Neautorizováno !


 

(14.10 hodin)
(pokračuje Kraus)

Body 16, 17 a 18 zařadit jako první, druhý a třetí bod ve středu po polední přestávce.

Za bod 32 zařadit nový bod, to je tisk 876, je to vládní návrh zákona o ověřování veřejných listin.

Za bod 39 zařadit nový návrh zákona podle tisku 1058, to je novela tzv. plemenářského zákona.

Za bod 40 zařadit nový bod, kterým je mezinárodní smlouva, resp. vypovězení mezinárodní smlouvy mezi Československou socialistickou republikou a Svazem sovětských socialistických republik.

Ostatní návrhy, které jsem chtěl říci, již byly přeneseny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Vlčková má náhradní kartu č. 12.

Pan poslanec Skopal chce k tomu technicky něco poznamenat.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Jenom technicky, protože pan poslanec Kraus navrhl stažení bodu č. 10, což je můj návrh. Já se stažením souhlasím.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jako navrhovatel toho bodu 10 se vyjadřuje k návrhu pana poslance Krause, abychom o něm asi mohli také hlasovat. To byly návrhy pana poslance Krause, které jsem zachytil.

A nyní pan poslanec Marek Benda, připraví se Walter Bartoš.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, já se vzdávám svého slova, protože pan poslanec Kraus návrhy, které jsem měl přednést, přednesl.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. Ještě jednou pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Omlouvám se, kolegyně a kolegové, ale jak jsem byl upozorněn, já tento návrh musím vzít zpět, aby už nebyl projednáván na schůzi. Takže beru návrh zpět. Bod číslo 10.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nejde o stažení, ale jde o návrh vzít bod č. 10 zpět. Jde o zpětvzetí. Dobře. Takže k bodu č. 10 budeme hlasovat o návrhu na zpětvzetí.

Nyní požádám pana poslance Waltera Bartoše a připraví se Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl vyřazení bodu č. 32, návrh poslanců Michaely Šojdrové, Eduarda Zemana, Evy Novákové, Karla Kratochvíleho, Miloše Máši, Břetislava Petra, Robina Böhnische a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů /zákon o vysokých školách/, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Je to sněmovní tisk 949. Předkladatelé tohoto zákona s tímto mým návrhem souhlasí.

Výbor se dohodl napříč politickým spektrem, že chce projednávat tuto normu ještě déle, neboť je to složitá a obsáhlá norma a potřebuje na to více času. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže vyřadit bod 32. V každém případě budeme hlasovat.

Prosím pana poslance Tomáše Kvapila a připraví se paní poslankyně Lucie Talmanová.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovoluji si navrhnout v tuto chvíli na konec druhých čtení projednání sněmovního tisku 921. Jedná se o návrh poslance Tomáše Kvapila na vydání zákona, kterým se mění zákon o obcích č. 128/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Výbor tento návrh projednal a krátké zdůvodnění tohoto zařazení spočívá v tom, že nebude-li tento návrh projednán do konce roku, to znamená, neprojde-li celým legislativním procesem do konce roku, tak ztrácí v podstatě jeho obsah smysl. Proto si dovoluji předstoupit před vás s tímto návrhem a požádat vás o podporu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím ještě o číslo toho textu.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Je to sněmovní tisk 921.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Na konec druhých čtení.

A teď požádám paní poslankyni Lucii Talmanovou, připraví se Pavel Svoboda.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi na velmi krátkou dobu upoutat vaši pozornost -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se, ale nejen upoutat pozornost, ale také ztišit se, tady se špatně poslouchá to, co je přednášeno. Prosím o větší klid ve sněmovně. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji vám. Dovolím si navrhnout rozšíření programu o jeden bod, a to bod s názvem Zpráva vlády České republiky o stavu řešení kritické situace českého zdravotnictví. Je to již evergreen, který navrhuji poněkolikáté, a doufám, že dnes mé prosbě zabývat se touto problematikou vyhovíte. Současně věřím, že bych nemusela příliš dlouho zdůvodňovat nutnost zařazení tohoto bodu, ale přesto velmi stručně v několika větách.

Českým zdravotnictvím ročně projde 200 miliard korun. I přesto se stále prohlubuje deficit úhrady zdravotní péče. Pojišťovny platí se stále větším zpožděním, a to neoddiskutovatelně díky tzv. úhradovým vyhláškám Ministerstva zdravotnictví. Soukromí lékaři se zadlužují, aby mohli vůbec provozovat své praxe. Nemocnice nemají zdroje na vládou nařízené navýšení mezd. Praktičtí lékaři otevřeně hovoří o sebezáchovných opatřeních, hraničících až s protestním hromadným uzavřením ordinací. Dámy a pánové, tuto situaci nevyřeší ani zákazy krajům transformovat nemocnice, ani vybavení pacientů jakýmisi papírovými knížkami. České zdravotnictví stojí na pokraji kolapsu, a je zcela namístě a právě teď požádat vládu, aby sdělila, jak a zda je vůbec schopna tento stav řešit. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, na kdy jste to navrhovala?

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Na čtvrtek jako první bod jednání.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, čtvrtek, první bod.

Prosím pana poslance Svobodu, který je nyní na řadě, pak pan poslanec Říman.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, po dohodě s předkladatelem místopředsedou vlády Jahnem navrhuji zařadit pevně bod 41, kterým je Národní lisabonský program na léta 2005 až 2008 /Národní program reforem České republiky/ jako čtvrtý pevně zařazený bod ve středu odpoledne.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Čtvrtý pevně zařazený bod ve středu odpoledne, dobře.

Nyní prosím pana poslance Římana, aby se ujal slova, a pak to bude Kateřina Konečná.

 

Poslanec Martin Říman: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji zařazení jednoho nového bodu a vyřazení jednoho bodu. Navrhuji zařadit do programu schůze jako bod č. 3, tedy za Informaci vlády o průběhu privatizace Unipetrolu, nový bod, který by se jmenoval Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření všech okolností privatizace Unipetrolu.

Navrhuji to v tomto okamžiku vzhledem k ustanovení jednacího řádu, i když je samozřejmé, že logičtější by bylo až po vyslechnutí zprávy vlády, ale vzhledem k jednacímu řádu to není možné. Návrh na usnesení předám i s podpisy panu předsedovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP