Neautorizováno !


 

(14.20 hodin)
(pokračuje Říman)

A druhý bod mého návrhu je vyřadit bod číslo 17, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 61/1997 Sb., o lihu atd., z důvodu, že vláda dosud nedoprojednala a neschválila koncepci podpory bioetanolu. Odložila ji na svém zasedání na říjen, a proto je bezpředmětné, aby Poslanecká sněmovna projednávala zákon, který se této koncepce bezprostředně dotýká.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Tak to mám. Oba dva návrhy.

A nyní paní poslankyně Kateřina Konečná, připraví se František Beneš.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych na rozdíl od pana poslance Svobody, který navrhl pevné zařazení bodu číslo 41, já navrhla vyřadit tento bod, a to ze dvou důvodů. Především toho, že tento bod se nazývá Nový cyklus řízení Lisabonské strategie - příprava zpracování Národního programu reforem České republiky. A jak mi pan Svoboda objasnil, týká se zřejmě materiálu a tisku číslo 1127, který se nazývá Národní Lisabonský program 2005 až 2008.

Tento materiál byl předložen na výbory v pátek, což je čtyři dny před začátkem schůze Poslanecké sněmovny, a já se opravdu nedomnívám, že bychom se tak složitou agendou, jako je Lisabonská strategie, která se týká všech obyvatel této země, měli zabývat s tím, že tento materiál nebudeme mít důkladně prostudován, a měli ho probírat pouze a ve velmi zjednodušené formě druhý den poté, kdy Poslanecká sněmovna začne. Zřejmě by se nikdo z nás neměl k tomuto přihlásit, protože opravdu vás upozorňuji, že v tomto materiálu se dotýkáme všech sfér podnikatelského prostředí, soukromého života, ale také občanů a jejich sociálních práv v této republice.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže návrh vyřadit tento bod. Dobře.

Prosím, pan poslanec František Beneš, připraví se Zdeněk Koudelka.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl zařadit na program schůze, která právě začíná, to znamená 47. schůze Sněmovny, nový bod, který by zněl Informace ministra spravedlnosti o postupu řešení problematiky konkursů bytových družstev.

Krátké odůvodnění. Příslib pomoci vlády v této oblasti, která nastala po převedení stavebních bytových družstev pod působnost podnikatelského prostředí obchodního zákoníku, a lidé byli přinuceni podnikat, i když se původně chtěli jenom řádně starat o své byty, byl dán například v prosinci loňského roku panem premiérem Grossem po demonstraci členů několika bytových družstev před úřadem vlády. My jako poslanci jsme reagovali jednoznačně. Novelou zákona o konkursu a vyrovnání byly družstevní byty vyloučeny z konkursní podstaty. Některé výroky soudů a kroky správců konkursní podstaty však vedou proti stanovisku zákonodárců. Proto se obracím na plénum Sněmovny po několika přímých interpelacích se žádostí o projednání současné situace na této schůzi, právě proto, že třeba u našich soudů protahování není ostatně nic nového. Pravda, nejde o mediální hit, nejde o problém z prvních stránek novin, ale jde o konkrétní problém, který trápí lidi, kteří se obávají o ztrátu svého bytu. Já věřím, že takový všední důvod postačí k tomu, abychom se jím zabývali.

Navrhuji zařadit tento bod na pátek 23. září ráno jako třetí bod jednání. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana poslance Zdeňka Koudelku, připraví se Vojtěch Filip.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, navrhuji zařadit nový bod, a to druhé čtení senátního návrhu zákona o volbách, tisk 945, a to na středu jako první bod odpoledne. Poukazuji na to, že uvedený návrh má nabýt účinnosti k přelomu roku, a proto je nutné jeho zrychlené projednávání, tak aby bylo případně umožněno, pokud s tím Sněmovna a Senát vysloví souhlas, korespondenční hlasování již v příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

Poukazuji na to, že nad návrhem zákona došlo v ústavněprávním výboru ke shodě mezi předkladatelem, Senátem, a dále mezi předkladatelem jiné alternativní cesty téhož způsobu zavedení korespondenčního hlasování, Ministerstvem vnitra. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, promiňte, ale kam jste navrhoval zařadit? (Domluva mimo mikrofon.) Zítra první bod odpoledne.

Prosím pana místopředsedu Vojtěcha Filipa, připraví se Martin Kocourek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane premiére, paní a pánové, já bych navrhl doplnit program naší schůze o další bod, který bychom zařadili za bod 39 na konec prvých čtení, a to o tisk 1036. Jde o poslanecký návrh zákona o přiznání majetku a o změně zákona o daních z příjmů. Jsem přesvědčen o tom, že je možné v prvním čtení tento návrh zákona projednat na této schůzi, protože předpokládám, že jeho projednávání spotřebuje všechen čas legislativních lhůt pro projednání do konce našeho volebního období. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže to je daň z příjmu.

Prosím pana poslance Martina Kocourka, připraví se Alena Páralová.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych jako zpravodaj tisku 1053 neboli bodu 27 návrhu pořadu, což je vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu závazku ze státní záruky za konsolidaci a stabilizaci bankovního sektoru ve prospěch České národní banky, navrhl vyřazení tohoto bodu z pořadu této schůze vzhledem k tomu, že tento tisk nebyl rozpočtovým výborem doprojednán. Rozpočtový výbor jeho projednávání přerušil, a proto považuji za vhodné jej z této schůze vyřadit. Činím tak také po dohodě s předsedou rozpočtového výboru.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Který je to bod, prosím vás, pane poslanče? Ten bod jsem přeslechl. (Domluva mimo mikrofon) Bod 27. Děkuji.

Prosím paní poslankyni Alenu Páralovou.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Členové vlády, kolegyně a kolegové, dávám návrh na přesunutí bodu 19, sněmovní tisk 948, a bodu 20, sněmovní tisk 1001, na konec bloku druhých čtení. Činím tak po dohodě s předkladatelem, Ing. Zdeňkem Škromachem. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji i paní poslankyni Páralové.

Prosím, ještě pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, na programu tohoto zasedání je jedna volba, a to je volba kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Navrhuji, aby se tato volba uskutečnila zítra, ve středu, půl hodiny před polední přestávkou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže volba by se konala zítra, ve středu, před polední přestávkou, jak bývá naším zvykem. Děkuji panu předsedovi.

Pan poslanec Nájemník má náhradní kartu číslo 33.

Ptám se, jestli ještě někdo další chce vystoupit s návrhem na změnu pořadu této schůze. Pokud ne, pokud už nikdo nemá žádný pozměňovací nebo doplňující návrh k pořadu schůze, tak přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v tom pořadí, jak jste je podávali. Já žádám poslance, kteří zde nebyli a chtějí hlasovat, aby se dostavili do jednací síně.

Budeme hlasovat o návrzích z grémia jako prvních.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP