Neautorizováno !


 

(Schůze zahájena ve 14.01 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně, páni poslanci, vážení členové vlády, přeji vám dobré odpoledne a zahajuji 47. schůzi Poslanecké sněmovny. Srdečně vás vítám.

Pan poslanec Martin Říman má náhradní kartu číslo 1.

Tato schůze byla svolána a návrh pořadu byl znovu stanoven návrhem organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 8. září t. r. Pozvánku jste měli mít rozeslánu v pátek 9. září.

Prosím vás, abyste se jako obvykle přihlásili identifikačními kartami, anebo mi podobně jako pan poslanec Říman oznámili vydání náhradní karty.

Měli bychom nejdřív přistoupit k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili paní poslankyni Ludmilu Brynychovou a poslance Miroslava Kalouska. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh. Pokud ne, tak budeme hlasovat o těchto dvou.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, tyto dva poslance schválit jako ověřovatele, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto mému návrhu na určení ověřovatelů, tak může nyní hlasovat také.

Nicméně jsme v hlasování pořadové číslo 1, kde bylo přítomno 95 poslanců. Pro hlasovali 83, proti žádný, takže tento návrh byl přijat. Já mohu konstatovat, že jsme ověřovateli této 47. schůze Poslanecké sněmovny určili paní poslankyni Ludmilu Brynychovou a poslance Miroslava Kalouska.

 

Teď vám sdělím, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na tomto jednání někteří poslanci i členové vlády.

Nejdřív přečtu poslance. Je to paní poslankyně Anna Čurdová, která se omlouvá ze zdravotních důvodů až do 23. září. Ze závažných rodinných důvodů se v tomto týdnu omlouvá paní poslankyně Jana Hamplová a z podobných důvodů, bohužel úmrtí v rodině, se omlouvá paní poslankyně Jitka Vojtilová. Omlouvá se také pan poslanec Vlastimil Ostrý z 20. a 21. září.

Mám také omluvy členů vlády. Omlouvá se pan ministr Libor Ambrozek, který je na pracovní cestě v Číně a v Hongkongu až do 23. září. Omlouvá se také paní ministryně Petra Buzková, která dnes zahajuje XI. ročník výstavy Vzdělání a řemeslo v Českých Budějovicích. Omlouvá se také ministr Cyril Svoboda, který se až do dvacátého třetího účastní Valného shromáždění OSN v New Yorku. Omlouvá se také ministr Petr Zgarba. Dnes se účastní jednání Rady Evropské unie v Bruselu. To jsou omluvy.

Pan poslanec Pospíšil má náhradní kartu číslo 32.

A teď, vážení kolegové, snad můžeme přistoupit ke stanovení pořadu 47. schůze, pořadu, jehož návrh je uveden na pozvánce. Takže přistoupíme tedy ke stanovení pořadu.

Vážení kolegové, nejprve prosím o klid, abychom věděli, jaký pořad máme před sebou. Nejprve přednesu návrhy z mé dnešní porady s místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy poslaneckých klubů.

Takže výsledek té porady je ten, že za prvé navrhujeme bod 42 návrhu pořadu, to je časový harmonogram státního rozpočtu, tento bod navrhujeme dnes zařadit jako první bod pořadu.

Za druhé - bod 45 návrhu pořadu, to je návrh na volbu členů Nejvyššího kontrolního úřadu, vyřadit, protože tam jednomu kandidátovi chybí lhůta. Takže bod 45 vyřadit, Nejvyšší kontrolní úřad.

Za třetí - bod 43 návrhu pořadu, to jsou pohledávky zdravotních pojišťoven, zařadit na pátek 23. září jako první bod.

Pak je tu čtvrtý bod, to je žádost ministra zemědělství Petra Zgarby, to je veterinární péče, zařadit jako nový bod do bloku prvních čtení.

Pak je tu pátý bod, o kterém budeme hlasovat, a to je na žádost předsedy Senátu Přemysla Sobotky přeřadit bod 9 návrhu pořadu, to je ten zákon o pobytu cizinců ze Senátu, na pátek 23. září jako druhý bod.

Dále bych vám chtěl oznámit, že v pondělí 12. září tohoto roku vrátil prezident Poslanecké sněmovně zákon, kterým se mění zákon o ochraně veřejného zdraví. Příslušná lhůta uplyne tak, že tento zákon lze projednat až v pátek 23. září. Já vás o tom nyní informuji a upozorňuji, že o tomto zákonu navrhnu hlasovat jako o třetím bodu v pátek, až to tedy bude možné.

To je z mé strany vše a nyní prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. Mám už tady přihlášky: hlásil se mi pan poslanec Michal Kraus, hlásil se mi Marek Benda, Walter Bartoš a Tomáš Kvapil a paní poslankyně Lucie Talmanová. Takto tedy jsem obdržel přihlášky.

Prosím tady pana poslance Roberta Kopeckého o klid, tady před pultem. Pan poslanec Pavel Svoboda.

Prosím vás, abyste nyní přednesli své návrhy k pořadu schůze. Nejdřív poprosím pana poslance Michala Krause, ale vás požádám o větší klid v sále.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, vážený pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl několik procedurálních návrhů, které by měly drobným způsobem modifikovat navržený návrh programu této schůze.

Doporučuji, aby bod číslo 3, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 531/1990 Sb., o územních finančních orgánech, zamítnutý Senátem, byl zařazen za bod 48.

Bod 5, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání, postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů, byl zařazen za nově zařazený bod číslo tři, to znamená také za bod 48 jako druhý.

Dále doporučuji bod číslo 10, což byl zákon ve třetím čtení, návrh poslanců Skopala a dalších, kterým se mění zákon o televizních poplatcích, stáhnout vzhledem k tomu, že problematika, která tímto zákonem je upravena, již byla schválena.

Dále doporučuji z programu této schůze vyřadit druhá čtení podle bodů 11, 12, 13, 14 a 15 vzhledem k tomu, že u těchto návrhů zákona vesměs ještě není hotovo projednávání ve výborech.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP