Neautorizováno !


 

(10.20 hodin)
(pokračuje F. Koníček)

To je přece základní problém, který zde byl a který způsoboval poměrně významnou dlouhodobou nerovnováhu. A to, jestli dnes řešíme alespoň parametricky fungování tak, aby zdravotní pojišťovny mohly zkrátit buď lhůty, nebo alespoň dodržovat ty, které jsou schopny dnes z hlediska cash-flow pojmout, je podle mého názoru zcela legitimní a pozitivní a nedá se na tom nic změnit žádnou jinou politickou argumentací. Nota bene od příštího roku 1. ledna má korekční koeficient, který zohledňuje právě rozdíly v pojistném kmeni, nastolit jakési ekonomicky spravedlivější přerozdělení příjmů. A to považuji za správný krok, ale začne fungovat až od příštího roku.

Poslední poznámku dovolte, abych směřovat opět jako jakýsi řečnický dotaz. Hovoří se zde o tom, že je naprosto nekorektní a nezodpovědné, že vláda se snaží se schválením Parlamentu sledovat tyto pohledávky, jejichž tržní hodnota je mírně řečeno dubiózní, pochybná, nízká, za nominál. A že je to vlastně jakýsi ekonomický zločin, který se s vědomím tohoto Parlamentu bude dít. Rád bych konstatoval a zeptal se, možná mě opět klame paměť - kolik balíků prodejů pohledávek z ČKA v posledních a uplynulých letech prošlo veřejnými výběrovými řízeními, tendry, a jaké se dosahovaly ceny za tato aktiva, která byla výsledkem transformačních a privatizačních procesů, které nezavinila tato vlády, ale vlády jiné. A tady bych se chtěl zeptat prostřednictvím pana předsedy Sněmovny pana předsedy Tlustého, jestli on jako předseda dozorčí rady ČKA někdy hovořil o neřádném hospodaření, když prodávali balíky dubiózních a nedobytných pohledávek za dvě tři procenta nominále.

V tomto bych byl asi obezřetný, protože dluhy systému veřejného zdravotního pojištění jsou prostě doprovodnými dluhy, tak jako vznikly v ekonomické oblasti, a nevznikaly pouze tím a zaviněním jakési specifické vlády, natož, pane předsedo, zaviněním jedné ministryně, která v resortu je po dobu několika měsíců. To nepovažuji lidsky ani profesionálně za korektní a rád bych požádal, abychom se na problémy dívali věcněji a férovým způsobem.

Děkuji vám. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Reagovat bude pan poslanec Tlustý, pak řádně přihlášený pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vítám výzvu k rozšíření tématu diskuse o veřejných financích - postupně od zdravotnictví přes spotřební daně, tentokrát k vzniku dubiózních pohledávek. S trochou nadsázky. Samozřejmě v případné diskusi budu s vámi serióznější, ale s panem ministrem to nemá význam. Využiji jeho logiku a jeho argumentaci.

Pane kolego, ztráty konsolidační banky a konsolidační agentury byly všechny zaúčtovány, jak nás právě vyškolil pan ministr financí, k datu jejich převodu z bank do konsolidační agentury. Prokazatelně se tak všechno stalo v období sociálně demokratických vlád, a proto při uplatnění logiky pana ministra prokazatelně všechny ztráty, kterých jsou stamiliardy, jsou spojeny s působením sociálně demokratické vlády. Uplatnil jsem tu logiku, myslím, důkladně a důsledně. Nemůže o tom být pochyb.

Samozřejmě mohli bychom vést jinou diskusi o tom, že tento trochu naivní a skoro se nebojím říci nevzdělaný přístup pana ministra je třeba rozšířit o diskusi o tom, jak vznikaly, jak byly vypořádány. Jinými slovy - problém je ve skutečnosti mnohem složitější. To je k vaší otázce.

K tomu, co říkal pan ministr financí. Pane ministře, já jsem si absolutně jist, že ve všech svých vyjádřeních jsem říkal, že cílem návrhu ODS na snížení spotřební daně - tehdy ještě neexistovala druhá varianta, kterou nyní navrhujeme, a to je snížení DPH - je zastavit parazitování státního rozpočtu na zvýšené ceně pohonných hmot a uchovat jeho původní úroveň. Jestli rozumíte této větě, a je k tomu potřeba matematická znalost ze čtvrté nebo páté třídy základní školy, znamená to, že uchování příjmů státu na původní úrovni nevede k žádné ztrátě příjmů. Zůstává-li zachován podíl daně v ceně nějakého výrobku, nemění se inkaso státu ze spotřební daně z tohoto výrobu nebo prodeje vybírané, pokud se samozřejmě nezmění objem prodávaného zboží, na které je daň uplatněna.

Jinými slovy, jestli zde strašíte národ, že ODS nemá domyšleny rozpočtové důsledky a výpadky příjmů, je na to prostinká odpověď. Žádné nejsou. To je z definice. Žádné nejsou, uchování míry výběru daní - jinými slovy ponechání buď větší úrovně DPH a snížení spotřební daně, nebo naopak - v konečném důsledku znamená zachování příjmů státu.

Na třetí vaši výtku už jsem tady reagoval. Můžeme tady vést směšný rozhovor o datu, ke kterému deficit konsolidační agentura zaúčtuje. Ale opět prostinká odpověď podobná té, kterou jsem dával vašemu kolegovi. Pane ministře, vy chcete tu ztrátu zaúčtovanou v konsolidační agentuře zaplatit fyzicky ještě letos?

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, vy se nemůže obracet takto přímo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nemohu se ptát. On také neumí odpovědět, takže je to jednoduché. (Potlesk z ODS.)

Pokud by pan ministr chtěl zaplatit ještě letos, musí do této Poslanecké sněmovny přinést upravený státní rozpočet a v tom provést změnu příslušných údajů. Nepředpokládám, že to plánuje. Já to nevylučuji.

Jinými slovy, je to směšná diskuse, pane ministře. Odvádíte pozornost od podstaty problému. Je to lidsky nedůstojné a trapné. Od této chvíle jste mne přivedl na báječnou myšlenku. Všechny rozhovory přinejmenším s vámi, ale i s dalšími ekonomickými experty vaší vlády budu končit takovou zvláštní modifikací jednoho řečnického stylu z dávných dob. Místo "Kartágo musí být zničeno" budu říkat, pane ministře: "Ostatně ten, kdo lže, ten krade."

Děkuji vám. (Potlesk z řad ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším řádně přihlášeným je pan poslanec Michal Doktor. Pak vystoupí Petr Šulák. Petr Šulák měl v úmyslu vystoupit řádně, nebo fakticky? Řádně. Takže prosím pana Doktora.

(Poslanec Doktor mimo mikrofon: Pan kolega Mládek se hlásí s technickou.) Toho jsem neviděl. Pan poslanec Mládek se opravdu hlásil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedo, budu velmi stručný ve svém poznámce. Chtěl bych sdělit kolegům i národu, že ano, pan předseda Tlustý se již naučil konstrukci daní v oblasti pohonných hmot. Je to tak, jak nyní říkal. Ale návrhy, které předkládá, jsou naprosto nezodpovědné, protože jeho strana je stoupencem tržní ekonomiky bez přívlastku. Ona má bohužel jednu nepříjemnou vlastnost. Ona je velmi volatilní a těkavá. Každá změna na trhu s benzinem by znamenala posunovat cenu, posunovat daně. A to není možné, proto jeho návrhy jsou naprosto nezodpovědné a populistické.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní prosím pana poslance Doktora, aby se ujal slova.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážení kolegové a kolegyně, zejména paní kolegyně Orgoníková, protože ta tady tichým skandalizovaným výkřikem "Doktor musí mluvit!" žádala mé vystoupení. Já jsem dal přednost panu poslanci Mládkovi a doufal jsem, že se od jednoho z respektovaných ekonomů České strany sociálně demokratické dozvím nějaké parametry, které budou hodny úcty.

Vážení kolegové, chtěl bych se vypořádat nejdříve s některými námitkami, které vznesl především pan poslanec Koníček, neb v jeho vystoupení zazněl rozhodně úplně jiný akcent než ve vystoupení pana ministra financí, k němuž se budu chtít také vyjádřit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP