Neautorizováno !


 

(12.30 hodin)
(pokračuje Tluchoř)

Socialisté s komunisty hrají pro své ideologické cíle pod pláštíkem krásných slov o zachování péče s českým zdravotnictvím nebezpečnou hru "čím hůře - tím lépe". Snaha zabránit krajům transformovat nemocnice a racionalizovat jejich provoz může vést pouze a jenom k dalšímu ekonomickému propadu, omezení péče a v některých případech i k úplné likvidaci.

Jen tak dál, soudruzi! (Smích a potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď pan poslanec Řihák s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Josef Řihák: Mám pouze faktickou na svého předřečníka.

Pane kolego, čí vy tady hájíte vůbec zájmy? (Hlasy ze sálu.) Prostřednictvím předsedajícího. Vy jste nám tady neoznámil to, že hájíte svoje vlastní zájmy! Vy jste předsedou dozorčí rady Oblastní nemocnice v Kolíně již delší čas. Prosím vás, čí tady vy hájíte zájmy? O jakém socialismu tady mluvíte? Měl byste tady také oznámit, že jste jedním z hlavních iniciátorů prodeje nemocnic ve Středočeském kraji. Kdybychom neodsouhlasili tento zákon, v pondělí byste vy a vy z ODS dávno dvanáct nemocnic v Příbrami a ve středních Čechách prodali. Vy z toho budete mít vlastní užitek.

Řekněte to tady na mikrofon, jestli nejste předsedou dozorčí rady! (Aplaus levé části Sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegu Řihákovi. Slova se ujme pan poslanec Jiří Pospíšil.

Kolega Tluchoř chce pravděpodobně napravit své pochybení, že to neřekl ve svém slově.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Já si myslím, že nejde o střet zájmů. Jsem předsedou dozorčí rady. (Smích.) Byl jsem do této funkce zvolen zastupitelstvem Středočeského kraje a samozřejmě jsem tu funkci uvedl v přiznání, které jsem podal předsedovi Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Šlo asi o jiné upozornění. Podle jednacího řádu se při vystoupení běžně oznamuje, jestli jsem nebo nejsem ve střetu zájmů.

S faktickou poznámkou před kolegou Pospíšilem ještě pan poslanec Miroslav Beneš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tady zněl takový radostný ryk. Já bych jenom chtěl upozornit ty, kteří byli tak radostní, že oné nemocnice se to vůbec netýká, protože ta už dávno převedena byla. To za prvé.

Za druhé. Ten převod může být realizován i nadále, to jenom vy jste přesvědčeni, že jste nalezli cestu, jak budete řídit svět. Nepodaří se vám to.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Benešovi. Slova se ujme k druhému svému vystoupení pan poslanec Jiří Pospíšil.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Dámy a pánové, já mám pouze několik poznámek k panu profesorovi Jičínskému prostřednictvím pana předsedajícího.

Byť si pana profesora velmi vážím, nedovolím si v tuto chvíli neříci, že v některých věcech s ním nesouhlasím. Já jsem zde vyslechl jeho moralizující projev, jak se mění výklad ústavních institucí z pohledu některých politických stran, a rád bych se ho zeptal, zda on sám - prostřednictvím pana předsedajícího - nevidí určitý rozpor a změnu výkladu v tom, když ČSSD prosazovala reformu územní samosprávy v podobě krajů, prosazovala plnou krajskou samosprávu, a teď, v tuto chvíli, v zásadě se snaží tuto samosprávu brzdit tím, že přijímá zákony, které mají opět omezit to, co nejprve sama krajům do vínku dala. Takže pokud toto je pokrytectví, nebo není pokrytectví, rád bych slyšel, jak bychom takovýto postup mohli nazvat. To je má první poznámka.

Má druhá poznámka se týká toho, že pan profesor zde řekl, že zde straším Ústavním soudem. Dámy a pánové, já jsem zde pouze ve vztahu k Ústavnímu soudu ocitoval výroky z některých nálezů, tak abych svůj právní názor na celý zákon, který dnes projednáváme, opřel o platnou doktrínu, nikoli pouze o své individuální právní domněnky. Takže pokud někdo zde říká, že straším, tak nikoliv nestraším, pouze poukazuji na to, jak Ústavní soud v podobných věcech rozhodl. A nedivím se tomu, že někteří členové nové vládní koalice mají strach z Ústavního soudu a několikrát to ve svých vystoupeních již dali najevo. Naštěstí Ústavní soud v tomto směru je nezávislý a bude ten poslední, kdo náš tento dnešní spor případně posoudí.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jiřímu Pospíšilovi. Ptám se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v rozpravě. Není tomu tak, rozpravu končím.

Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Požádám o nastavení kvora 101 hlasů a budeme hlasovat o návrhu usnesení, které přednesu.

"Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 824/5."

Já vás před hlasováním ještě odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými hlasovacími kartami, abychom zjistili přesnou účast ve sněmovně.

 

O tom usnesení, které jsem přednesl, budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 87, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 87 z přítomných 166 pro 107. Návrh byl přijat. Konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen.

 

Končím bod 46. (Silný potlesk.)

Vidím přihlášku pana poslance Michala Krause jako předsedy klubu. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kraus: Pane místopředsedo, já bych si dovolil požádat v tuto chvíli o přestávku na jednání poslaneckého klubu sociální demokracie v délce dvě a půl hodiny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Je to změna proti původnímu plánu. Byli jsme dohodnuti v úterý, že budeme jednat do 14 hodin bez přestávky. Protože jde o dvě a půl hodiny, tak ani do těch 14 hodin už vás nesvolám. Mrzí mě to.

Budu tedy konstatovat, že přerušuji 47. schůzi Poslanecké sněmovny, protože máme ještě nedoprojednané body, a to celkem čtyři. - Nebo můžeme udělat jiný krok, že bych ukončil 47. schůzi a požádal bych Sněmovnu o vyřazení. Považuji to za lepší, produktivnější postup.

Takže kdo souhlasí, abychom vyřadili body 38, 41, 44 a 45 z této schůze? Kdo je pro?

Pardon, musíme opravit kvorum. Tak, je nastaveno správně.

 

Zahajuji hlasování číslo 88 a ptám se, kdo je pro vyřazení těchto čtyř bodů z programu 47. schůze a zařazení do schůze 48. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 88 z přítomných 156 pro 98, proti 41. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že body 38, 41, 44 a 45 budou zařazeny do schůze číslo 48 Poslanecké sněmovny, která bude zahájena 11. října letošního roku.

Končím 47. schůzi. Přeji vám dobrou chuť k obědu a těším se na setkání s vámi.

 

(Schůze skončila ve 12.39 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP