(11.00 hodin)
(pokračuje Bratský)

Tak jsem v podstatě vnímal návrh našeho kolegy, proto on zřejmě bude chtít navrhovat, a mými ústy navrhne, zamítnutí tohoto tisku, jenom z jednoho důvodu, aby nebylo příliš různých úřadů, které různě a nekoordinovaně budou chodit na různé kontroly a dávat různě velké pokuty. Nic jiného za tím není, není jediného poslance a poslankyně v této Sněmovně, kteří by chtěli ohrožovat českého spotřebitele. Vážně, to tedy by byl největší omyl z dnešní diskuse, který by mohl vzniknout.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, pan poslanec Petr Bratský byl poslední přihlášený do obecné rozpravy. Nikoho dalšího nevidím, obecnou rozpravu končím.

Zároveň předávám řízení kolegovi Vojtěchu Filipovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené kolegyně a kolegové, po ukončené obecné rozpravě doufám, že místo vykřikování se budeme věnovat rozpravě podrobné. Jako první je přihlášen pan poslanec Miloslav Kala. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane místopředsedo. Já se přihlašuji ke svému pozměňovacímu návrhu, který byl rozdán do vašich lavic. Vzhledem k tomu, že tady pan kolega Vávra není, tak jsem nediskutoval k tomu, o čem tady bylo hovořeno panem předřečníkem.

Chci říci, že problém, který je tady řešen, nesouvisí se zkaženými škvarky ani s modrým masem, ale souvisí s problémem, který je v našem regionu velmi citlivě vnímán. Je to otázka vymáhání práv z průmyslového vlastnictví. V současné době je jedna konkrétní firma, ale předpokládám, že v České republice je jich celá řada, které mají zásadní problém s tím, že jejich výrobky, které jsou pod patentovou a jinou ochranou, průmyslověprávní ochranou, jsou kopírovány masovým způsobem, a tyto výrobky jsou dováženy na území jednak České republiky, jednak Evropské unie a této firmě to způsobuje zásadní škodu.

Problém, který tímto pozměňovacím návrhem řeším, se skutečně netýká žádným způsobem toho, o čem se tady hovořilo, ale týká se toho, že při mobilním dohledu celní správy, která je oprávněna tento mobilní dohled provádět již dnes, ve smyslu ustanovení § 8 odst. 2 zákona o ochraně spotřebitele se musí zkoumat, zda v režimu mobilního dohledu je příslušné zboží v režimu nabídky nebo prodeje výrobků, nebo zda se jedná o skladování těchto výrobků za účelem nabídky nebo prodeje. To je ten zásadní problém. Myslím si, že to je problém pro konkrétního podnikatele, kterého já znám a se kterým komunikuji, že nedokáže pochopit, že náš právní řád umožňuje, že celníci řekněme na základě jeho spolupráce odhalí v mobilním dohledu stav, že jsou porušována jeho průmyslová práva, a v ten okamžik nastane situace, že oni začnou zjišťovat, v jakém režimu se toto zboží nachází, a v určitém případě zaklapnou dveře toho kamionu nebo konkrétního přepravce a odejdou pryč, protože s tím nemohou nic dělat. To je smyslem mého návrhu.

Byla o tom rozprava v hospodářském výboru, ale já si plně stojím za tímto pozměňovacím návrhem. Myslím si, že to je pozměňovací návrh, který má možnost ochraňovat i české podnikatele, kteří mají své výrobky patentovány nebo pod průmyslověprávní ochranou.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kalovi. Připraví se pan poslanec Petr Bratský, řádně přihlášený do podrobné rozpravy. Po něm pan zpravodaj, kolega Býček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji. Dovolte mi, abych přečetl návrh kolegy Vávry, který jsem si osvojil. Navrhuji vrácení výboru k dopracování. Pokud by tento návrh neprošel, tak ve třetím čtení navrhuji zamítnutí tisku 1131.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, čili podmíněný návrh na zamítnutí s tím, že budeme podle jednacího řádu hlasovat o návrhu na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání.

Slovo má pan poslanec Býček.

 

Poslanec Ladislav Býček: Dovolím si předložit pozměňovací návrh, tisk 1131, usnesení hospodářského výboru, tisk 1131/1. Je velice jednoduchý: Vypustit novelizační bod číslo 11. - Odůvodnění. Jde o duplicitu v § 19/1 a v § 19/2.

Ještě žádám jako zpravodaj o vystoupení před hlasováním.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Ptám se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo po podrobné rozpravě. Prosím, pan ministr Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já pevně věřím, že Poslanecká sněmovna rozhodne moudře, ve prospěch zákazníka, rozhodne ve prospěch občanů a nebude souhlasit ani se zamítnutím, ani s odkládáním platnosti této normy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan zpravodaj má zájem o závěrečné slovo. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ladislav Býček: Já mám povinnost jako zpravodaj informovat ještě o doprovodném usnesení k tisku 1131, který byl přijat na tomto jednání hospodářského výboru a není uveden v zápise k tomuto tisku. Text je následující: Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby připravila nový zákon o celní správě, ve kterém by byly upraveny všechny hmotněprávní a procesněprávní působnosti celní správy, se zapracováním všech oprávnění ze speciálních zákonů netýkajících se celního dohledu.

Navrhuji, aby tento návrh byl jako doprovodné usnesení po hlasování ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, takže jsme si to procedurálně zjednodušili. Já jsem se gongem pokusil přivolat ty, kteří mají zájem hlasovat o návrhu, který přednesl pan kolega Petr Bratský, a to nejdříve o návrhu na vrácení, o kterém budeme hlasovat nyní. Pokud neprojde, bude platit pro třetí čtení, že začneme návrhem na zamítnutí.

Věřím, že všichni, kteří chtějí hlasovat, jsou tady přítomni. Já vás přesto odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O návrhu na vrácení zákona výborům k novému projednání rozhodneme v hlasování pořadové číslo 141, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 141 z přítomných 118 pro 22, proti 91. Návrh nebyl přijat.

 

Tímto hlasováním jsme skončili druhé čtení. Děkuji panu ministru Milanu Urbanovi, děkuji panu zpravodaji Býčkovi a končím bod 28, kterým byl pevně zařazený pátý bod dnešního jednání.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod

 

27.
Vládní návrh zákona o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon)
/sněmovní tisk 1120/ - druhé čtení

 

Jeho lhůta k projednání uplynula dnešního dne v 9 hodin ráno, takže jej můžeme projednávat. Požádám, aby místo u stolku zpravodajů zaujali pan ministr spravedlnosti Pavel Němec a zpravodaj poslanec Radim Chytka.

Vládní návrh zákona o úpadku a způsobech jeho řešení, insolvenční zákon, je sněmovním tiskem 1120. Jsme ve druhém čtení. Usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1120/1.

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr spravedlnosti pan Pavel Němec. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já si myslím, že o návrhu insolvenčního zákona bylo řečeno hodně už v prvním čtení, a že tedy není nutné rozebírat potřebnost nového úpadkového zákona, a to především z toho důvodu, že dosavadní právní úprava byla nesčetněkrát novelizována. To je, řekněme, ten formální důvod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP