Neautorizováno !


 

(10.00 hodin)
(pokračuje Nečas)

Takže já jsem přesvědčen, že pan předseda vlády a vláda České republiky a ČSSD dluží české veřejnosti jednoznačné vysvětlení všech těchto podivností a svého chování v posledních týdnech a měsících. Jsem přesvědčen, že jsou povinni vyvrátit všechna tato závažná podezření a že nejlepší cestou, jak tento krok učinit, by bylo vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, protože jenom ta bude schopna posoudit všechny konotace těchto dějů včetně konotací politických, protože není možné na jednu stranu tvrdit, že celá aféra je výsledkem souboje dvou podnikatelských skupin nebo že je to pokus o diskreditaci některých politiků nebo jedné politické strany, a podobná tvrzení bez toho, aby tyto věci byly pečlivě vyšetřeny a bylo jednoznačně řečeno, co se v této záležitosti stalo. Zůstává příliš mnoho otazníků na to, aby se pan předseda vlády nadále mohl tvářit tak bohorovně, jak se tváří, protože to poškozuje celou Českou republiku. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. S faktickou poznámkou má slovo pan ministr Urban, připraví se pan předseda vlády Paroubek.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, z výroků pana poslance Nečase a z jeho vystoupení, resp. z výroků jeho předchůdců jsem usoudil, že ODS se začíná chovat podle pořekadla "tonoucí se stébla chytá". Těžko můžete této vládě vyčítat její hospodářské výsledky, těžko můžete této vládě vyčítat její práci, tak se snažíte vyrábět nebo pást se na nějakých virtuálních kauzách.

Vláda České republiky není nervózní, pane poslanče Nečasi prostřednictvím pana místopředsedy, a vzkazuji, že ani já nejsem nervózní. Ta manipulace, kterou tady předvádíte s některými výroky, je úžasná. Asi jste přesvědčeni o tom, že vám to někdo uvěří. Já si myslím, že vám to uvěří málokdo.

Snad k tomu výroku, který jste přisoudil mně a který jsem skutečně řekl, ale v úplně jiné souvislosti. Když jsem vycházel z Národního divadla po pohřbu našeho kolegy Pavla Dostála, zastavil mě jakýsi novinář, který se představoval, že je novinářem z deníku Rzeczpospolita. Řekl mi, že tento deník a on osobně je přesvědčen o tom, že vláda České republiky je zkorumpovaná a že v souvislosti s privatizací Unipetrolu existují nějaké pochybnosti. Já jsem, přestože jsem nebyl příliš dobře naladěn, a to pochopíte, pozval tyto novináře k sobě na úřad a řekl jsem jim, že jim odpovím na všechny otázky, na které se mě zeptají. To jsem také udělal a druhý nebo třetí den jsem si přečetl v tiskové zprávě to, co psal deník Rzeczpospolita o mém rozhovoru, resp. o privatizaci Unipetrolu. Na to, co tam bylo napsáno, jsem reagoval slovy, která jste tady řekl, že je to polská drzost, prosím, s malým p. A jestli to chcete spojovat s něčím jiným, tedy s tím, že se bojíme nějakých vysvětlení pro polskou prokuraturu, to prosím dělat můžete, ale pravdu nemáte. Kdyby polská prokuratura požádala kohokoli z nás o podání vysvětlení či cokoli jiného, garantuji vám, že to neprodleně uděláme. Polská prokuratura nic takového neudělala. Tedy jestli vy se přidáváte na stranu pomlouvačných článků některých drzých Poláků, pak mě to velmi mrzí. (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jen aby nám nevyhlásili válku po takových výrocích.

S faktickou poznámkou ještě pan kolega Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Velmi pozorně jsem poslouchal to, co pan ministr průmyslu a obchodu říkal, a téměř jsem uvěřil tomu, že nervózní není. Z jeho poslední věty je zjevné a každý, kdo to sleduje na kameře, si to doloží, že pan ministr je hodně nervózní.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má předseda vlády pan Paroubek.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já už jsem nechtěl reagovat, ale přece jen.

Pánové z ODS, prostřednictvím pana předsedajícího, chci se vás zeptat: Už zase začínáte? Včera vpodvečer jste byli groggy, protože jste neměli jediný relevantní argument, a nemáte ho ani teď. Já jsem vás pětkrát včera žádal a teď to říkám pošesté - dejte ta jména z polské zprávy na stůl. Myslím ta česká jména, polská mě nezajímají. Dejte je na stůl a já se jimi budu zabývat stejně rázně, jako jsem se zabýval panem Doleželem. Robespierrovské jakobínské projevy pana Nečase nemají význam, pokud nejsou fortifikovány jmény. Dejte jména na stůl.

Pánové, ta praxe, která je v té reportáži Novy, kdy se tři chlapi sejdou ve křoví a jeden z nich řekne o čtvrtém, že je zkorumpovaný, to je model chování, který v této zemi chceme?

Pokud jde o nervozitu, pan poslanec Nečas si musí vybrat, jestli jsem bohorovný, nebo nervózní. Buď jsem jedno, nebo druhé, jedno i druhé nemohu být.

Pokud jde o argumenty. Já jsem včera jasně řekl, pokud jde o pana Doležela, že jsem jej poslal do Polska, a skutečně naše vztahy s polským premiérem jsou takové, že si mohu dovolit poslat posla nikoli na delikátní jednání, ale na to, abych se dověděl přímé informace o tom, co jsem potřeboval, to znamená o tom, abych informoval polského premiéra v tom směru, co jsem tady včera četl ze záznamu jednání, které uskutečnil český velvyslanec v Polsku. Jednalo se o ochranu českých investic v Polsku nebo českých zájmů v Polsku a o ochranu polských investic v České republice. Myslím, že jedno i druhé bylo v národním zájmu tohoto státu.

Myslím, že oba pánové, tak jak hovořili, zakrývají to, že Občanská demokratická strana nemá nic konkrétního, proto ta vystoupení byla jen osobní.

Nebudu reagovat na všechno, co tady říkal pan poslanec Benda. Já jen připomínám průběh rozhovoru, tak jak jsme jej všichni mohli slyšet, když pan Doležel říká pět, ten druhý člověk, Spyra, říká českých. Já jsem podal trestní oznámení - nic víc, nic míň.

Včera - a obracím se na pana Bendu prostřednictvím pana místopředsedy Sněmovny - když jsem vás vyzval, abyste se vyjádřili k tomu, proč při pouhém podezření, při podezření ve vztahu ke svým dvěma tajemníkům, pánům Dalíkovi a Večerkovi, nejednal předseda ODS stejným způsobem. Já se ptám: má jinou morálku než já? Já mám morálku takovou, že prostě při pouhém podezření jsem nechal podat trestní oznámení. A je to věc policie, ne věc předsedy vlády, abych já spekuloval, jestli ten člověk skutečně chtěl být zkorumpován nebo jak to s ním je. Je to věc policie, je to věc prokuratury, resp. státního zástupce, je to věc soudu. Není to věc moje. Já samozřejmě uvítám to, když policie bude konat rychle, abychom měli zprávu co nejrychleji na stole. (Potlesk z lavic ČSSD.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP