(10.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Josef Janeček. Fakticky chce reagovat pan ministr hned - má přednost. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Pane poslanče, dvě poznámky k tomu, co jste řekl. Pokud se vám zdá 50milionová pokuta nízká, tak navrhněte vyšší. To je první poznámka. Samozřejmě že to není jediné opatření a také to nebylo ani jediné opatření v minulosti. Jestli si vzpomenete, pokud byste chtěl zapátrat ve své paměti, my jsme některé řetězce zavřeli. A nebylo to na půl dne. Čili budeme pokračovat v tom dozorovém snažení i nadále, ale budeme mít příležitost k tomu využít i tyto nové nástroje.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní pan poslanec Josef Janeček, připraví se pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy, vážení pánové, já sleduji s velkým potěšením tuto diskusi, a to možná z hlediska toho resortu, jehož činností se zabývám, resortu zdravotnictví, a to proto, že, jak všichni víme, zdravotní stav obyvatelstva je dán pouze z dvaceti procent tím, jak funguje naše zdravotnictví, ale ty ostatní vlivy - potrava, životní prostředí atd. - způsobují těch 80 %. A já jsem velmi rád, že tady nastala tato vřava o vlivech, které mohou poškozovat zdravotní stav obyvatel, a doufám, že tak jak kolegové ze sociální demokracie vystupují aktivně k tomuto zákonu, já to podporuji, stejně aktivně budou vystupovat i v jiných předlohách, které máme na této schůzi, které se také týkají poškozování zdravotního stavu obyvatelstva. Doufám, že to myslí věcně a že to není podle toho, ke kterému řetězci má kdo blíže. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, možná že někdo z nás může mít pocit, že tady vznikl nějaký velký spor. Ale já ten pocit nemám, já spíš naopak mám takový pocit, že pan ministr Urban i pan kolega Pešán chtějí jedno. Asi není třeba pochybovat o tom, že tady máme vysokou úroveň ochrany bezpečnosti potravinářských výrobků, jak o tom zde hovořil pan poslanec Pešán. Na druhé straně rozumím tomu, že pan ministr Urban i hospodářský výbor chtějí udělat všechno pro to, abychom si tu vysokou úroveň udrželi. A to jsou opatření, která hospodářský výbor přijal. Takže si myslím, že si naopak souznějí, já tady nevidím žádný rozpor. Pokud někdo má pocit, že by v případě uložení té nejvyšší pokuty byla tato pokuta likvidační, zase si myslím, že to je v naprostém pořádku. Pokud to někdo vědomě poruší a ohrozí občany České republiky, tak nechť ta pokuta je taková, že ho zlikviduje. Zase - udržíme vysoký standard, český standard bezpečnosti potravinářských výrobků. Takže já v tom opravdu nevidím žádný spor. Naopak cítím, že si oba pánové velmi rozumějí. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Jaroslav Pešán - ještě do obecné rozpravy.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji kolegu Vymětalovi - kam se to snažil převést. Já již nebudu zdržovat, nechci tu debatu potencovat, jenom několik poznámek.

Kolegovi Skopalovi - prostřednictvím paní místopředsedkyně. Nerozumím, jak to dává dohromady, ten Kostelec, Studenou atd.

Ještě několik reakcí na pana ministra. Já znovu opakuji - čekal jsem, že on to spojí s tím, že já jsem nějaký obhájce řetězců. Pane ministře, to, co jsem tady přednesl a co jsem tady četl, byla žádost, jestli takto mohu říci, spíše kontrolních orgánů. Znovu to opakuji, že ony nebudou schopny, i na základě rozhodnutí Ústavního soudu atd., tuto takto vysokou pokutu vůbec vybrat. A pokud se týká toho, abychom postavili před veřejnost, tak jak jste to udělal vy, že tady máme nějaké shnilé maso a doteďka jsme nevěděli co s tím a až tato pokuta to zachrání, tak já vám říkám, že každý kontrolní orgán má takových nástrojů už do této doby, včetně zavření těch podniků, jak tady někdo říkal, včetně trestných činů - ti, kteří to spáchali, můžete jít do kriminálu - teď jsem chtěl říct "pane ministře", takže pardon, aby to nebylo spojováno, můžete tam poslat tu dotyčnou osobu, můžete ji nechat zavřít. Takže tady nedělejme a nevytvářejme obraz, že tyto nástroje nejsou k dispozici a že nás vytrhne teprve 50 milionů. Není to pravda.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O slovo se přihlásil poslanec Pavel Severa.

 

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, jenom krátce. Chtěl bych promluvit nikoliv jako odborník, ale jako konzument. Mně se zdá, že v minulosti obchody, které se snažily být seriózní, si zakládaly na tom, že občané jasně viděli, že mají všechno v pořádku. Dneska, i když se velké obchodní domy, supermarkety apod. dopustí nějakého činu, tak málokterý z těch zákazníků se dozví, že je proti nim vedeno nějaké řízení za 10, 5, 20 nebo 50 milionů. Nehledě na to, že to dlouho trvá, ten subjekt se odvolává a mnohdy ta pokuta je snižována, zvyšuje to možnost korupce atd. Mně by se zdálo velmi solidní a bylo by to spravedlivé vůči konzumentům, kdyby to řešení přišlo rychleji než v případě třeba černých staveb. Jak víte, černé stavby mnohdy stojí a dva roky se řeší, jestli se povolí, nebo zbourají. Tady jde o něco jiného. Tady jde o to, že ten člověk by neměl nadále, ani druhý den, už dostat zkaženou potravinu. Proto by se mi zdálo jako efektivnější a daleko zásadnějším postihem, pokud by takovýto případ, když je zjištěn, byl řešen tak, že by hned druhý den ten řetězec musel zavřít svůj obchod a proškolovat celý den svoje zaměstnance a dát tak najevo, že mu záleží na tom, aby nedošlo k té chybě, že zelené maso v modré bedně se odráží v zelené barvě.

Já si myslím, že když tady mluvíme o těch sankcích, ty jsou nevymožitelné tak rychle, jak říkám, je tam korupční prostředí, ale pokud by ten řetězec musel na jeden den zavřít, vyhlásit školení, tak by se zákazníci dozvěděli - a pozor, tady nebylo něco v pořádku! A při tom obratu, který by tady byl, by už bylo jedno, jestli ta pokuta bude 5 nebo 50 milionů, ta sankce by už byla citelná v tom, že by ten řetězec neprodával. To si přeji jako konzument, abychom zvážili. Protože pak má každý úřad méně práce, navíc se zvyšuje odbornost všech prodavačů, prodavaček, kteří se pak nedopustí té chyby, že by zapomněli zkontrolovat nějakou potravinu, jestli není zkažená. To je můj názor jako konzumenta a myslím si, že je to elegantní, rychlé řešení, a zároveň bychom zlepšili zdravotní stav naší populace, protože bychom do naší populace nedostávali vadné potraviny způsobem, který nechceme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní pan poslanec Vilém Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Kolegyně a kolegové. Když nefungují peníze jako pokuta a když nefungují dost tvrdě a dost zavčas a musíme uvažovat o jejich zvětšení, zkusme zavést něco, co jsme zavedli u dopravy. Za každý takový průšvih nějaký bod, a když to dostoupí dvanácti bodů, tak jim prostě ten obchod zavřeme na rok i se všemi dalšími těžkostmi, které z toho mají. Je to možná zvláštní, ale je to také jedna alternativa. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Vidím hned dvě přihlášky - pana poslance Nečase a pana poslance Petra Bratského. Takže tak jak jsem vás uvedla - zvedli jste ruku zároveň.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, přiznám se vám, že s určitými rozpaky sleduji tuto debatu a především s jistými rozpaky sleduji levicovou většinu v této Sněmovně. Já se divím, že jenom tak mlčky přihlížíte něčemu tak mrzkému, jako že někdo vydělává se ziskem na potravinách, na základní lidské potřebě a na základním lidském právu, takže bych nebyl překvapen, když by trojice poslanců Filip - Krákora - Kala podala komplexní pozměňovací návrh na zřízení sítě neziskových hypermarketů. (Ohlas v sále. Projevy údivu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Petr Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážené kolegyně a kolegové, já bych vás chtěl oslovit věcně. Já jsem vnímal návrh kolegy Vávry, který budu muset pak načíst ještě v podrobném čtení, spíše tak, že průřezově politickým spektrem se hospodářský výbor domluvil na nějaké cestě. Chtěl to udělat, a pokud by se jednalo o jeden úřad kontroly, ten, který by tím byl pověřen, tak je všechno v naprostém pořádku. Ale to, že se tam na poslední chvíli objevily další, včetně celních atd., to vyvolává obavy, že mohou třeba do jedné provozovny ve čtyřech dnech přijít čtyři kontroly a každá z nich vypálí tu nejvyšší pokutu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP