Neautorizováno !


 

(9.20 hodin)
(pokračuje Tomíček)

Jestli jsme se už vyjádřili k zamítnutí návrhu kolegy Gongola, což je uvedeno v tisku 722/4 pod písmenem A, tak potom další postup navrhuji takovýto. Nejdříve bychom měli hlasovat o bodu F, což je pozměňovací návrh kolegy Mencla. V případě, že ho odsouhlasíme, je nehlasovatelný bod 11 vládního návrhu. Pokud ho neodsouhlasíme, tak potom bod 11 budeme hlasovat v rámci schválení vládního návrhu.

Potom navrhuji hlasovat bod C, hospodářský výbor. Pokud se k tomu vyjádříme kladně, je nehlasovatelný bod 14 a bod D1. Pokud ano, pak je nehlasovatelný bod 14 a hlasovat se bude nakonec v rámci celého vládního návrhu.

Pardon, já jsem přeskočil řádek. Nejdříve o bodu C, hospodářský výbor. Ano - ne. Pokud ne, hlasovat o bodu D poslance Gongola, neboť tento se vztahuje k bodu C. Je to varianta.

Dále by se hlasovalo o bodu B2, což je platnost novely. Tím pádem bychom měli vypořádané všechny pozměňovací návrhy, které se týkají vládní novely.

Co se týče samostatných pozměňovacích návrhů, navrhuji hlasovat o bodech B1 a potom B2, a to nejdříve orientačně, protože všechny se týkají změny číslovek u odměňování nebo u poplatků za vydobyté nerosty. Nejdříve by se mělo hlasovat orientačně a potom bychom odhlasovali konečný návrh.

Potom bychom hlasovali o dalších bodech kolegy Gongola D3 a D4, potom bychom hlasovali o návrzích kolegy Plevy. Kolega Pleva podal pozměňovací návrh ve dvou variantách, takže samozřejmě pokud jedna nebude, bude se hlasovat o druhé, a naopak. Potom bychom hlasovali bod G kolegy Aubrechta, bod H kolegy Hrnčíře a bod I kolegy Hovorky.

Jestli jsem na nic nezapomněl, tak tento postup by měl být konečný, protože potom bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích tak, jak byly schváleny, a o vládním návrhu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Má někdo připomínku? Ano, pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, tady jsou dva pozměňovací návrhy, a to pod bodem C a D, které jsou podle mého názoru identické, ale liší se jen číslovkou. Proto bych prosil, kdyby buď byl zařazen ten můj bod jako první, nebo potom rozstřel, kdo bude mít větší podporu, a podle toho se potom rozhodnout.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Čili bod C a bod D1, jestli tomu správně rozumím, hlasovat nejdříve orientačně. Takový je návrh?

Pan poslanec Teplík ještě jako druhý zpravodaj hospodářského výboru se vyjádří k proceduře.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Děkuji. Pane místopředsedo, já bych se chtěl zeptat pana zpravodaje Tomíčka, v čem spočívá rozpor mezi bodem F, pozměňovacím návrhem pana kolegy Mencla, a bodem 11 vládního návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tam bylo navrženo, že nejdříve se hlasuje návrh kolegy Mencla. To bylo první hlasování. Vy tvrdíte, že se může hlasovat i o bodu 11. Dobře. Čili se nevylučují. Kolega Tomíček k tomu říká co? Bod 11 vládního návrhu. Pokud bude přijat návrh pana kolegy Mencla, změní se ve vládním návrhu bod 11.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Takto ano, tak to je, ovšem na druhé straně kolega Teplík patrně má za to, že stejně tak můžeme hlasovat o bodu 11 vládního návrhu. To je pravda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prostě je to klasický pozměňovací návrh a o návrhu kolegy Mencla budeme hlasovat jako o prvním.

Pan kolega Pleva to chce vyjasnit ještě lépe.

 

Poslanec Petr Pleva: Pane předsedající, já bych vám rád dal námět pro Poslaneckou sněmovnu, že byste udělal minimálně dvoudenní nebo třídenní školení o jednacím řádu. To by bylo báječné i po zkušenostech, co jsme zažili nedávno na výboru pro vědu a vzdělání.

Chtěl bych říci, že samozřejmě každým pozměňovacím návrhem se změní některý vládní bod. Ale vládní bod 11 nikde není v tomto tisku zaznamenán, takže buď ať pan kolega Tomíček říká u každého pozměňovacího návrhu, který bod vládního návrhu se tím změní, nebo ať to neříká.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Rozumím tomu, ale nic to nemění na proceduře, o které se teď bavíme, to znamená, že první bod hlasování je pod písmenem F. Nedovolil bych si, aby nějaký pozměňovací návrh nebyl prohlasován.

Má ještě někdo návrh k proceduře? Pokud tomu tak není, dám hlasovat o schválení této procedury, a to v hlasování číslo 291. - Ještě ne, ještě pan kolega Gongol s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, já jsem chtěl, aby se hlasovalo o C a D, o tom, který dostane přednost. Z úst pana Tomíčka jsem se nedozvěděl, jestli to přijal, nebo ne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jsem navrhl orientační hlasování a ani jeden, ani druhý zpravodaj s tím neměli problém.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Jednak tam je rozdíl v číslovkách, v tom má kolega Gongol pravdu, ale pak je tam ještě jiné znění. Zatímco obsahem návrhu C je vyhláška zpracovaná MPO a ČBÚ, tak v bodě D kolegy Gongola je MPO, Ministerstvo životního prostředí a ČBÚ, čili tam je i změna kvality. Je tam toho více. Nemyslím si, že je to způsobeno jenom rozdílem číslovky. Proto jsem dával hlasovat o každém návrhu zvláště. Jeden návrh vylučuje druhý, ale je jedno, jestli budeme hlasovat nejdříve o D nebo o C.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Čili číslovku si schválíme podle orientačního hlasování. Dobře. Protože C je dříve než D, budeme hlasovat nejdříve o C. Pokud bude schváleno C, nebudeme hlasovat o D. Rozumíme si všichni? Dobře. Teď už všichni rozumějí proceduře?

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 291 a ptám se, kdo je pro schválení této procedury hlasování. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 291 ze 166 přítomných pro 116, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Můžeme začít hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Jak jsem říkal, nejdříve budeme hlasovat o bodu F, přestože nemá nic společného s bodem 11 vládního návrhu zákona. (Zpravodaj i ministr stanovisko negativní.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 292 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 292 z přítomných 166 pro 87, proti 66. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP