(10.00 hodin)
(pokračuje Pleva)

Co se týče § 8d, kde se číslovka 0,5 % nahrazuje číslovkou 2 %, jsou to peníze, které musí platit Česká televize ze své komerční činnosti. Považoval bych za velmi nespravedlivé, aby distributoři kinaři platili 2 %, komerční televize 3 % a Česká televize pouze půl procenta. Zdá se mi to naprosto mimo jakoukoli spravedlnost a také v původním návrhu, který předložilo ministerstvo jako komplexní pozměňovací, byla 2 %, ve výboru potom zvítězilo o jeden hlas snížení na půl procenta. Myslím, že to je nespravedlivé, navrhuji to vrátit do původního ministerského návrhu na 2 %.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní paní poslankyně Táňa Fischerová zatím písemně poslední přihlášená do podrobné rozpravy. Eviduji přihlášku z místa pana poslance Bratského. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, já se tímto pouze přihlašuji k pozměňovacím návrhům, které máte rozdány ve svých lavicích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Petr Bratský, potom paní poslankyně Nováková.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji. Mám pro vás také radostné prohlášení - že se přihlašuji k návrhům, které máte před sebou s podpisem. Žádné úpravy jsem v nich už nedělal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní paní poslankyně Eva Nováková.

 

Poslankyně Eva Nováková: Děkuji. Já bych se také chtěla přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán na lavice. Týká se účinnosti novely zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Novákové. Další bude pan poslanec Lubomír Suk. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za slovo, pane předsedající. Moje role bude opět velmi jednoduchá. Pouze se hlásím a osvojuji si tímto pozměňovací návrhy předložené vám na lavice kolegou Milošem Paterou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Další do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím. Končím podrobnou rozpravu.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak. Nepadl žádný návrh, který bychom měli hlasovat po skončení podrobné rozpravy ve druhém čtení, proto děkuji panu ministru kultury Vítězslavu Jandákovi, děkuji paní zpravodajce Kateřině Dostálové a končím bod číslo 37.

 

Dalším bodem našeho jednání je původně pevně zařazený první bod dnešního jednání a tím je bod 42. Pana ministra zdravotnictví požádám, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Zároveň požádám, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo náhradní zpravodaj za Vladimíra Říhu - který se omlouvá, jeho omluvu jsem četl na začátku schůze - pan poslanec Josef Janeček - kterého nevidím. Požádám pana předsedu klubu, aby ho sehnal.

Zahájím bod

 

42.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 20/1966 Sb.,
o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1045/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede pan ministr zdravotnictví David Rath. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, zákon číslo 20/1966, o péči a zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů. Navrhovaná právní úprava reaguje na požadavek veřejnosti a rovněž ombudsmana, v němž je požadováno zpřístupnění zdravotnické dokumentace širší veřejnosti i pozůstalým. Pacientům je v této novele přiznáno právo na poskytnutí veškerých informací shromážděných ve zdravotnické dokumentaci. Zákonem však není výslovně přiznána pacientům možnost nahlížet do zdravotnické dokumentace, tedy současnou právní úpravou. To právě novela mění a tento nedostatek odstraňuje. Současně zavádí možnost osob blízkých nahlížet do zdravotnické dokumentace osob zemřelých a pořizovat si z nich určité kopie a výpisy, tak aby nemohlo docházet k obdobným situacím, s kterými jsme byli konfrontováni v minulosti. Čili jde o novelu týkající se v předloženém znění pouze rozšířeného práva pacientů a pozůstalých nahlížet do zdravotnické dokumentace. Dále novela obsahuje krátkou úpravu v oblasti předepisování a výdeje potravin pro zvláštní lékařské účely.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Davidu Rathovi. Ptám se, jestli vzhledem k tomu, že to bylo řádně oznámeno dopředu, že náhradním zpravodajem bude pan poslanec Janeček, máte v úmyslu chtít hlasovat o změně zpravodaje ve druhém čtení. Pokud nevidím žádný odpor ze Sněmovny, budeme to brát za věc, která byla řádně projednána.

Prosím, pane zpravodaji, ujměte se svého slova.

 

Poslanec Josef Janeček: Chci říci, že návrh zákona byl projednán ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a byl podpořen, pokud vím, všemi hlasy. Domnívám se, že v této podobě, jak prošel výborem, je to návrh potřebný, správný, a podporuji, aby prošel dál do třetího čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Janečkovi za jeho zpravodajskou zprávu. Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do obecné rozpravy k tisku 1045 nemám žádnou přihlášku.

Připomínám, že usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1045/1.

Pokud se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, obecnou rozpravu končím. Zahajuji podrobnou rozpravu a konstatuji, že do ní mám zatím tři přihlášky. První přihláška je paní poslankyně Soni Markové, připraví se pan poslanec Eduard Zeman. Pan zpravodaj má samozřejmě podle jednacího řádu přednost, ale neuplatňuje ji. Vyvolám ho řádně.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se pouze z tohoto místa chtěla přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu k sněmovnímu tisku 1045. Tento pozměňovací návrh vám byl rozdán na lavice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Eduard Zeman, poté pan poslanec Janeček a po něm pan poslanec Dolejš.

 

Poslanec Eduard Zeman: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, také bych se chtěl přihlásit ke svým dvěma pozměňovacím návrhům, které jste dostali na lavice. Současně bych chtěl požádat, abyste si v jednom z nich, ten, který se týká změny zákona o veřejném zdravotním pojištění, udělali malou úpravu. V § 17 odstavec 1 písmeno b) je vyjmenováno osm bodů. Prosím, abyste si bod 4 vyškrtli s tím, že body 5 až 8 se přečíslují jako body 4 až 7. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Eduardu Zemanovi. Nyní pan poslanec Dolejš. Připraví se paní poslankyně Čelišová a pak paní poslankyně Mocová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, milá vládo, mých několik pozměňovacích návrhů se váže na další zákony, jmenovitě na změnu zákona o Všeobecné zdravotní pojišťovně a na změnu zákona o resortních oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách. Vzhledem k tomu, že návrh vám byl rozdán do lavic, nebudu ho předčítat celý. Jen anoncuji, že jde o několik návrhů, které ve finále bychom měli prohlasovat jednotlivě.

Logika je taková, že v těchto zákonech bychom měli doplnit určité nástroje ke kvalitnějšímu řízení zdravotní služby zprostředkovávané zdravotními pojišťovnami, a to konkrétně, že se tyto zdravotní pojišťovny přihlásí k tomu, že provádějí ve smyslu příslušných zákonů veřejné zdravotní pojištění, že svůj provozní fond budou limitovat do výše maximálně dvou procent vybraného pojistného. Další návrh byl, že finanční prostředky budou uloženy v České národní bance. Posledním z návrhů je zřízení instituce prokuristy, který by byl zástupcem ředitele pojišťovny v případě jeho nepřítomnosti. Tyto čtyři návrhy se týkají jak zákona o Všeobecné zdravotní pojišťovně, tak zákona o zdravotních pojišťovnách oborových.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP