Neautorizováno !


 

(14.50 hodin)

Poslankyně Anna Čurdová: Vážená paní místopředsedkyně, nevím, kdo z kolegů teď - ale ono to dnes vypadá, jako bychom se přemisťovali z jedné politické strany do druhé - možná byla připravena přihláška do KDU-ČSL, anebo se nám tady nějak mění prostředí. (Hlasy z pravé části sálu: K věci!) Nicméně dovolte mi velice stručně zareagovat na to, co zde - ano, k věci, vážení kolegové - zaznělo během diskuse.

Pan ministr Svoboda tady říkal, že tímto návrhem chceme měnit společnost. Já si myslím, že nechceme měnit společnost, protože společnost sama, průzkumy veřejného mínění konstatují, že tři čtvrtiny občanů tento návrh podporují. A to znamená, že jsou tolerantní k těmto návrhům. Konzervativní pohled na rodinu a společnost vám samozřejmě, vážení kolegové, nikdo nemůže vzít, protože na něj máte svaté právo. Já toto vaše svaté právo ctím, a proto tady nebudu reagovat podobným stylem, jako reagují kolegové z pravé části spektra. Toleruji ho, ale v žádném případě se s ním nemohu ztotožnit a nemohu s ním souhlasit. Vím, že i ve vašich kruzích je určitý posun v těchto názorech, je i posun třeba v postavení ženy ve společnosti. Říkám znovu - vaše ultrakonzervativní názory a pohled na tradiční rodinu mohu tolerovat, ale v žádném případě se s nimi nemohu ztotožnit.

Vážené kolegyně a kolegové, opět zde rozhodujeme o osudech lidských životů, probíráme diskriminaci, nediskriminaci, ale měli bychom si uvědomit, že si některé věci v životě nevybíráme, že jsou nám bohužel určeny. Myslím si, že tento návrh zákona zasluhuje být propuštěn do druhého čtení a potom i dále být schválen, tak aby česká společnost, která je tolerantní, tuto moderní zákonnou normu měla.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se paní zpravodajky, zda chce vystoupit se svým závěrečným slovem. Je tomu tak. Prosím.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Paní místopředsedkyně, dovolte, abych své závěrečné vyjádření omezila na konstatování, že v rozpravě vystoupilo pět poslankyň a poslanců, zazněly dvě faktické poznámky, dvakrát byl opakován návrh na zamítnutí předlohy a nezaznamenala jsem nové argumenty k předloze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já se pokusím přivolat všechny, kteří chtějí hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto předloženého návrhu zákona. Mám žádost o odhlášení. Odhlašuji vás tedy a prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Pro ty, kteří přicházejí, opakuji, že budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 378 z přítomných 102 poslanců pro návrh hlasovalo 38, proti 57. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání petičnímu výboru. Ptám se, zda má někdo jiný návrh. Není tomu tak.

 

Přistoupíme tedy k hlasování o přikázání tohoto návrhu k projednání petičnímu výboru. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 379 z přítomných 107 hlasovalo 82 pro, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání petičnímu výboru, a končím projednávání tohoto bodu.

 

Dámy a pánové, dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod

 

71.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev
a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1000/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložení návrh postupně uvedou ministr životního prostředí pan Libor Ambrozek a ministr vnitra pan František Bublan. - Místo ministra životního prostředí bude návrh uvádět ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda a potom věřím, že se dostaví ministra vnitra.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovoluji si předložit za vládu návrh zákona, kterým se mění zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

Dovolím si připomenout, že nevím, jestli existuje v této zemi jiný zákon, který byl vícekrát novelizován než tento zákon z roku 1969. Teď přistupujeme k další novele tohoto zákona. Tato novela má zajistit implementaci práva Evropských společenství v oblasti ochrany životního prostředí, konkrétně v oblasti dobrovolné účasti organizací v systému řízení podniku a auditu z hlediska ochrany životního prostředí, tzv. Programu EMAS. Rovněž se to týká oblasti značení ekologicky šetrných výrobků a služeb. V rámci Evropské unie jsou tyto dobrovolné nástroje k ochraně životního prostředí upraveny nařízeními Evropských společenství a také nařízením Evropského parlamentu. Protože jde o nařízení Evropského společenství, která jsou bez dalšího aplikovatelná v České republice, a vzhledem k tomu, že v České republice stejně jako v dalších státech se jedná o dobrovolné aktivity zajišťované v zásadě smluvně, k implementaci tohoto odvětví evropského práva stačí jen malá rámcová úprava doplňující příslušná nařízení Evropských společenství. A tento zákon má umožnit tuto dobrovolnou aktivitu, která potřebuje, aby existoval správní úřad v této oblasti, který může určit nebo rozhodovat ve správních věcech v této oblasti.

Tato novela kromě toho ještě obsahuje některé nezbytně nutné novely, které se týkají Ministerstva vnitra. Toto bych nechal na odůvodnění pana ministra vnitra. Pokud tu není, jen si dovolím připomenout, že se ta otázka týká oblasti evidence obyvatelstva a rodných čísel a zřizování, uzavírání a změny charakteru hraničních přechodů. V obou případech jde o velmi drobné změny, nicméně nutné změny pro fungování státní správy v této oblasti.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan ministr vystoupil jménem vlády, takže já nyní poprosím zpravodaje pro prvé čtení pana Vlastimila Aubrechta, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, jedná se o poměrně jednoduchý návrh zákona. Myslím si, že pan ministr ho již dostatečně uvedl, ale přesto mi dovolte ještě pár slov.

Hlavním důvodem pro tuto novelu je zajištění implementace práva Evropského společenství v oblasti ochrany životního prostředí, konkrétně v oblasti systémového označování ekologicky šetrných výrobků a služeb a programů podporujících dobrovolnou účast organizací v systému řízení podniku a auditu z hlediska ochrany životního prostředí, tzv. Program EMAS.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP