(9.20 hodin)

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, prosím, abyste stejně, jako jste hlasovali o návrhu kolegy Vlčka, hlasovali a zařadili jako třetí bod v úterý Senátem vrácený bod, který máme nyní navržen v programu jako bod 249. Jedná se o tisk 949/6, zákon o vysokých školách.

Zdůvodním to velmi jednoduše. Pokud neschválíme tento návrh tak, aby platil od 1. ledna 2006, pak se jedná o dva základní problémy - o sociální stipendium a o jmenování rektorů na tři nebo čtyři roky, kteří budou jmenováni od 1. února 2006. O jmenování nových rektorů a děkanů již rozhodl Senát, a pokud návrh nebude platit, budou jmenováni na kratší období. Myslím si, že jde o věc důležitou, a naše hlasování nám zabere velmi krátkou chvíli. Prosím, abyste podpořili tento návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Ještě se hlásí o slovo pan poslanec František Koníček.

 

Poslanec František Koníček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych požádal na úterý příští týden o zařazení bodu tisku 1193, který se týká implementace směrnice Evropského společenství regulující finanční instituce zaměstnaneckého penzijního pojištění. Je to navrhováno podle § 90 odst. 2, čili pak ke schválení v prvém čtení.

Jako důvod uvádím to, že v září tohoto roku již uplynula lhůta stanovená Evropskou komisí pro implementaci této směrnice. Celá norma by neměla zabrat příliš mnoho času, protože je ryze technického charakteru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Jaký je to bod schůze? Není to bod 52? (Je to bod 52.) Bod č. 52, sněmovní tisk 1193, zařadit na úterý jako první bod jste myslel, pane kolego? (Ano.) Ano, v úterý první bod.

Má ještě někdo další procedurální návrh? Pan ministr Ambrozek.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, samozřejmě jsem si vědom toho, že na úterý je již zařazeno mnoho bodů, ale protože Evropská komise poslala České republice v případě zákona o posuzování vlivu na životní prostředí již odůvodněné stanovisko před dvěma dny, to znamená termín, kdy máme dva měsíce na zjednání nápravy, a poté budeme dáni k Evropskému soudnímu dvoru, tak považuji za svou povinnost navrhnout zařazení bodu č. 71, vládního návrhu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, sněmovní tisk 1194, který je navržen podle § 90 odst. 2. Navrhuji jeho zařazení za pevně zařazené úterní body. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Je zde ještě někdo, kdo chce přednést procedurální návrh? Není tomu tak. Budeme hlasovat o třech, které byly předneseny.

 

První z nich. Paní poslankyně Šojdrová navrhuje, abychom bod 249, tisk 949, tedy zákon vrácený Senátem, zařadili na úterý jako třetí bod.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 918. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 918, přítomno 159, pro 124, proti nikdo. Tento návrh jsme schválili.

 

Pan poslanec František Koníček navrhuje, abychom na úterý jako první bod zařadili bod č. 52, sněmovní tisk 1193.

Zahajuji hlasování číslo 919. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 919, z přítomných 159 hlasovalo pro 42, proti 45. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dále pan ministr Ambrozek navrhuje na úterý za pevně zařazené body zařadit bod č. 71, sněmovní tisk 1194. Zdůvodnění jsme slyšeli.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 920. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování číslo 920, přítomno 161, pro 29, proti 7. Tento návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme se vyrovnali se všemi procedurálními návrhy dnešního rána. Nevidím žádnou další přihlášku, a proto se můžeme věnovat programu, jak jsme si jej schválili.

 

Jako první bod jsme zařadili před chvilkou hlasováním doprojednání bodu číslo 173. Tento bod zahajuji. Jedná se o

 

173.
Zpráva vlády o práci ministerstva dopravy v souvislosti s vyhlášením
a hodnocením veřejného výběrového řízení o zavedení systému
elektronického mýtného pro nákladní automobily v České republice

 

Upozorňuji, že jsme projednávali tento bod ve čtvrtek 15. prosince, přerušili jsme jednání po ukončení podrobné rozpravy. Návrhy usnesení nám byly rozdány na lavice. Zeptám se, zda ještě k těmto návrhům, tedy po skončení podrobné rozpravy, chce vystoupit se závěrečným slovem buď pan ministr Šimonovský, nebo pan zpravodaj. Není tomu tak.

Prosím pana zpravodaje, pana kolegu Miroslava Máčeho, aby předkládal jednotlivé návrhy, o kterých je možno hlasovat. (Velký hluk v sále.)

Promiňte, pane kolego, nejprve musím požádat o klid v jednací síni. Prosím, abyste se všichni posadili do svých lavic. Děkuji vám.

Prosím, pane poslanče, můžete mluvit.

 

Poslanec Miroslav Máče: V obecné rozpravě vystoupilo deset poslanců, z nichž dva dávali následující návrhy.

První návrh je pana poslance Ladislava Šustra, který zní následovně: Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu vlády o práci Ministerstva dopravy v souvislosti s vyhlášením a hodnocením veřejného výběrového řízení o zavedení systému elektronického mýtného pro nákladní automobily v České republice.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Rozumím tomu tak, že navrhujete, abychom nejprve hlasovali o tomto návrhu usnesení, potom, nebude-li přijato, o návrzích dalších.

Je námitka proti tomuto postupu? Nevidím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP