(10.00 hodin)
(pokračuje Kužvart)

Myslím si, že šance, že se podaří získat finanční prostředky touto cestou tady jsou.

Dovolte mi, abych ještě uvedl jednu jakousi paralelu. Kromě dopravní infrastruktury se často hovoří o tom, že Fond národního majetku z jednorázových příjmů z privatizace, že by měl, mohl, že je to jeho úkol, financovat i infrastrukturu ekologickou. Já bych chtěl říci, že se to stalo jenom jednou, někdy v letech 1994 až 1996, kdy na popud tehdejších politiků z Občanské demokratické aliance se na program ozdravení ovzduší uvolnilo 6,1 miliardy korun. Nemůžeme teď komentovat, jak se tyto peníze přelité do formy podpory elektrických přímotopů či plynofikace obrážejí na peněženkách našich spoluobčanů dneska díky obrovskému nárůstu cen energií. Že to bylo zčásti zmarnění, tyto peníze, 6,1 miliardy že bylo využito velmi nešťastným způsobem.

To, co tady chci zdůraznit je, že bych očekával ze strany těch, kteří logicky hájí státní finance, státní pokladnu, Fond národního majetku, mnohem hlubší analýzu. Uvědomme si, že v roce 2008 již nebude schopna naše země dostát svým závazkům z hlediska kofinancování evropských fondů, evropských dotací. To znamená, že záležitost je mnohem širší, mnohem složitější. Každopádně na projekty, které se týkají ať už dopravní infrastruktury či ekologické infrastruktury, je možné generovat prostředky jinými způsoby. Zde v tomto případě u těchto památkově chráněných objektů, objektů spojených s kulturou, vidím, že je ta možnost mnohem logičtější, mnohem racionálnější.

Proto budu podporovat tento zákon. Uvědomme si, že mecenášů se najde spoustu na různé sportovní akce, naopak pro kulturu se bohužel v naší zemí příliš mnoho mecenášů nenajde. I když je to záležitost, která je z hlediska systémového asi ne úplně čistá, budu tento návrh zákona podporovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kužvartovi. Hlásí se ještě někdo další? Paní poslankyně Levá s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji za slovo. Na závěr celé naší diskuse si obyčejný člověk, který se nevyzná ve státním rozpočtu, ve financích řekne asi toto: Privatizovali jsme, privatizovali, z privatizace byly miliony. Dvě miliardy na Národní muzeum a národní kulturu skutečně nezbyly.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Levé. Hlásí se ještě někdo? Pokud ne, tak rozpravu končím.

Táži se, zdali hodlá za navrhovatele vystoupit pan poslanec Melčák. Je tomu tak.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji vám, pane předsedající, za udělení slova. Chtěl bych trošku zrekapitulovat některé argumenty, které zazněly. Zkusím to postupně.

Děkuji panu poslanci Mášovi za to, že podpořil celý návrh. Musím mu ovšem říci, že přesně nepochopil záměr novely, protože opravdu předkladatelé neměli v úmyslu, aby peníze byly věnovány na výstavbu nového objektu. Myslím, že můžu odpovědět a poděkovat i panu kolegovi Plevovi, který myslím jako jediný pochopil, že to v tom návrhu není. My jsme si dávali veliký pozor, aby znění doplňující věty bylo takové, že nedává možnost nic jiného než provést rekonstrukci, záchranu těchto dvou památek.

Pochopitelně souhlasím i s panem kolegou Dubem, že památek skutečně máme hodně, ale myslím si, že chceme-li vyjádřit svůj vztah k památkám, neměli bychom návrh rozmělnit, a proto jsme se soustředili pouze na dvě řekněme z tohoto pohledu nejvýznamnější stavby.

Myslím si, že ostatní kolegové předkladatelé o výstavbě nové budovy nemluvili, takže záležitost mohu uzavřít s tím, že skutečně se nejedná o výstavbu nových objektů, ale o záchranu starých objektů.

Panu poslanci Schlingovi musím s politováním říci, že se také počítám do dálniční lobby. Je mi nesmírně líto, že Zlínský kraj, který v této Sněmovně reprezentuji, který mě do této Sněmovny poslal, nemá ani jeden kilometr dálnic. Významně tím trpí ekonomika tohoto kraje. Rozhodně však nechci patřit k těm, kteří když si budou muset utahovat opasky, tak vystěhují knihovnu na balkon. Doufám, že ani pan kolega Schling není mezi těmi, kteří by chtěli knihovnu na balkon vystěhovat.

Děkuji velice panu ministrovi Sobotkovi, který velmi podrobně vysvětlil, o co se jedná při přidělování peněz. Mně se to asi zřejmě v předkládací zprávě podařilo nedostatečně.

Děkuji všem, kteří návrh podpořili. Je mi líto, že to nemůžeme projednat ve zkráceném projednávání podle § 90 odst. 2. Při té příležitosti děkuji panu poslanci Plevovi za návrh zkrátit lhůtu pro projednání ve výborech na 20 dnů. Vyslovuji za předkladateli s tímto návrhem souhlas.

Myslím, pane předsedající, že jsem odpověděl na všechny významné věci a můžeme dát příležitost panu zpravodaji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Není na mně, abych posuzoval, zdali jste odpověděl na vše, co zaznělo v rozpravě. Každopádně vám děkuji za vaše vystoupení a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pan poslanec Miroslav Svoboda.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, dovolte, abych byl velmi stručný, protože kolega navrhovatel řekl vše podstatné.

Nicméně úvodní poznámka k proběhlé diskusi. Musím se přiznat, že jsem samozřejmě se zájmem poslouchal tuto diskusi a byl jsem velmi potěšen, protože veškeré příspěvky, které byly řečeny, byly k věci. Byly věcné a v zásadě obohatily pohled na danou problematiku, protože ať to byl pohled ze strany kolegy Kužvarta, který se na to díval z pohledu kofinancování, ať to byl pohled kolegy Schlinga, který se na to díval z hlediska potřebnosti pro naši dopravní infrastrukturu, a pohled kolegy Duba, který se na to zase díval z pohledu přerozdělování daní, tak všechny tyto příspěvky byly samozřejmě přínosné. Byly k věci. Jsem jenom rád, že můžu zpravodajovat takovýto zákon a takovouto novelu a nemusím zpravodajovat zdravotnické zákony, protože tam diskuse byla v úplně jiném duchu.

Věcné argumenty byly řečeny. Jsem rád, že převládal pozitivní duch k této novele. V tuto chvíli děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane zpravodaji, obávám se, že není vaší úlohou odejít po rozpravě. Vy máte shrnout rozpravu a shrnout návrhy, které v rozpravě zazněly. Jinak vám děkuji za v podstatě diskusní příspěvek, ale nyní je třeba, aby Sněmovna rozhodla v závěrečné fázi o návrhu, který zazněl, a o tom, co je třeba hlasovat v prvním čtení.

Připomenu, že organizační výbor navrhl předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Jiný návrh nezazněl. - Zazněl, od pana poslance Plevy. Nyní je vidět, že to je obsah toho, co jste měl v závěrečné zprávě zpravodaje Sněmovně připomenout.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za upřesnění. Samozřejmě bych k tomu dospěl. Omlouvám se za to. V průběhu padly tři návrhy. Návrhy kolegy Plevy, aby daný návrh byl posouzen ve výboru pro školství, kulturu a vzdělávání - omlouvám se za nepřesný název; druhý návrh na zkrácení projednávání na 20 dnů. Dále byl řečen vašimi ústy návrh na přiřazení rozpočtovému výboru. Z věcné podstaty tomuto výboru tento návrh přísluší.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP