Neautorizováno !


 

(9.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Tímto způsobem jsme rozhodli o změnách v pořadu naší schůze. Můžeme se zabývat třetími čteními, která jsou na pořadu.

 

Jako první bod ze třetích čtení je

 

90.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně
a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 722/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal někdo, kdo nahradí ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana, který měl být předkladatelem tohoto zákona za vládu, a zpravodaj tohoto tisku pan poslanec Rudolf Tomíček.

Ptám se přítomných místopředsedů vlády, kdo uvede místo ministra Urbana tisk 722. Pan ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, předstupuji před vás v zastoupení pana ministra Urbana, který je na pracovní cestě, s vládním návrhem novely horního zákona.

Nechci opakovat jeho úvodní vystoupení ani vás příliš zdržet. Chtěl bych pouze s ohledem na charakter některých pozměňujících návrhů připomenout, že smyslem předloženého vládního návrhu je zpřesnit text horního zákona v souladu se změnami v názvech a kompetencích ústředních orgánů státní správy. Dále do návrhu změny horního zákona bylo promítnuto legislativní řešení ke splnění jednoho z důležitých úkolů surovinové politiky, tj. navrhnout nový systém plateb úhrad z dobývacích prostorů.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Bohuslavu Sobotkovi za úvodní slovo. Ptám se, jestli má pan poslanec Tomíček nebo případně pan poslanec Tomáš Teplík jako zpravodaj za hospodářský výbor nějaké připomínky. Jen zopakuji, že jste obdrželi sněmovní tisk 722/4, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ale vidím přihlášku pana zpravodaje Rudolfa Tomíčka. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Dobrý den, dámy a pánové. (V sále je neuvěřitelný hluk.) Pokud mi jenom trošku dovolíte, tak bych vám rád něco řekl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane zpravodaji, já vás tedy přeruším a požádám sněmovnu o klid. Jsme ve třetím čtení a budeme rozhodovat o znění zákonů. Prosím všechny politické kluby, aby se věnovaly projednávání. Ještě počkám, než se situace uklidní. Případně mohu i zvonit, pokud nevnímáte mou žádost. (Hluk v sále vzrůstá.) Věřím, že hovory ustanou v nejbližším momentě. Pravděpodobně budu muset o to požádat i členy vlády, aby nerušili průběh projednávání ve třetím čtení.

Pane zpravodaji, pokuste se svým silným hlasem oslovit ostatní. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji všem kolegům, kteří se ztišili a přece jen budou věnovat pozornost této drobné novele, která trochu nabyla na mohutnosti díky tomu, že tak jak byla proklamovaná, to znamená náprava legislativních znění v rámci horního zákona, kdy se vycházelo z toho, že bylo ministerstvo hospodářství, dost pozměňovacích návrhů se týkalo samé podstaty horního zákona.

Pro všechny kolegy bych chtěl znovu zopakovat, co jsem říkal jak na zasedání výboru, tak i při druhém čtení zde ve Sněmovně. Skutečně souhlasím s názorem a plně ho podporuji, že je třeba novela horního zákona. Ale tato podaná vládní novela, která je pod číslem 722, skutečně touto novelou není. Já jen aby to vzali na vědomí, protože podmiňovat to tím, že nebude nic, není nejvhodnější řešení. Proto bych také vyzval ty, jejichž pozměňovací návrhy nebudou schváleny, aby se nezatvrdili a schválili tuto normu, která má skutečně vyčistit a zprůhlednit spíš legislativní záležitosti.

Na závěr mého příspěvku v rámci obecné rozpravy bych načetl jednu legislativně technickou úpravu, která zní, že v článku I bod 1 se vypouští duplicitní odkaz na § 33 odstavec 3.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za jeho vystoupení v obecné rozpravě. Ptám se, kdo další se chce přihlásit do rozpravy ve třetím čtení v bodě 90. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Nejdříve budeme hlasovat o zamítnutí návrhu. Ještě se pokusím přivolat další poslance, kteří budou mít zájem hlasovat o tomto návrhu.

Přistoupíme k hlasování. Ve druhém čtení konaném dne 15. června 2005 pan poslanec Jaroslav Gongol navrhl zamítnutí návrhu zákona.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 290, které jsem zahájil. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 290 z přítomných 157 pro 39, proti 67. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme rozhodovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Ještě jsme neschválili proceduru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To se vás chci právě zeptat, protože proceduru jsme nemohli schvalovat předtím, než jsme rozhodli o návrhu na zamítnutí, který nebyl přijat. Nyní prosím, abyste ohlásil způsob hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil stejně jako ministr financí.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Jestli dovolíte, nějakým způsobem jsem si to uspořádal, protože přece jen pozměňovacích návrhů bylo trochu více.

Nejdříve jsem samozřejmě vzal návrhy, které se týkají vládního návrhu zákona, což je bod F kolegy Mencla, který se vztahuje k bodu 11 vládního návrhu, pak bod C, což je usnesení hospodářského výboru vztahující se k bodu 11 vládního návrhu, následně pak bod D1 kolegy Gongola. Bod B2, usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, se také vztahuje k vládnímu návrhu a upravuje jeho platnost. Ostatní body jsou samostatné, nemají kolizi a lze se k nim vyjadřovat postupně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP