Neautorizováno !


 

(17.40 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. S faktickou poznámkou ještě předseda klubu KSČM. Pak se zeptám zpravodaje, jestli bude mít zájem o závěrečné slovo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že s mnohými, ba co dím, s většinou z vás v tomto zákonodárném sboru pracujeme již drahnou dobu, znáte mě dobře, víte, že se vždy snažím nabádat, abychom za prvé odváděli svoji práci dobře, abychom nebyli zatahováni do zástupných sporů a zástupných témat, ale také abychom se drželi toho, co mnozí z nás nazýváme demokratickými přístupy a postoji. O to více je mi líto, že to musíme být někdy zrovna my, kteří k tomuto pořádku jsme nuceni vést, když vidíme, že někdy se z té demokratičnosti - ať již cíleně, nebo mimoděk - uhýbá.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan zpravodaj má zájem o závěrečné slovo. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zazněla zde řada názorů na návrh tohoto zákona. Uznávám, že na každém z těchto názorů byl kousek pravdy. Pravděpodobně by bylo optimální, kdyby tato Sněmovna měla ještě čas přikázat vládě, která už nemá čas, aby připravila návrh na objektivizaci odškodnění těch, kteří byli v minulosti nějak politicky poškozeni. Dělat to po jednotlivých skupinách, když nemáme celkový přehled, kdo a jak už v minulosti odškodněn byl, mi připadá trochu nefér. To je vše.

Pane předsedající, myslím, že můžeme přikročit k závěru. Padly dva návrhy. Paní kolegyně Gruntová navrhla návrh zákona vrátit k dopracování. V případě, že nebude přijat, pan předkladatel Říha navrhl zkrátit lhůtu o 30 dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Všechny vás odhlásím a požádám o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami. Rozhodneme o jednotlivých návrzích.

 

O prvním návrhu, tj. o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 45, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 45 z přítomných 101 poslanců pro 55, proti 40. Návrh byl přijat.

 

Je nehlasovatelný návrh na přikázání i návrh na zkrácení. Děkuji panu předkladateli i panu zpravodaji.

Počkám samozřejmě na kontrolu výsledků hlasování, o které je zájem. (Probíhá kontrola hlasování.) Mohu konstatovat, že návrh byl přijat. Vrátili jsme navrhovateli k dopracování. Končím bod číslo 67.

 

Pokračujeme bodem 68 - Návrh zastupitelstva Libereckého kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích, ve znění pozdějších předpisů, a kterým se provádějí některá opatření v soudnictví, sněmovní tisk 1017, prvé čtení

Připomínám, že pan hejtman Skokan je na dny 8. a 9. 3. v zahraničí. Vím to od něj osobně od středy minulého týdne. Podle jednacího řádu a podle pravidel Poslanecké sněmovny tento bod přeložíme na konec bloku prvních čtení. Budeme tedy pokračovat nikoli bodem 68, který jsem přerušil, ale bodem číslo

 

69.
Návrh poslance Vlastimila Tlustého na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému
majetku, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 253/2003 Sb., kterým se mění
zákon č. 95/1999 Sb., o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků
z vlastnictví státu na jiné osoby a o změně zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém
fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 357/1992 Sb.,
o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění
pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 253/2001 Sb., a některé další zákony
/sněmovní tisk 1021/ - prvé čtení

 

Připomínám, že stanovisko vlády jste obdrželi jako sněmovní tisk 1021/1. Pan předkladatel Vlastimil Tlustý je u stolku zpravodajů, požádám pana poslance Petra Rafaje jako zpravodaje pro první čtení.

Nyní prosím, aby předložený návrh pan poslanec Tlustý uvedl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi představit tento tisk. Pro úsporu našeho jednacího času bych uvedl, že je to tisk, který jsem předložil 22. června loňského roku. Podstatou tisku je prodloužení lhůty tzv. restituční tečky. Je to návrh, ve kterém se vlastně jedná o jedno jediné datum. Nicméně okamžik, ve kterém je tento návrh právě projednáván, je okamžikem, který je již s velikým zpožděním za původním termínem tzv. restituční tečky. Tak mi dovolte, vážená Sněmovno, upozornit, že projednání tohoto návrhu má smysl jedině v případě, že Sněmovna umožní zásadní zkrácení lhůty pro projednání. To za prvé. Za druhé - při přijímání pozměňovacích návrhů náhradou původního data, které se stalo čekací dobou zcela neaktuální, za datum nové. V rozpravě navrhnu, aby Sněmovna v jedné variantě umožnila zkrácení lhůty o 30 dnů, případně na 5 dnů, neboť tyto dvě varianty ještě umožňují tento návrh v tomto funkčním období projednat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Vlastimilu Tlustému. Prosím pana poslance Petra Rafaje, aby se ujal své zpravodajské funkce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážené kolegyně, vážení kolegové, předložený návrh zákona, jak bylo řečeno, vypadá na první pohled velice jednoduše, protože opravdu se jedná o změnu jednoho termínu - data restituční tečky. Tento zákon je žel projednáván hodně po termínu.

Musím říci, že problematika je řešena různými způsoby. Mimo jiné i vyjádřením Ústavního soudu. Ústavní soud vlastně posuzoval vztahy k pozemkům restituenty, kteří jsou přímí, kdy byly restituční nároky nakupovány, takže samozřejmě lze o tomto zákonu diskutovat. Prodloužení tohoto termínu by znamenalo nějak uniknout z rozhodnutí Ústavního soudu, kdy by se prodloužily majetkové nároky všech až do daného termínu, to je do konce roku 2009. Lze nad tímto diskutovat, lze nad tímto návrhem uvažovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za jeho zpravodajskou zprávu. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Pan poslanec Ladislav Skopal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP