(10.10 hodin)

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek Vážený pane předsedající, dámy a pánové, když jsem poslouchal pana předsedu Tlustého, tak mi vyvstalo několik dobrých českých přísloví na mysli. Pro koho asi byla vyrobena? Prostřednictvím pana předsedajícího je vzkazuji panu předsedovi Tlustému. První je, že "lepší drzé čelo nežli poplužní dvůr". To sedí úplně stoprocentně. Musím také potvrdit, že pan předseda Tlustý je odborník na zemědělství, protože umí kydat hnůj. To je také pravda. Potom je tedy ještě jedna věc, že "zloděj křičí, chyťte zloděje!".

Teď konkrétněji. Pan předseda Tlustý je jeden z lidí, kteří sice možná formálně neseděli v žádném orgánu IPB, ale samozřejmě patřil do estabilishmentu, který se postaral o to, aby to fungovalo, jak to fungovalo. Měl by nám sdělit, jaký je jeho konflikt zájmů. Kolikrát navštívil Japonsko? Kdo mu platil letenky? Jestli pro Nomuru pracoval v řádném pracovním procesu, nebo měl mandátní smlouvu?

IPB dovedla své hospodaření mimo jiné díky tzv. Neméthovým schématům k propadu, který byl podle neukončeného auditu 61 miliard; kdyby byl audit ukončen, byl by samozřejmě daleko větší. Samozřejmě, že nekooperativní řešení, a to se vědělo na samém začátku, by bylo dražší, než kdyby v IPB byli čestní manažeři a majitelé, kteří by udělali to, co udělali majitelé britské firmy IPB (ING?) Barings, kteří, když se dostali do podobné situace, tak došli za regulátorem, za Bank of England, sdělili mu, jaká je situace, a spolupracovali s centrální bankou, aby škody byly malé. Majitelé a manažeři IPB udělali pravý opak. Naopak ještě využili nepřehledné situace k dalšímu rozkradení aktiv, tedy včetně oněch podivuhodných transakcí se Setuzou. Není to jenom problém 38 %, ale samozřejmě i problém 52 % základního kontrolního balíku.

Pan předseda Tlustý je nepochybně mistr v jedné věci. Okamžitě se přihlásil do vyšetřovací komise, přestože měl těžký konflikt zájmů. Kdyby měl v sobě kousek cti, tak v žádné vyšetřovací komisi na IPB býti samozřejmě nemohl díky evidentnímu konfliktu zájmů. V tomto je opět mu třeba přiznat určité mistrovství, protože se místo z pozice, kam patřil, tj. vyšetřovaného, přenesl do pozice vyšetřovatele.

Samozřejmě, že řešení tohoto problému, který v IPB vznikl, není jednoduché, ale shazovat všechno na ty, kteří řeší problém, který pan předseda pomáhal vyrobit, to opravdu vyžaduje mimořádnou drzost, které je schopno jenom několik členů tohoto parlamentu, pravděpodobně se dají spočítat na prstech jedné ruky. Ale, pane předsedo, vy mezi ně patříte. Gratuluji vám. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: S faktickou poznámkou Miroslav Kalousek. Potom s přednostním právem Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, promiňte, nechci vstupovat do diskuse o komplikovaném zápočtu ČKA a ČSOB, ani do diskuse o odvolání členů dozorčí rady. Svůj postoj vyjádříme hlasováním. Ale vzhledem k tomu, že tady zaznívají reminiscence na rok 2000 a na uvalení nucené správy na IPB, pokládám za nezbytné zopakovat závěry zprávy vyšetřovací komise aspoň v několika základních bodech, protože to je věc, o které jsem přesvědčen, že tyto závěry jsou správné.

1. Zásah státu byl nezbytný, banka byla vytunelovaná.

2. Přebrání IPB ČSOB bylo připravováno dlouho před uvalením nucené správy. Harmonogram, který Československá obchodní banka vypracovala po dnech a hodinách, pak vláda a ostatní exekutivní orgány do puntíku, do hodiny naplňovaly podle toho, jak to bylo předem připraveno a v květnu předáno guvernérovi banky a ministrovi financí v tzv. pařížském protokolu.

3. Smlouvy o zárukách, které byly uzavřeny, byly ze strany státu uzavřeny natolik nevýhodně, že způsobily a způsobí České republice ještě věcí ztráty, než způsobil management v IPB před uvalením nucené správy.

To jsou fakta, která nikdo nezmění. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za to, že jste dodržel čas. Nyní vystoupí pan poslanec Vlastimil Tlustý.

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, panu ministrovi zjevně ruply nervy. Led se prolomil nejenom pod panem ministrem Sobotkou, ale zdá se, že i vám pod nohama, pane ministře. Všechna vážná obvinění a lži, které jste tady uvedl, jsou prokazatelné, nikoliv ve smyslu vašich tvrzení, ale ve smyslu mých tvrzení.

Pane ministře, nabízím vám dvě varianty. Buď se mi okamžitě omluvte, nebo se sejdeme u soudu. (Výkřiky ze sálu.)

Nejsem z ničeho takového vyšetřovaný. Nemám žádný konflikt zájmů. Nikdy jsem neměl žádný konflikt zájmů. Problém jste vyráběl vy. Vy jste v době náměstkování na Ministerstvu financí, když už tady používáte zajímavé termíny, míval tenkrát přezdívku "Velká kapsa" a organizoval kauzu IPB. (Potlesk zprava.) Kauza IPB má dneska na kontě 150 miliard nákladů státu.

Myslím, že tuším, co je led, který se vám láme pod nohama. Tím ledem je arbitráž mezi českým státem a Nomurou. Vy jste ujišťovali českou veřejnost, že ji vyhrajeme. Z vaší nervozity a z nervozity pana ministra financí z účasti poradce premiéra této republiky na kauze, kterou jsme tady před chvilkou probírali, dedukuji jediné. Vy si svým vítězstvím v této arbitráži už vůbec nejste jisti. Dokonce to začíná vypadat, že si spíše myslíte, že je prohraná.

Byl jste to vy, pane tehdejší náměstku, kdo jste tvrdil, že náklady na sanaci IPB budou 50 miliard. Dá se to nalézt. Už teď jsou 150 miliard! Jestli Česká republika prohraje arbitráž, a já tady říkám, že si to opravdu zásadně nepřeji, dosáhnou náklady českého státu na záchranu IPB výše, která je identická s rozsahem vkladů v této bance. Až se to stane, bude prokazatelné, že vy, pane ministře, a vaši pomahači jste z IPB vyvedli, abych se vyhnul jakýmkoliv složitým termínům - ale já to řeknu na plné pecky - ukradli mnohem více, než z ní ukradli ti, kvůli kterým na ni byla vyhlášena nucená správa. Že totiž po takzvané záchraně se z této banky ztratilo mnohem více než předtím, a že kdybyste, a to je základní argument, vyplatili všechny vkladatele IPB v plném rozsahu, tak vám zbyla očištěná aktiva banky, která jste mohli rozprodat. Je naprosto jasné, že celková bilance státu by dramaticky poklesla. Led, který se tady houpe, je prokázání, že vy máte velmi špatné svědomí a asi se vám špatně spí.

Opakování mých cest do Japonska je opravdu úsměvné. Rád vám to vysvětlím. Paní Rita Klímová, velvyslankyně České republiky ve Spojených státech amerických, mě jako zemědělského experta na to - jak vy jste to nazval - kydání hnoje pozvala jako účastníka konferencí do Spojených států amerických a Japonska, které organizovala, a ověřte si to, už jsem to poprvé uváděl v roce 1998, tak už na to máte osm let, americko-japonská Nadace pro rozvoj střední Evropy. Najděte si, že existuje. Požádejte je o vyjádření. To jsou totiž ti, co platili moje letenky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP