(12.10 hodin)
(pokračuje Ambrozek)

Tolik aspoň několik poznámek k okruhům, které jsou v poslanecké novele zákona o odpadech navrhovány, a já věřím, že diskuse na podvýboru i na výboru přinese projednání a přijetí těch okruhů méně problémových a že se také dokážeme shodnout na názoru, jak se postavit k okruhům, které jsou sice vážné, ale jejich řešení ukvapeným způsobem by mohlo poškodit nejenom naše odpadové hospodářství, ale také shodu naší legislativy s evropskou.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Liboru Ambrozkovi. Ptám se, kdo dál se hlásí do obecné rozpravy. Pan zpravodaj.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Já se tady nechci pouštět do zásadní diskuse s panem ministrem, nicméně samozřejmě v tomto my se asi nikdy neshodneme. Je to otázka toho, co je druhotná surovina. Já si pořád myslím, že pokud Ministerstvo životního prostředí má v referátu ochranu životního prostředí a zabývá se škodlivostí odpadů, které jsou ukládány, samozřejmě druhotná surovina je z trošku jiného soudku. Ta víceméně spadá do garance Ministerstva průmyslu a obchodu, protože je to jedna část výrobních vstupů. To je jedna věc.

Druhá věc je otázka, jestli dojdeme ke stadiu, jako došli v Holandsku, že se nesmí nic uložit do země, tak jsem zvědav, co budeme s odpady dělat. Musíme to dořešit, ať už spalovnami nebo něčím jiným. Ostatně to, co se spaluje, samozřejmě musí být definováno a také musí splňovat nějaké předpoklady, to je otázka dozorčích orgánů.

A potom druhá věc. Já bych zase nerad, abychom dospěli k některým absurditám, které jsou běžné v Evropě, a nezaklínejme se pořád jenom Evropou, s tím, že se materiál dostal do kategorie odpadů, tak přestože z něho vyrobíte výrobek, který splňuje jiné kvalitativní ukazatele a je použitelný, pořád zůstává odpadem a musíte s ním jednat jako s odpadem, což je prostě nesmysl. Byl bych strašně rád, kdybychom si to v diskusi vyjasnili, protože to opravdu není jednoduché. Ale zase bych se nebál tolik Evropy, protože si nemyslím, že v Evropě mají všechno zvládnuté dobře. Kdo se pohybuje v systému odpadového hospodářství a norem, tak nejenže každý stát to má trošku jinak, i když samozřejmě podstata je stejná, ale mnohdy jsou tam takové nesmysly, které bychom si u nás tady ani nepřáli. Jestli my přijdeme na nějaké řešení, které bude hlavně splňovat účel, pro který je u nás udělané, to si myslím, že je prioritní. Moc bych se neodvolával na to, že někde ve Francii, v Německu, na Sv. Petru to mají jinak.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Rudolfu Tomíčkovi. Má někdo zájem vystoupit? Ano, ještě jednou pan ministr Libor Ambrozek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Jen drobné doplnění k diskusi na téma druhotné suroviny. Samozřejmě stejně jako kolega Tomíček se nějak neobávám toho, že bychom to dělali jinak, než se to dělá ve Francii nebo ve Sv. Petru, jak říkal, ale jde o to, že my jsme dnes součástí nějakého prostoru a pro významnou část odpadů a druhotných surovin platí volný pohyb. A je potřeba si uvědomit, že legislativní úpravy, které my tady přijmeme, se nebudou týkat jenom nakládání s naším odpadem, ale samozřejmě mohou mít i vliv na to, co se k nám bude dovážet. Samozřejmě to, co je snaha dnes dovézt do pražských Malešic - 180 tisíc tun odpadu z Německa - je deklarováno jako vytříděný komunální odpad. A pokud tomu začneme u nás říkat druhotná surovina, tak samozřejmě Ministerstvo životního prostředí bude těžko moci takovému dovozu zabránit. Jen abychom věděli, o čem budeme rozhodovat.

Já se na tu diskusi těším. Samozřejmě že naším společným cílem je, aby co nejméně odpadu končilo na skládkách, abychom dokázali, pokud už nedokážeme vzniku odpadu předejít, tak jich co největší procento vytřídit a znovu použít, ať už jakýmkoliv způsobem. V tom se určitě shodneme úplně všichni, ale musíme pečlivě rozhodovat, čemu otevřeme dveře a jakými směry se chceme dál ubírat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nevidím nikoho přihlášeného do obecné rozpravy, proto obecnou rozpravu končím.

Je zájem o závěrečná slova? Za navrhovatele paní poslankyně Iva Šedivá. Prosím.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Já bych zareagovala opravdu jenom velmi krátce. Diskuse, která tady byla, víceméně koresponduje s tím, co už proběhlo právě na našem podvýboru. Ta věc je opravdu velmi složitá. Je třeba se na ni dívat ze všech možných úhlů, protože bohužel je jasné, že z tohoto jednání a toho, jakým způsobem se k definování druhotné suroviny postavíme, vyplývají zase další věci, které by ovšem zcela jistě životní prostředí poškodit neměly. Předpokládám, jak jsem již řekla ve své úvodní řeči, že diskuse proběhne, že k ní zaujmeme korektní stanovisko a potom se vám dostane výsledku našeho jednání v podobě, která - garantuji - životní prostředí nepoškodí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupkyni navrhovatelů. Pan zpravodaj má zájem o závěrečné slovo? Není tomu tak.

Budeme tedy moci rozhodnout o přikázání, protože nepadl v rozpravě žádný návrh na vrácení, ani na zamítnutí. Jediné, co bylo předloženo, je návrh na zkrácení lhůty k projednání o 30 dnů. Je to návrh, který je hlasovatelný.

Nejdříve rozhodneme o přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Já vás na žádost z pléna odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Jakmile dosáhneme vaším přihlášením potřebného kvora, zahájím hlasování pořadové číslo 144, ve kterém rozhodneme o přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 144 z přítomných 73 pro 73, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o zkrácení lhůty k projednání o 30 dnů. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 145 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 145 z přítomných 75 pro 58, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a lhůta k jeho projednání byla zkrácena o třicet dnů. Děkuji zástupkyni navrhovatelů paní poslankyni Ivě Šedivé, děkuji zpravodaji Rudolfu Tomíčkovi a končím bod číslo 60.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo 61 - Vládní návrh zákona o vlastnictví bytů a nebytových prostorů (zákon o vlastnictví bytů), sněmovní tisk 1118, prvé čtení.

Požádal bych, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo pan ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, případně jiný pověřený člen vlády, pokud tady pana ministra nevidím; a zároveň zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Miroslav Váňa.

Pan Miroslav Váňa se hlásí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážení kolegové, vážený pane místopředsedo, vím, že je to netradiční, ale velmi pěkně vás prosím s pokorou o to, abychom tento bod - bod 61 a bod 62, bude-li prosím pěkně vaše vůle, abychom jej přeřadili na konec prvních čtení. Já jsem toto měl, vážené kolegyně a vážení kolegové, učinit ráno, leč jsem na to zapomněl, to se vám přiznávám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Přiznání bývá polehčující okolnost. Nejdříve zjistíme, jestli bereme stanovisko pana poslance Miroslava Váni jako důvod, pro který je možné hlasovat o změně pořadu schůze i v jiném čase, než je onen čas zahájení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP