféře přednést její úvodní zprávu. Děkuji vám.

Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Tato skutečnost zavádí nerovnost mezi znalci či tlumočníky plátci a neplátci daně z přidané hodnoty, nerovnost mezi znalci na jedné straně a právníky, to je advokáty, notáři, patentovými zástupci na straně druhé. Značně prodlužuje lhůty pro meritorní rozhodování ve věci, poněvadž nejprve se musí rozhodnout o stížnosti znalce proti nepřiznání DPH v případě jednotlivých věcí. A dále vzhledem k tomu, že soudy odmítají odsouhlasit dobropis na nepřiznanou daň z přidané hodnoty, je toto ztrátou znalce, příp. znaleckého ústavu, a současně to podstatně zvyšuje jejich režijní a neproduktivní pracnost. Takovýto stav je nejen diskutabilní z hlediska ústavního a mezinárodněprávního, ale také není v souladu s judikaturou Ústavního soudu, neboť Listina základních práv a svobod ve svém článku I v souladu např. s článkem IV bod 3 Evropské sociální charty přiznává stejnou odměnu za práci stejné hodnoty.

Vážené dámy a pánové, já vás prosím, abyste propustili tento tisk do druhého čtení a umožnili ústavněprávnímu, příp. dalšímu výboru vypořádat se s touto novelou, a to ve zkrácené lhůtě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za úvodní slovo. Nyní pan poslanec Petr Rafaj jako zpravodaj se svou zpravodajskou zprávou. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážené dámy a pánové, vážení kolegové, tato novela je opravdu při přečtení vcelku jednoduchá, ovšem rozhodování o ní a přemýšlení nad ní je dosti složité. Já musím říci, že vcelku jsem se do toho ponořil. Ten problém, tak jak tady byl přednesen, je vcelku logický. Má ovšem i tu druhou stránku a druhá stránka samozřejmě je, z čeho se to zaplatí. To je myslím to nejdůležitější, protože dneska v kapitolách ministerstva na to peníze nejsou, s tím se nepočítalo. V návrhu není vyčíslen náklad, kolik to vlastně má stát. Musím říci, že když jsem se dotazoval na příslušném ministerstvu, tak se vyjadřovali o pokrytí toho velmi skepticky. Museli by požadovat další dofinancování své vlastní kapitoly.

Ač návrh zní logicky, je mi líto, ale podávám návrh na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane zpravodaji, to až v rozpravě. Děkuji za zpravodajskou zprávu a otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se do obecné rozpravy hlásí. Pan zpravodaj pravděpodobně bude muset zopakovat svůj návrh na zamítnutí, aby to zaznělo v rozpravě. Pane zpravodaji, prosím. Vím, že to je formální, ale je to nutné, abychom dodrželi proceduru.

 

Poslanec Petr Rafaj: Ano, souhlasím. Takže formálně dávám návrh na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Někdo další v rozpravě? Není tomu tak. V rozpravě paní navrhovatelka. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já jen navrhuji v podrobné rozpravě, jak jsem již avizovala, zkrácení lhůty pro projednání na 30 dnů, tak abychom se mohli vypořádat při propuštění do druhého čtení s touto novelou zákona na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak. Budeme tedy rozhodovat o jednotlivých návrzích vznesených v rozpravě. Odhlásím vás, dnes už naposled, a požádám vás o to, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami, a o těchto návrzích rozhodneme v hlasování.

 

O návrhu na zamítnutí rozhodneme v hlasování pořadové číslo 53. Ptám se, jestli jsou už všichni přihlášeni svými kartami. (Ano.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 53. Ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 53 z přítomných 84 pro 38, proti 20. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat hlasováním o přikázání a o zkrácení lhůty. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 54 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 54 z přítomných 86 pro 78, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Nyní návrh na zkrácení lhůty k projednání o 30 dnů.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 55 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 55 z přítomných 85 pro 27, proti 33. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, jeho lhůta k projednání byla zachována podle zákona o jednacím řádu na 60 dnů. Děkuji navrhovatelce, děkuji zpravodaji a končím bod číslo 74. Zároveň končím i dnešní odpolední jednání.

Ještě předtím, než se rozejdeme, zopakuji zítřejší program. Podle schválených jednotlivých návrhů k programů máme zítra pevně zařazené body pouze na odpoledne, to znamená interpelace po polední přestávce a po ústních interpelacích bude následovat blok prvních čtení mezinárodních smluv. Pokud nedojde ke změně, zítra ráno bude tento pořad. Zopakuji, že zítra začínáme bodem číslo 75, což je návrh poslance Robina Böhnische a Petra Rafaje na vydání zákona o správě daní a poplatků, na změnu tohoto zákona. Potom vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 19/1997 Sb., bod číslo 76, a pokračujeme bodem 77, což je senátní návrh ústavního zákona, bodem 78 a dalšími. To je zítřejší pořad schůze.

Přeji vám hezký večer a těším se ráno na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 19.00 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP