Neautorizováno !


 

(9.10 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, já vás upozorňuji, že v této chvíli neprobíhá rozprava. Já rozpravu na toto téma nepřipustím. Budu postupovat tak, že jsem přesvědčen, že postupuji podle zákona. To veto nepřijímám. Pokud vy nesouhlasíte, můžete vznést námitku proti mému postupu. To je způsob, jak to navrhuji rozřešit.

Takže opakuji - já se chystám nechat hlasovat o tomto návrhu, a pokud s tím někdo nesouhlasí, může vznést námitku proti postupu, který volím. Ale upozorňuji, že rozprava k tomu není.

(K řečništi přichází poslanec Marek Benda a hlásí se o slovo.) Dobrá, v tom případě předpokládám, že vznesete námitku.

 

Poslanec Marek Benda: Pane předsedající, byl vznesen procedurální návrh. Já nepochybně mám právo vznášet jiné procedurální návrhy. Rozpravu jste připustil, alespoň v té procedurální části, tak ji nemůžete utnout po vystoupení pana místopředsedy Filipa, kdy by se vám to hodilo. Já tedy hodlám zareagovat na vystoupení -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan místopředseda má přednostní právo, vy ne. A může vystoupit kdykoliv. Já trvám na tom, že rozprava ne -

 

Poslanec Marek Benda: S procedurálním návrhem mám právo vystoupit vždycky, tak to udělám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, souhlasím. Můžete s procedurálním. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: A to já nepochybně udělám, jenom chci zareagovat na to, co zde zaznělo jako výklad váš a pana místopředsedy Filipa. (Poslanci ČSSD pokřikují a buší do lavic. V sále je velký hluk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ale já trvám na tom, že rozprava není a vy můžete přednést procedurální návrh. To můžete, ale rozpravu nepovedeme.

 

Poslanec Marek Benda: Ano, já nevedu rozpravu. Já chci zdůvodnit svůj procedurální návrh. (Opět hlasitá reakce ze sálu.) Můžete na mě křičet, ale předpokládám, že mě necháte domluvit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o klid, nechte pana poslance domluvit.

 

Poslanec Marek Benda: Je samozřejmě pěkné mít ve Sněmovně většinu složenou ještě jinak než z vládní koalice a všechny ostatní uhlasovat, ale aspoň právo promluvit byste nám měli nechat.

Výklad, který zde podal pan místopředseda Filip i pan předsedající schůze, je chybný, protože § 98 ani § 97 neříká, že Sněmovna zařadí na nejbližší schůzi - pak by se možná mohlo jednat o onen lex specialis, o kterém mluví pan místopředseda Filip - ale říká, že předseda předloží Sněmovně. Pak se nepochybně jedná o návrh, který předseda předkládá Sněmovně. Není žádným požadavkem zákonným, že Sněmovna musí zařadit - obráceně, než jak to platí u interpelací. Pakliže se jedná o návrh, o kterém se musí hlasovat a proti kterému lze vznést veto.

Já v tuto chvíli vznáším námitku proti postupu předsedajícího a žádám, aby o této námitce bylo hlasováno. (Tleskají poslanci ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dobrá. Já jsem tedy řekl, že necháme hlasovat o zařazení návrhu zákona, který vrátil prezident - sněmovní tisk 824/5. Proti tomuto postupu byla vznesena námitky a my nyní budeme hlasovat o námitce pana poslance Marka Bendy proti zařazení tohoto návrhu zákona. (Vlna nesouhlasu ze sálu.)

Byla to námitka proti postupu předsedajícího, takže hlasování bude o tom, kdo souhlasí s námitkou pana poslance Bendy. Prosím, ještě jednou, můžete to zopakovat?

 

Poslanec Marek Benda: Bylo zcela zřetelné, čeho se námitka týká. Námitka se týká postupu předsedajícího, kterým odmítl přijmout veto dvaceti poslanců, respektive dvou poslaneckých klubů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Přesně tak, to je obsah toho hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku pana poslance Marka Bendy, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 80. Přítomno 169 poslanců, pro hlasovalo 56, proti 98. Námitka nebyla přijata.

 

A my nyní tedy budeme hlasovat o sněmovním tisku 824/5, tedy zákonu vráceném prezidentem. Já vám tento návrh předkládám. Navrhuji ho zařadit jako pátý bod dnešního jednání.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tento bod jako pátý bod dnešního jednání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? (Neklid v sále.)

Hlasování má pořadové číslo 81. Přítomno 173 poslanců, pro hlasovalo 105, proti 46. Takže tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Říman má náhradní kartu číslo 1, pan poslanec Michal Doktor má náhradní kartu číslo 12.

A máme tedy body zařazené čtyři pevně, teď jsme zařadili pátý, takže budeme nejdřív projednávat body 39, 8, 20 a 27 a pak pátý bod tisk 824. A pak pojedeme dále podle programu. (Dotazy mimo mikrofon.) Ještě jednou opakuji: první bod je číslo 39, bod 8, 20, 27. Takhle jsme si to odhlasovali pevně už v úterý.

 

Prvním bodem je bod číslo 39, původní vládní návrh,

 

39.
Vládní návrh projektu postoupení části pohledávek zdravotních pojišťoven
za plátci pojistného na veřejné zdravotní pojištění po lhůtě splatnosti
na Českou konsolidační agenturu
/sněmovní tisk 1124/

 

Prosím místopředsedu vlády a ministra financí Bohuslava Sobotku, aby přednesl úvodní slovo.

Prosím o klid. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Dobrý den. Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, projekt postoupení části pohledávek zdravotních pojišťoven za plátci pojistného na veřejné zdravotní pojištění po lhůtě splatnosti na Českou konsolidační agenturu byl schválen vládou České republiky 24. srpna letošního roku usnesením číslo 1080. Poslanecké sněmovně je tento projekt předkládán k vyslovení souhlasu v souladu s § 3 odst. 5 zákona č. 239/2001 Sb., o České konsolidační agentuře, neboť v tomto případě se jedná o nabytí aktiv Českou konsolidační agenturou převyšujících jednu miliardu korun. (Hluk v sále.)

Pane předsedající, já se obávám, že někteří členové Sněmovny v tomto hluku nebudou slyšet mé úvodní vystoupení. Požádal bych možná o to, aby zde mohla být snížena hladina hluku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: (Zvoní.) Takže prosím, kolegové tady, prosím o klid.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já jsem si dovolil takto přesný úvod právě proto, že toto je poprvé, kdy Poslanecká sněmovna prochází takovouto procedurou. Tato procedura vychází z novely zákona o České konsolidační agentuře, která zpřísnila podmínky pro nabývání aktiv Českou konsolidační agenturou. Pokud by k tomuto zpřísnění nedošlo, o této transakci by rozhodlo pouze představenstvo a dozorčí rada České konsolidační agentury na základě usnesení vlády. Toto je tedy nová procedura, která na základě novely zákona o České konsolidační agentuře umožňuje, aby se pohledávky vyšší než jedna miliarda korun převáděly pouze se souhlasem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP