(10.40 hodin)
(pokračuje M. Urban)

Návrh, který byl předložen, týká se tří zákonů a stanovení maximální výše pokuty, považuji za naprosto oprávněný. Má být nejen prevencí, ale i určitým nástrojem k tomu, aby situace, která se tady objevila nedávno v obchodních řetězcích, aby se již neopakovala. Já si myslím, že to je natolik srozumitelné, že taková částka, která je uvedena v tomto zákoně, je částkou maximální, je částkou, která má, jak jsem řekl, sloužit prevenci, a je částkou, kterou se nebudeme bát uplatnit v případě, že někdo bude opakovat situaci, kdy záměrně bude prodávat zboží, které nemá kvalitu, záměrně bude prodlužovat lhůty, resp. mystifikovat zákazníky ve lhůtách životnosti potravin apod.

Tedy já trvám na tom, aby tento návrh hospodářského výboru zůstal v tomto zákoně. Je to návrh, který slouží ku prospěchu občanů České republiky a ochraně jejich zdraví. Myslím si, že to je návrh naprosto srozumitelný, a divím se, že někdo má v této chvíli vůbec odvahu navrhovat zrušení tohoto pozměňovacího návrhu!

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S faktickou nebo řádně pan poslanec Jaroslav Pešán a poté pan poslanec Petr Zgarba. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Já bych chtěl vzkázat panu ministrovi: Já jsem očekával tuto reakci. Já jsem to slovo nepoužil ve svém prvním vystoupení, že návrh je populistický se vším všudy. Znovu připomínám, jestliže pan ministr tady vyhrožuje zkaženým masem a tváří se nebo se snaží navodit situaci, že do této doby snad tady byl nějaký nepořádek v těchto záležitostech, že tyto věci nebyly ošetřeny a až jeho slavným opatřením - padesáti miliony - se to bude řešit, tak bych ho poprosil, aby toho nechal. Já jsem tady znovu říkal, že jsem v této oblasti dělal, a já mu tady, jestli chce, udělám přednášku, jak je to v této oblasti, na jaké jsme úrovni.

Vaši kolegové, pane ministře -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, já vás musím upozornit, že pan ministr je také poslanec. (Posl. Pešán: Pardon. Námitky z pléna: Není!) Já se omlouvám, můžete přímo.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Tak jsme se navzájem omluvili.

Já jsem se zúčastnil jako vedoucí delegace zemědělského výboru v mnoha případech návštěvy v zahraničí, vaši kolegové poslanci byli se mnou. Vždycky, když jsme se dostali na oblast bezpečnosti potravin a situaci v České republice, a znovu se dovolávám vašich kolegů, mohou to potvrdit, vždy jsme cítili určitou nedůvěru západoevropských partnerů vůči stavu bezpečnosti našich potravin, vůči našim kontrolám apod. Mohu říct, že naše práce spočívala v tom, a myslím si, že se nám to vždy podařilo, že jsme přesvědčili tyto zahraniční partnery, že Česká republika, co se týče kontrolního systému potravin, je na špičce Evropy, a za tím si stojím, že naše potraviny patří mezi nebezpečnější v rámci Evropy a že se nemáme za co stydět.

Já to říkám proto, abychom tady na druhé straně přes různé kampaně nevytvářeli dojem, že koupit si potravinu v českém obchodě znamená vystavit se ohrožení zdraví apod. V úvodu jsem řekl, že nepodceňuji jakýkoliv nález, a říkám to jako odborník, který ví, jaké dopady má konzumace špatné potraviny, ale nevytvářejme tady dojem, že současný systém kontroly byl špatný, dokladovat to určitými případy a určitými nálezy a vymýšlet tady, aniž bychom zajistili organizační záležitosti a opatření, tady vymýšleli další a další opatření. Pouze jsem tady řekl, že 50 milionů korun bude nevymáhatelných, a můžeme si to v budoucnosti připomenout, a že to není v podstatě záležitost, která by řešila tento problém tak, aby už nikdy nenastal. Tam je problém v celé řadě organizačních věcí u řetězců apod., to všechno dobře víme, a jsem, znovu opakuji, přesvědčen, že při plném využití současných předpisů se tyto situace rovněž nemusí opakovat.

Děkuji. (Potlesk některých poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Petr Zgarba, poté vystoupí ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a ještě se přihlásil pan poslanec Ladislav Skopal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Děkuji, paní místopředsedkyně. Páni ministři, kolegyně a kolegové, velmi krátce chci reagovat na vystoupení pana předřečníka.

Myslím si, že zákon na ochranu spotřebitele není politika. To je věcná racionální záležitost, která má chránit každého občana České republiky. Také se dá souhlasit s tím, že milion nebo šest set tisíc pokuty vůči fyzické osobě, která má tržby pět tisíc denně, může být likvidační. S tím také souhlasím. Nicméně žijeme ve společnosti v roce 2006, kde fungují v České republice subjekty, které mají za hodinu desetimilionové obraty v tržbách, ročně mají miliardové obraty, a pro tyto subjekty může být pokuta ve výši desetitisíců, statisíců symbolickou záležitostí.

Nedávno minulá doba, tím myslím situaci léta a podzimu loňského roku, prokázala, že není problém v kvalitě kontroly, ve výsledcích kontrolních orgánů, ale že je problém v sankcích. Tento zákon má tuto situaci řešit, nicméně nikdo nehovoří, že pokuta do výše 50 milionů bude taxativně vymáhána na komkoliv v rámci obchodu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Ladislav Skopal, poté pan ministr.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Mám faktickou poznámku. Protože kolega Pešán pracoval v masokombinátu Kostelec a trošku to tam zná, a když si přečtete včerejší Hospodářské noviny - podívejte se na ten úměr, tak masokombinát Studená jenom na bonusech, to neberu cenu za výrobky, musel zaplatit řetězcům za loňský rok 84 milionů. Já ho žádám, ať se zeptá v Kostelci, kolik oni zaplatili těmto řetězcům. A tady to není neúměrné? Tady to není proti dobrým mravům a dobrým zvykům?

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, poté se s faktickou poznámkou přihlásil pan poslanec Miloslav Kučera.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, pan poslanec tady říkal, že vše je normální, vše je, jak má být, a že to tak i bylo. Já tedy nepovažuji za normální, a viděl to celý národ, aby se v jednom z řetězců modré maso přemalovávalo na růžové, aby se přes lhůty spotřeby přelepovaly jiné lhůty spotřeby a aby takovýmto způsobem byl oklamáván český občan a vystavován zdravotnímu riziku. Já to za normální nepovažuji.

Z tohoto důvodu jsme se rozhodli hledat řešení. Kontrolní orgány, dozorové orgány, podle mého názoru, fungují dobře, ale nemají dostatek pravomocí hlavně proti těm velkým, kteří mohou zneužívat své dominantní postavení na trhu. My říkáme, že 50 mil. korun použijeme v případech nejkřiklavějších, a říkáme, že 50 mil. korun musí být citelná pokuta pro ty největší. Milion korun pokuty je pro ně směšné. To je náš návrh.

A pane poslanče, vyzýval jste mě, abych toho nechal. Já vám tady slibuji, že toho nenechám!

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Miloslav Kučera, dále je přihlášen pan poslanec Josef Janeček a Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Je mi z této debaty velice smutno. Přehrát to na to, jestli bude pokuta jeden milion, nebo padesát milionů, je přece nesmysl. V tom to vůbec není! Pan ministr tady něco říkal - pro silné hráče pokuta ani ve výši 50 mil. není vůbec nic, protože to, co tady říkal pan Skopal, a ukázal, jak tomu nerozumí, oni to prostě přenesou na dodavatele a na spotřebitele. A je jim jedno, jestli to bude milion nebo padesát, ale pokud to bude jediné opatření, pane ministře, které je pro vás sice nejjednodušší, ale zůstane jediným, tak se tomu budou tito silní hráči smát a budou vás plácat po zádech, jak jste dobrý, protože jste jim vůbec neublížil. Takovýmto hráčům ublíží negativní reklama. Nejvíc. Zavření na půl dne, na den. Toho buďte schopen, ne jenom ty ubohé pokuty. Ta se objeví na dodavatelích, prvovýrobcích a na spotřebitelích jako přenesený náklad. Bohužel. (Potlesk poslanců ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP