(10.20 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Františku Strnadovi. Slova se ujme paní poslankyně Mocová, připraví se pan poslanec Karásek. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Dagmar Mocová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, vážené paní kolegyně, páni kolegové, dovolte mi předložit pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění vládní návrh zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1045. Pozměňovací návrh vám byl rozdán v písemné formě na lavice.

Já jenom upozorňuji na to, že na konci stránky v § 51 odstavec 2 zní: Výsledek výběrového řízení podle § 46 odst. 2 je pro zdravotní pojišťovny závazný a zakládá právo na uzavření smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče mezi zdravotnickým zařízením a zdravotní pojišťovnou, pokud se pro uzavření smlouvy vyslovili - tady upozorňuji, že ve slově je chyba, chybí písmeno "s", a věta dále pokračuje - alespoň tři ze čtyř členů komise uvedené v § 48 odst. 1. Odstavec 2 pokračuje větou: Zástupci zdravotních pojišťoven mají při hlasování komise vždy jen jeden hlas.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní se slova ujme pan poslanec Karásek, připraví se poslanec Tluchoř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Svatopluk Karásek: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, mnou podepsaný pozměňovací návrh je rozdán na lavice. Já se k němu tímto přihlašuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Svatopluku Karáskovi. Slova se ujme pan poslanec Tluchoř. Připraví se pan poslanec Jaroslav Krákora. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, já také nebudu rozebírat teď jednotlivé čerstvě podané pozměňovací návrhy, doufám, že k tomu se dostaneme na výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, kam tímto navrhuji tuto normu vrátit, protože je evidentní to, co říkal pan zpravodaj. Ano, ani poslanci ODS neměli žádný problém s tou původní materií, která byla projednávána na výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, s tím vládním návrhem, a také jsme ji na výboru podpořili, stejně jako všichni kolegové. Bohužel na výboru pro sociální politiku a zdravotnictví rozdal pan předseda Krákora materiál s názvem "komplexní pozměňovací návrh", který následně po dlouhé debatě stáhl, a nyní si ho poslanci sociálně-komunistické koalice rozebrali a každý si vzal jeden list. (Ohlas v sále.) Sám se k tomuto návrhu přihlásil ministr Rath a v tuto chvíli se tento materiál dostává do naprosto jiné polohy.

Například novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, nevím, kdo z vás si to tady na místě osvojil, ale jedná se de facto o likvidaci veřejného zdravotního pojištění, jsou tam nesmyslně zařazovány paragrafy, které likvidují poslední zbytky možnosti vytvářet síť zdravotnických zařízení prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Dohodovací řízení zdravotní pojišťovna - poskytovatel zdravotní péče se nahrazuje ve své podstatě dohodovacím řízením David Rath - David Rath, kde na jedné straně je Ministerstvo zdravotnictví a na druhé straně úplně nesmyslně se tam zařazuje Česká lékařská komora, které obě ovládá.

Já nebudu rozebírat jednotlivé pozměňovací návrhy, je to další snaha, už poněkolikáté a většinou v tom figuruje pan předseda výboru Krákora, kdy na poslední chvíli se zde rozdávají zásadní změny systému ve druhém čtení, tady, bez možnosti přípravy, bez možnosti vážné debaty o tom.

Já navrhuji tedy vrátit tuto věc do výboru, a pokud se tak nestane, tak opravdu toto považuji za velmi brutální útok na legislativní proces, protože nikdo neměl šanci se k tomu vyjadřovat, bez stanoviska vlády, bez stanoviska Legislativní rady vlády, je to stejná písnička, jakou jsme zahájili - nebo pan poslanec Krákora zahájil v zákoně o hluku, kam vrazil zákaz převodu nemocnic. Teď se to děje u neziskových nemocnic, kde stále chodí s novými a novými pozměňovacími návrhy, a dneska to tady máme v krystalické podobě znovu. Je to šílenost, pánové. A dámy - samozřejmě.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan kolega Tluchoř. Nyní pan poslanec Krákora. Připomínám, že právě pro ty návrhy, které byly ve druhém čtení v podrobné rozpravě, došlo ke změně jednacího řádu pro toto volební období z 24 hodin na 72 hodin.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si chtěl osvojit dva pozměňovací návrhy.

První pozměňovací návrh se týká uznávání a získávání odborné způsobilosti zdravotnické - obvodního lékaře, zubního lékaře a farmaceuta a ve druhé části i nelékařského zdravotnického povolání. Takže návrh, ke kterému se hlásím, byl rozdán na lavice. Chtěl bych vás upozornit, že v části třetí, Změna zákona o lékařských zdravotnických povoláních, článek 3 odst. 4 je chybička, je tam § 68 až 71 se zrušují, má tam být 68 až 72, místo 71 bude 72. Takže to je první pozměňovací návrh.

Druhý pozměňovací návrh se týká takzvané euronovely cizích státních příslušníků nebo členů Evropské unie, kteří pracují na našem území. Týká se to i jejich rodinných příslušníků. K tomuto pozměňovacímu návrhu se také přihlašuji. Vloudila se tam také jedna chybička, a to hned v bodě 1 - změna názvu zákona. V názvu zákona se na konci doplňují slova - škrtá se "a zákona č. 48/1998 Sb., o veřejném zdravotním pojištění" a místo toho se dává "o změně některých dalších zákonů". Takže já bych to přečetl celé správně: V názvu zákona se na konci doplňují slova o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jaroslavu Krákorovi. Do podrobné rozpravy nemám jinou přihlášku. Eviduji přihlášku pana ministra Davida Ratha. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, krátké vysvětlení, proč řada těch předkládaných návrhů má naši podporu. Je to především proto, že díky tomu, že Sněmovna je zaplavena velkým množstvím předkládaných návrhů, zvolili jsme trošku jiný způsob, přerušili jsme projednávání zákona o zdravotnických zařízeních a o zdravotní péči z toho titulu, že jsou to poměrně rozsáhlé materie a nebylo by asi možné je ještě v tomto volebním období jako vládní návrhy kvalitně projednat a stihnout. Ale protože tyto návrhy obsahují celou řadu důležitých věcí pro fungování a chod a hlavně vylepšování chodu českého zdravotnictví, tak jsme ty nejdůležitější věci vzali a dáváme je nyní jako jednotlivé pozměňovací návrhy, tak aby ještě v první polovině tohoto roku bylo možné české zdravotnictví začít upravovat, respektive začít opravovat ty největší chyby a nedostatky, které jsou zodpovědné za mnohé problémy českého zdravotnictví a podle nás je lze takto minimalizovat. Proto tento postup.

Pro Sněmovnu je to doufám dobrá zpráva, že tři rozsáhlé zákony nebudou s největší pravděpodobností v tomto volebním období dále projednávány, a jak říkám, ty nejdůležitější věci se snažíme po dohodě s jednotlivými poslanci vtělit do těch norem, které projednávány jsou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Davidu Rathovi. Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

V podrobné rozpravě, a pan zpravodaj mě jistě kontroluje, padl jeden návrh, o kterém se má hlasovat, to je návrh pana poslance Tluchoře, abychom se tímto návrhem zabývali ještě jednou ve výborech, kterým to bylo přikázáno. To znamená, že padl procedurální návrh vrátit návrh zákona výborům k novému projednání. Já se pokusím přivolat všechny, kteří budou mít zájem o hlasování k tomuto procedurálnímu návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP