(10.20 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Já tady prohlašuji, že jsem nikdy nebyl na výplatní pásce kohokoliv, já jsem byl vždycky zaměstnanec a placen Poslaneckou sněmovnou, a už vůbec ne u Nomury. Nikdy jsem s ní neměl, jak jste tady lhal, jakýkoliv vztah. Jedním slovem, já jsem nikdy od nikoho, na rozdíl od vás a vašeho drzého čela, pane ministře, nevzal ani korunu. Jak jste na tom vy, to se brzo ukáže právě v kauze Nomura.

Opakuji: Odvolejte svoje lži a obvinění, jsou to prokazatelné lži a vymyšlená obvinění, anebo se setkáme u sice divné a pomalé, ale přece jenom trochu fungující české justice.

Děkuji za pozornost. (Potlesk ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tlustému. Vystoupí pan ministr Mládek.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Pokusím se, vážený pane předsedající, vaším prostřednictvím odpovědět panu předsedovi bod po bodu.

Co se týče omlouvání a vyhrožování soudem. Pane předsedo, nápodobně, budu zřejmě muset já podat trestní oznámení na vás, a pak se sejdeme u dvou soudů. Ale omlouvat se vám nebudu a nehodlám, neboť nemám za co. To k prvnímu bodu.

Co se týče vyšetřovací komise a mého podílu na kauze IPB. Já bych chtěl říct jedno. Jakkoliv mám problém s druhou částí té zprávy komise, kterou tady citoval ve stručnosti pan předseda Kalousek, tak ona také konstatovala, že banka byla tunelována, byla v hluboké ztrátě a byl nutný zásah státu, bylo nutné znárodnění. Má účast, osobní účast z hlediska trestní odpovědnosti, o které jste tady hovořil, skončila den před vyhlášením nucené správy. Takže já z osobního hlediska nemám žádný problém. A přestože někteří členové komise, včetně vás, chtěli mě připojit do onoho seznamu obviněných tak zjistili, že nemají proč. To je z osobního hlediska, věcně, ale samozřejmě si myslím, že ti kteří řešili problémy neexistujících aktiv, úvěrů s právními chybami, tak řešili váš svinčík, pane předsedo, který vznikl v IPB v hospodaření za vlád ODS, protože tam vznikl celý problém nebo jádro problému, které potom bylo už dále neudržitelné, a to i přesto, že IPB si prodloužila svůj život skrze Kajmanské ostrovy a různá jiná schémata, která v podstatě v jednoduchosti jsou o tom, že se předstírá, že jsou v bance nějaká aktiva, když už tam žádná nejsou.

Je naprosté matení veřejnosti, že bylo jednoduché řešení, že se měli vyplatit střadatelé, a problém by byl vyřešen a bylo by to pro stát levnější. To totiž nebyla jenom IPB banka, to byla IPG Group - chobotnice, která spočívala v tom, že banka vlastnila podniky, podniky vlastnily banku, nepřehledný konglomerát nejrůznějších vztahů, často podvodných vztahů, a to všechno bylo nutné rozplést; a samozřejmě když je tam nekooperace vlastníků, že dluhy narůstají. To ano, ale to jsme věděli od samého začátku a já jsem strávil dlouhé měsíce ve snaze najít řešení, ale bohužel spolupráce ať už s manažery nebo se zahraničním investorem nebyla možná.

Co se týče arbitráže český stát versus Nomura. Ano, pane předsedo, tady jste se velmi zasloužil o český stát, protože v podstatě jediné relevantní informace, které jaksi přitěžují českému státu, jsou některé závěry vyšetřovací komise. (Pobouření a údiv poslanců ODS.) Které jsou lživé, samozřejmě. (Hlučení poslanců ODS.) Ale samozřejmě v tom Londýně se to velmi těžko vysvětluje, to ano. (Stejná reakce. Předsedající: Prosím o klid.)

 

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek Já si myslím, že jsem reagoval ve všech hlavních bodech. Omlouvat se nehodlám a zvážím žalobu na pana předsedu, který je pochopitelně velmi odolný vůči všem podnětům. Ale takový je život. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Mládkovi. Přihlásil se s přednostním právem předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, jako by dnešní jednání bylo předznamenáno oním prvním bodem, který jsme tu projednávali. Připomínám, že šlo snad o kanalizace nebo o něco takového, a ten tón, který tady zní, a ta slova, která tady znějí, mi připadají, jako kdyby byla spíše z tohoto ranku než z ranku, tedy okruhu slov a tónů, který by měl v této ctihodné Sněmovně zaznívat. Co je však horšího, je obsah. A to mi skoro běhá mráz po zádech, když slyším různá vzájemná obvinění, různá vzájemná napadání, nicméně i to jsem ochoten, schopen možná se pokusit pochopit. Koneckonců, jsem z venkova a tam se pro silnější slovo a pro silnější napadení, třeba ve venkovské hospodě, nejde daleko.

Co mě však naprosto vyděsilo, je to, že v posledních dnech a týdnech tady slyšíme při nejrůznějších příležitostech, že tu byla uzavřena smlouva, která je značně nevýhodná pro český stát, tam byla uzavřena smlouva, která je značně nevýhodná pro český stát, tu někdo ukradl ještě více než ten, kdo původně kradl.

Já se ptám, a není to pouze řečnická otázka: co tedy v těch 90. letech a teď v novém tisíciletí vlastně bylo v této republice učiněno pro český stát, a tudíž pro jeho občany, výhodné?

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji poslanci Kováčikovi a nyní budeme pokračovat vystoupeními řádně přihlášených. V tuto chvíli vystoupí pan poslanec Doktor a připraví se pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, vážení páni ministři, členové vlády, dovolte, abych se k projednávané věci vyjádřil z poněkud jiného úhlu pohledu.

V jistém slova smyslu může asi být i užitečné, že ta debata, jejímiž jsme svědky, dospěla až do těchto pater rozpravy. Je asi pochopitelné, že míra akcelerace a i užité argumentace je do jisté míry odvislá od toho, že se nacházíme v předvolebním období. Do značné míry je ovšem vytvořena zcela uměle a to napětí, které vzniklo kolem dozorčí rady, resp. potřeby odvolat některé ze současných členů dozorčí rady, je vytvořeno naprosto neoprávněně, naprosto účelově. A myslím si, že by prospělo věci, kdyby byly důvody, pro které jsou odvoláváni mí kolegové pan kolega Vlastimil Tlustý a kolega Vladimír Doležal, označeny třebas zřetelně, bez zbytečných emocí, bez zbytečných příkras, ale především bez vymyšlených nepravdivých argumentů a nepravdivých příběhů.

Jako první fakt je třeba opakovat, že členové dozorčí rady jsou voleni touto Poslaneckou sněmovnou. Jejich funkční období je pětileté a nepochybně sbor, který volí členy dozorčí rady, je může i po zvážení odvolat. K takovému odvolání musí být uvedeny samozřejmě zřetelné, pochopitelné, srozumitelné důvody. A doufám, že veřejnost bude bedlivě studovat důvody, které zde uvedl pan kolega, člen dozorčí rady, člen a poslanec sociální demokracie poslanec Kala.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP