(10.40 hodin)
(pokračuje Doktor)

Myslím, že to je postřeh zaznamenáníhodný a nepochybně byl by i pravdivý. Je třeba tedy zopakovat zcela zřetelně, že ze stávajících devíti členů dozorčí rady má stávající vládní koalice většinu, tedy šest hlasů, čtyři členy sociální demokracie, jednoho člena KDU-ČSL a druhého člena Unie svobody. Toto tvrzení a úvaha by byly pravdou, kdyby ovšem bylo pravdou, že tou vládní koalicí, která vládne, je ta vládní koalice, kterou máme na mysli. Ta vládní koalice, díky níž vy, páni ministři za mnou, máte ještě mandát vládnout. Připadá mi na mysl otázka, jestli tedy nevládne jiná koalice, možná jiná koalice, na základě níž naši ministři a předseda vlády ještě vládnout mohou a jsou trpěni, ale ve skutečnosti je tady už jiná koalice, která opravdu potřebuje to, co zaznělo - přeskládat členy dozorčí rady tak, aby více vyhovovali té stávající, již existující vládní koalici. A to koalici komunistů a sociální demokracie. Potom opravdu součet členů sociální demokracie a komunistů bude tvořit ono potřebné číslo šest, bude tvořit tu většinu, kterou má ta vznikající koalice zřejmě na mysli, a nepochybně bude moci dokončit některé citlivé kauzy, které byly zmiňovány, přesně tak, jak si to představuje většina té ještě doznívající vládní koalice, většina sociální demokracie a nová vznikající koalice - sociální demokracie a komunistů.

Jestliže jsem se zmiňoval o hospodářských výsledcích agentury, pak bych všem členům tohoto ctihodného sboru chtěl říci jedno jediné číslo a prosím, aby si je pamatovali. Odvoláváte mé kolegy Vladimíra Doležala a Vlastimila Tlustého v symbolicky velmi významném datu, ve významném období. Rok 2005 byl prvním rokem, ve kterém konsolidační agentura pro soustavu veřejných rozpočtů neznamenala zátěž, vytvořila zisk ve výši 1,6 miliardy Kč. - Drazí kolegové, nebýt vaší moudré vlády, vytvořila by zisk zhruba o čtyři miliardy vyšší! Protože nebýt kauzy a dohry oddlužení Všeobecné zdravotní pojišťovny a jiných zdravotních pojišťoven, nemusela by konsolidační agentura svou bilancí vypořádat ztrátu 3,8 miliardy přímé ztráty a zhruba 100milionové ztráty vzniklé z poradenských služeb, právních služeb, služeb z aranžmá a vyvedení dluhů, které jsme dostali od zdravotních pojišťoven dále, neb prostě platí, že tyto dluhy a nevymahatelné pohledávky, které jsou za firmami v konkursu, výnosné nejsou a my si je v bilanci ponechat nemůžeme, protože konsolidační agentura svou činnost ukončí.

V souvislosti s projednáváním oddlužení zdravotních pojišťoven jsem zde vedl rozpravu s vaším kolegou, respektive tehdejším kolegou panem poslancem Koníčkem, a jako jeden z argumentů, pro něž jsem odmítal uvedenou transakci, jsem uvedl jistou míru morálního rizika, neb již v té době bylo zřejmé, že poté, co byly odprodány pohledávky některých soukromých subjektů z nejrůznějších kauz, z nejrůznějších předmětů převzetí do portfolia konsolidační agentury, budeme stát tváří v tvář situaci, kdy k nám budou převedeny dluhy týchž dlužníků. Přestože tento můj názor byl odmítnut, chtěl bych vám alespoň takto demonstrativně na dálku představit soupis pěti stran formátu A4, který v hustém řádkování uvádí průnik portfolia dlužníků převedených v balíku oddlužení zdravotních pojišťoven, s tím, co Česká konsolidační agentura již má nebo měla ve svém portfoliu. (Ukazuje tabulku.)

Zkrátka se tváří v tvář jinému případu, jiné kauze, znovu ocitáme v situaci, kdy musíme chtě nechtě na základě rozhodování vlády vypořádat transakce jedněch a těch samých dlužníků, kteří zatěžují neustále svou neodpovědností soustavu veřejných rozpočtů. Svým způsobem se divím zástupcům KSČM, že delegují právě v takto vzácné a složité době, kdy v konsolidační agentuře zbývají už jenom takovéto příběhy, svého zástupce. Protože rozhodovat o nakládání s takovými pohledávkami nebude vůbec jednoduché, vůbec hezké.

V souvislosti s rozepří, která tady zazněla, v rozprodeji, mezi panem ministrem zemědělství a mým kolegou panem poslance Tlustým, já to zjednoduším, na takzvaném příběhu IPB, resp. ČSOB, bych chtěl autoritativně zopakovat to, co jsem uvedl již několikrát. Vedle podobných příběhů naprosto ztrátových transakcí, naprosto neodpovědného přístupu stovek, tisíců podnikatelů z nejrůznějších míst naší země byly na základě záruky vlády ČR, a to nejenom na případu IPB, respektive ČSOB, ale i jiných bank, do portfolia konsolidační agentury převedeny stovky úvěrů velmi odpovědných firem, úvěrů za velmi zdravými podnikatelskými projekty a za velmi zdravými firmami, které ovšem tím, že byly převedeny právě do portfolia konsolidační agentury, utrpěly tou dodatečnou skandalizací, kdy se někteří novináři živili zjednodušenou formou, kterou označovali vše, co bylo v konsolidační agentuře, za hnůj. Chtěl bych připomenout i vám, že váš ministr, současný ministr práce a sociálních věcí, se nezdržel ve věci komentářů na adresu činnosti konsolidační agentury takových soudů, že je označoval za žumpu, a musím říci, že takové soudy a zjednodušená tvrzení, která možná přinesou někomu třísekundovou mediální slávu, ubližují nejenom těm projektům samotným, ale zvyšují definitivní ztrátu, kterou na konci ČKA vyčíslíme a která bude tím definitivním vyčíslením toho, co činnost České konsolidační agentury znamenala pro naše daňové poplatníky.

Neexistuje tedy důvod pro odvolání ten, že by konsolidační agentura dosahovala špatných hospodářských výsledků. Dokonce neexistuje ani důvod ten, že by potřebovala stávající legitimní vláda jinou většinu v dozorčí radě, tak aby mohla efektivně rozhodovat. Pokud ovšem neexistuje důvod jiný. Pokud neexistuje důvod, že sami členové té stávající většiny nechtějí hlasovat pro některé věci, které jsou v rozporu se zdravým rozumem.

Vážené kolegyně a kolegové, považuji za věc v rozporu se zdravým rozumem, a ujišťuji vás, že jako poslední zbývající člen dozorčí rady zvolený za Občanskou demokratickou stranu budu hlasovat i nadále proti převedení portfolia takzvaných potravinářských dluhů na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, dokud v něm bude stát věta, že se tento fond předem zbaví práva reálného věřitele postupovat například i soudním sporem proti dlužníkovi, který nechce splácet své dluhy. Já prostě nezvednu ruku pro převedení zhruba 4 miliard dluhů do nového fondu jakoby novému věřiteli proto, abych se díval, že předem hlasuji o tom, že se stát nechá okrást. Protože jsem v této věci hlasoval stejně jako můj kolega Tlustý a jako kolega Doležal, předpokládám, že byste měli odvolávat i mě.

Potřebujete-li dohrát kauzu Setuza tak, jak se zdá, že ji potřebujete dohrát, opakuji vám z tohoto místa znovu, stejně jako jsem to říkal na dozorčí radě: jediným legitimním nástrojem, který nezpochybní dozorčí radu i Českou konsolidační agenturu jako instituci i její vážnost, je prodej těchto dluhů ve veřejné soutěži.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP