Neautorizováno !


 

(15.00 hodin)
(pokračuje Aubrecht)

V rámci Evropské unie jsou tyto dobrovolné nástroje k ochraně životního prostředí upraveny nařízeními Evropského společenství.

Problematika udělování ekoznačky ES a koordinace s národními ekolabelingovými systémy je upravena nařízením Rady ES číslo 1980/2000, Program EMAS pak nařízením Rady číslo 761/2001. Protože jde o nařízení Evropského společenství, která jsou bez dalšího aplikovatelná v České republice, a vzhledem k tomu, že v ČR stejně jako v dalších členských státech se jedná o dobrovolné aktivity zajišťované v zásadě smluvně, k implementaci tohoto odvětví evropského práva stačí jen malá rámcová úprava doplňující jmenovaná nařízení Evropského společenství. Z obou nařízení Evropského společenství vyplývá povinnost členských států určit kompetentní orgán státní správy na národní úrovni, který bude zodpovědný za provádění úkolů stanovených v těchto nařízeních. K tomu účelu slouží předpokládaná novela zákona.

Ministerstvo životního prostředí je v současné době gestorem za harmonizaci vnitrostátního práva v této oblasti, a proto je navrženo jako nositel této kompetence. Resort Ministerstva životního prostředí již ostatně v této oblasti řadu let vyvíjí činnost na základě usnesení vlády číslo 159/1993, resp. 720/2000, to je tzv. ekoznačení, a usnesení vlády číslo 446/1998, resp. 651/2002, Program EMAS. Jde proto pouze o formální dotažení již existující právní úpravy. Ministerstvo životního prostředí vyhovělo připomínce Ministerstva vnitra a po schválení vládou jsou proto do návrhu včleněny některé potřebné úpravy kompetencí Ministerstva vnitra.

Proto si dovoluji doporučit propustit návrh zákona do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu zpravodajovi a nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání k projednání výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Ptám se, zda má někdo nějaký jiný návrh. Není tomu tak.

Přistoupíme k hlasování. Dovolím si vás odhlásit a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Přivolám ještě kolegy, kteří budou chtít hlasovat o návrhu na přikázání.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 380 z přítomných 72 pro hlasovalo 65, proti 3. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Dalším bodem, kterým se budeme dnes zabývat, je bod, kterým je

 

48.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1009/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministryně zdravotnictví paní Milada Emmerová. Poprosila bych své kolegy ze sociální demokracie, aby zjistili, zda paní ministryně se zde nachází. Vydržte malou chvíli. Sděluji, že začneme pokračovat v 15.05 hodin.

Ministryně zdravotnictví paní Milada Emmerová má slovo.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Omlouvám se za zpoždění, které je způsobeno mojí malou nízkou mobilitou.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych přednesla vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Předkládanou právní úpravou se mění zákon 167/1998 Sb., o návykových látkách, kde v § 44b bylo nově pro Ministerstvo zdravotnictví stanoveno zmocnění k vydání vyhlášky, kterou se mu ukládá stanovit vyhláškou vzory formulářů v návaznosti na příslušné ustanovení výše uvedeného zákona. Cílem tohoto předpisu je zabezpečit jednotnost těchto formulářů, kterými se v řadě případů zahajuje správní řízení. Celkem navrhovaný předpis obsahuje 38 vzorů formulářů.

Jinak tento zákon je již poněkolikáté novelizován. V podstatě se i touto novelou přizpůsobujeme předpisům Evropské unie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, paní ministryně. Prosím nyní, aby se ujala slova zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Lucie Talmanová.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, paní ministryně, dámy a pánové, i tato novelizace zákona 167/1998, o návykových látkách, stejně jako většina předchozích vychází z mezinárodních závazků a smluv, kterými je Česká republika vázána. Je to technická novela.

Po úvodním slovu paní předkladatelky jako zpravodaj nemám k tomu co dodat. Pouze doporučuji propustit tuto novelu do dalších čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Obecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k hlasování o návrhu na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Ptám se, zda má někdo nějaký jiný návrh. Není tomu tak.

 

Přistoupíme tedy k hlasování o návrhu na přikázání k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 381 z přítomných 82 pro 73, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP