(10.30 hodin)
(pokračuje Doktor)

Chtěl bych se k samotnému faktu, že návrh na odvolání vznáší kolega a člen dozorčí rady České konsolidační agentury, vyjádřit takto. Považuji to za lidsky naprosto nepřípustné. Byť nejsem zastáncem žádných projevů staromazáctví, zcela neodvolatelně konstatuji, že pan kolega Kala nemá žádné morální právo na to, aby tady vyslovoval jakékoli soudy nad kontinuitou rozhodování v dozorčí radě po celou dobu, odkdy byli členové, mí kolegové Vlastimil Tlustý a Vladimír Doležal, do této dozorčí rady instalováni, protože co se týče funkčního období, je nejmladším členem dozorčí rady.

Považuji za nepřijatelné, že bylo-li učiněno rozhodnutí ve vedení sociální demokracie, že budou odvoláni a odstřeleni mí kolegové, tento návrh nepřednese ten, kdo jej vymyslel, a považuji za lidsky nepřijatelné, že to přijme jeden z našich kolegů, členů dozorčí rady, a smíří se s tím, že je mu do ruky napsána jakási důvodová zpráva, která se naprosto nezakládá na pravdě. Pro mne osobně je tato situace velmi těžko přijatelná, resp. těžko uchopitelná i z mnoha jiných důvodů.

Mám se stát jediným zbývajícím členem dozorčí rady zvoleným za Občanskou demokratickou stranu. Je to pro mne těžká situace i s ohledem na to, že jsem byl členem dozorčí rady zvolen s naprosto největším počtem hlasů v tehdejší volbě. Zjevně prostě při volbě ostatních kolegů členů dozorčí rady v té chvíli existovaly důvody, proč podpořeni nebyli, ale já si nemohu vzpomenout, že by za celou dobu funkčního období dozorčí rady tady zazněla nějaká výrazná kritika na adresu naší práce, na výši hospodářských ztrát, kterých jsme dosahovali, na výši ztrát, kterou samozřejmě musela zaplatit bilance soustavy veřejných rozpočtů, resp. naši daňoví poplatníci. To by totiž byl, vážené kolegyně a kolegové, jeden z legitimních důvodů, proč odvolat členy dozorčí rady. Ovšem nikoli selektivně dva z nich, ale nás všechny.

Pokud by existoval legitimní důvod, že by bilance ztráty, kterou jsme dosahovali, byla vyšší než ta, se kterou počítala soustava veřejných rozpočtů, odhad schodku státního rozpočtu pro daný rok, pak bych se nepochybně nedivil, kdyby kdokoli z členů vlády, pověřený ministr financí, nebo dokonce sám předseda vlády, ten, který by v tu dobu vládl nebo vedl vládu, přišel před tuto Poslaneckou sněmovnu a konstatoval: Česká konsolidační agentura vytváří větší ztrátu, než je oprávněna na základě schválené bilance, schválené rozvahy nebo na základě rozvahy, kterou učinila vláda ve svém schváleném státním rozpočtu, a my musíme takovou dozorčí radu odvolat, protože neplní výsledky, které jsme jí dali. To ovšem není pravda. Nic takového se nikdy nestalo. Na tomto místě nestál jeden jediný ministr financí, jeden jediný předseda vlády, který by tady něco takového řekl. Po celou dobu funkčního období této dozorčí rady z tohoto místa nezazněla žádná kritika.

Je totiž pravdou, že rozhodování vlády České republiky je rozhodování, které zcela jednoznačně ze všeho nejvíce ovlivňuje hospodářské výsledky dozorčí rady, resp. konsolidační agentury, a chtěl bych připomenout, vážené kolegyně a vážení kolegové, i vám, že naopak já jsem z tohoto místa uváděl docela výrazný rozdíl mezi tím, jak vypadá návratnost při prodeji aktiv, která spravuje konsolidační agentura, rozhoduje-li se vláda České republiky, a rozhoduje-li dozorčí rada, resp. představenstvo ve své vlastní kompetenci. Ten rozdíl je v řádu několika desítek procent. Prosím, ověřte si toto mé tvrzení a výsledky překvapí vás samotné.

Druhým legitimním důvodem pro odvolání členů dozorčí rady by byl nepochybně fakt, kdyby některý z členů dozorčí rady zneužil svého postavení, nerespektoval právní omezení, která jsou dána při výkonu funkce člena dozorčí rady, zneužíval svého postavení k únikům informací, k rozehrávání soukromých kauz a podobných věcí. K ničemu takovému až do zhruba 14., 16. ledna letošního roku nedošlo.

A je velmi zajímavé provést si vynesení informací zveřejněných v souvislosti s potřebou odvolat členy dozorčí rady na časovou osu. A v tuto chvíli velmi lituji, že právě odešel současný ministr zemědělství Jan Mládek, protože veřejně prohlašuji, a je to veřejně dokazatelné z veřejně přístupných zdrojů, že to byl právě on v závěru loňského roku, kdo označil dozorčí radu České konsolidační agentury - a teď budu citovat jeho výraz - jako "úzké hrdlo v potřebě dohry dluhů nebo zájmů státu nebo zájmů vlády ve vazbě na příběh Setuza". Byl to právě Jan Mládek, který na podzim loňského roku označil dozorčí radu, v tuto chvíli ještě neadresně, jako místo, kde si bude muset vláda udělat pořádek, resp. přeskládat složení dozorčí rady tak, aby více vyhovovalo záměrům vlády.

Do 12. ledna letošního roku neexistoval nikdo jiný, kdo by potvrdil tento trend nebo tuto úvahu pana ministra Mládka. Teprve 12. ledna letošního roku, byl to shodou okolností čtvrtek, při jednání organizačního výboru Parlamentu České republiky, resp. jeho dolní komory, navrhl člen sociální demokracie pan poslanec Vlček, a já doufám, že toto mé tvrzení nezpochybní, neb je prostě ověřitelné a jest pravdou, další bod jednání této Poslanecké sněmovny, a sice odvolání členů dozorčí rady konsolidační agentury. Zcela korektně musím uvést, že v souvislosti s tímto návrhem nepadla žádná jména, nepadlo ani jméno Vladimíra Doležala, nepadlo ani jméno Vlastimila Tlustého. Já myslím, že potud totiž role pana poslance Vlčka skončila. Nemyslím si, že byl součástí toho připravovaného scénáře. Toto byl jeho jediný úkol. Vše ostatní plánoval někdo jiný.

V pátek 13. ledna se jako první jméno objevuje jméno Vladimíra Doležala, vzápětí k němu ovšem přibývá jméno pana kolegy Vlastimila Tlustého. Jediným důvodem, který byl celý týden, resp. osm dnů sociální demokracií uváděn jako důvod pro jeho odvolání, byl střet zájmů, protože je vyšetřovatelem, resp. členem vyšetřovacího týmu té speciální vyšetřovací komise ke kauze Unipetrol. Ale tento střet zájmů jste včera, vážení kolegové ze sociální demokracie a KSČM, ukončili. Existoval-li tento důvod pro jeho odvolání, jestliže jste byli dostatečně troufalí na to, abyste osm dnů uváděli tento důvod jako důvod pro jeho odvolání, pak já myslím, že zcela zřetelně chápete, že včera jste sami tento důvod střetu zájmů ukončili, protože jste práci komise ukončili předčasně, a střet zájmů Vlastimila Tlustého neexistuje.

Samozřejmě že po tiskové konferenci mého pana kolegy Tlustého, která se týkala oné kauzy 11 miliard za korunu, přibyl i důvod jiný. Svým způsobem vám pan kolega trochu zjednodušil situaci, na druhou stranu se ovšem staly krystalicky čistými a zřetelnými důvody, proč má být odvolán.

Dovolte tedy, abych se zabýval jinou věcí. V tiskovém vyjádření člena vlády, předsedy Unie svobody Pavla Němce, se objevila úvaha, že nepochybně tato vláda potřebuje dostatek legitimních nástrojů a takovou pozici v dozorčí radě, aby mohla provádět svou hospodářskou politiku. Zcela správně se nad tímto tvrzením zamyslel místopředseda sněmovny Jan Kasal, který tvrdil, že je na pováženou, že nemůže vláda provádět svou politiku, když v současné dozorčí radě má většinu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP