(12.30 hodin)
(pokračuje Janeček)

Já jsem tomu rozuměl tak, že vláda je připravena situaci v dohledné době nějakým kultivovaným způsobem řešit. Domníval jsem se, a je to zjevné pro každého, kdo se ve zdravotnictví pohybuje, že to asi nebude jednorázový krok, že budou nezbytná nějaká systémovější opatření.

To, co mě ale velmi zarazilo, abych se vrátil k svému úvodnímu slovu, je náš vztah k pacientům. Na minulé schůzi jsem tady předkládal návrh zákona, který kolegové z levice zamítli, aniž ho snad četli, protože návrh zákona ukládal pojišťovnám povinnost v případě, že zjistí, že léčba by mohla vyvolat nějaké nepříznivé důsledky pro pacienty, tak aby to pacientovi sdělili. A představte si, co nám říká pan ministr. Máme léky na osteoporózu velmi drahé. Osteoporózu zjistíte pouze speciální denzitometrickým vyšetřením na tzv. dvoufotonovém denzitometru. Bez tohoto vyšetření je léčba neindikovaná a pacienta může poškodit. Takže jsou léčeni pacienti, kteří vůbec osteoporózu nemají. Vážení přátelé, tohle řekne ministr zdravotnictví! Já se ptám - bylo podáno trestní oznámení? Jestliže ministr ví, že u nás jsou léčeni pacienti kontraindikovaným způsobem, způsobem, který je poškozuje, jak je možné, že nekoná? Jak je možné, že nekonal v pozici prezidenta lékařské české komory?

Máme tady jinou zprávu z tisku. V Česku, u nás, zemře ročně asi 3 tisíce lidí kvůli tomu, že lékaři či sestry se spletli při podávání léků, při operacích či v diagnóze. A vidíte, o tom ani slovo. Hádáme se o to, kdo ovládne 200 miliard korun, které se ve zdravotnictví pohybují, ale pacient je někdy dobrá zástěrka, abychom zametli pravý mocenský úmysl. Opakuji: Jak je tohle možné, že i ministr ví, že u nás umírají pacienti, protože jsou špatně léčeni? Přece odbornost lékařů by měla garantovat Česká lékařská komora. Nevím, zdali konala. Ptám se, pokud ne, tak na to upozorňuji orgány činné v trestním řízení, protože to jsou věci velmi závažné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, omlouvám se. Chci se vás zeptat, zda chcete pokračovat ve vašem vystoupení a klást otázky nepřítomnému ministru zdravotnictví, nebo zda chcete počkat, a v tu chvíli bych vám vyhověl a přerušil bych jednání do doby, než zde příslušný ministr bude.

 

Poslanec Josef Janeček: Já si myslím, že je potřeba podpořit kulturu v této Sněmovně, čili počkám na to, až se pan ministr vrátí, a doufám, že mi odpoví na onu otázku, kterou jsem položil předtím, to je, jestli byl pravomocně odsouzen v souvislosti s nějakými svými výroky.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan ministr už je zde, takže můžete pokračovat.

 

Poslanec Josef Janeček: Děkuji. Můžeme pokračovat. Jedním z důvodů, které tady byly a které jakoby ohrožují naše zdravotnictví, je otázka kvality péče a sítě zdravotnických zařízení. Ale pan ministr tady také hovořil o jedné zvláštní věci, v které se asi také budeme dost lišit. Přirovnal sazebník k tomu, jak je vystaven ceník v restauracích. To si myslím, že je přirovnání pro občany tohoto státu dosti alarmující, protože víme, že někteří lidé nemají na to, aby přišli do restaurace. Já bych si přál, aby každý občan tohoto státu mohl bez obav se dostat do kteréhokoliv zdravotnického zařízení a byl řádně ošetřen. Možná, že v tomto jsem podstatně sociálně citlivější než pan ministr, ale myslím si, že takováto úvaha už nepatří do 21. století ve střední Evropě.

To, co je ale ještě na tom zarážející, je, že o objemu financí totiž nerozhoduje pouze cena, ale frekvence; jinými slovy, když to přirovnám k oné restauraci, kolikrát si dáte tu svíčkovou, a o tom, kolikrát bude lék předepsán, rozhoduje lékař, člověk, jehož odbornost a etika je garantována Českou lékařskou komorou. Jestliže víme, že je toto zneužíváno, čili že je postupováno non lege artis, a jestliže jsou předepisovány léky, které zjevně nebyly indikovány, musím znovu položit otázku, co se s tím dělalo, kdo byl postižen, kdo byl potrestán. Jak je možné, že v tomto státě jsou spalovány léky v tunách v hodnotách miliard? Všichni na to upozorňují, dokonce i Všeobecná zdravotní pojišťovna o tom hovoří ve svých zprávách. Jsou tam grafy, kdy se ukazuje, jak např. vzrostla spotřeba cytostatik. Jak je možné, že se okamžitě nezmobilizují všichni odborníci a všichni garanti a něco s tím neudělají? Přece o tom, že jsou zde nadužívány léky, víme všichni.

Jenom abych dokreslil situaci v našem zdravotnictví a onu nevyváženost, tak vám něco přečtu: Základním ekonomickým problémem našeho zdravotnictví je nalezení rovnováhy mezi dostupnými finančními prostředky na straně jedné, objemem, strukturou, úrovní účtované zdravotní péče na straně druhé. Objem a strukturu zdravotní péče lze regulovat jak na straně poptávky, tedy na straně pacienta, daleko kvalifikovaněji je možné provádět regulaci, a to jak ve smyslu zvětšení, tak ve smyslu omezení poskytované resp. vykazované zdravotní péče, na straně nabídky.

To je to, co kritizoval pan ministr. Přednášel to jako novum. Toto novum jsem slyšel dokonce i od nuceného správce. Já slyším několikrát přednášet tento objev. A víte, z čeho jsem citoval? Z návrhu zákona o síti zdravotnických zařízení, který jsem měl tu čest předkládat před deseti lety! Já jsem to tady nechal. Právě proto jsem to tenkrát předkládal jako tisk, protože vím, že žiji v jedné z nejzkorumpovanějších zemí v Evropě. A že tady nebude vůle problémy řešit, že bude zájem kšeftovat. Ono to skutečně vypadá, že je problém s léky, ne že jich je moc, ale že zakázky dostávají špatné firmy.

Já mám také dojem, že není problém v tom, že se krade, ale že zrovna kradou ti, kteří by neměli krást, a měli by krást někteří jiní. To se domnívám, že je největší problém. Protože kdyby byla skutečná vůle k tomu, abychom problém vyřešili, tak musíte udělat jedno. Musíte nastavit pravidla, a o tom, že je třeba nastavit pravidla, tady hovořím deset let. V tomto návrhu zákona, v deset let starém návrhu, se hovoří o tom, že je nezbytné začít s akreditacemi, to je s akreditacemi, aby nám neumíraly tři tisíce našich spoluobčanů v nemocnicích zbytečně. A víte, kolik nemocnic po těch deseti letech vznosných řečí o zájmu o pacienta má akreditace? Nemýlím-li se - dvě! Máme asi dvě stě nemocnic, a představte si, dvě mají akreditace! Když se tam dostanete, máte vysokou šanci, že dostanete prášky, které jsou určeny vám, že vám bude odebrána ledvina, která je skutečně nemocná, atd. Ale i to je obrázek našeho zdravotnictví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP