Neautorizováno !


 

(9.50 hodin)
Poslanec Jiří Bílý: Vážená paní místopředsedkyně, musím reagovat krátce na pana kolegu Janečka a na pana kolegu zpravodaje.

Pan kolega Janeček zde řekl, že to je souboj dvou skupin. Říkám zde - není tomu tak, protože Ministerstvo obrany nabídlo Ministerstvu zdravotnictví tento objekt. Ministerstvo zdravotnictví odmítlo. Ministerstvo obrany oslovilo kraj už v roce 2004. Tento proces je už přes rok starý. Protože se měnilo zastupitelstvo Plzeňského kraje, tak i nové odhlasovalo převod. Souhlasilo. Jedná se mi o to, jestliže tato vláda, toto Ministerstvo obrany, něco slíbí, tak by to mělo dodržet. Protože se zde mění ke konci procesu pravidla, tak si myslím, že tato vláda je potom nedůvěryhodná. Nebude jí věřit občan. Projevuje se to dneska i v preferencích.

Na pana kolegu zpravodaje bych jenom upřesnil, není to kritika. On zde řekl pravdu, že Ministerstvo obrany ušetří peníze. To je pravda. Ale z rozpočtu šlo do Vojenské nemocnice přibližně 90 milionů ročně. Tyto peníze půjdou do této nemocnice prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví přes Fakultní nemocnici. Fakultní nemocnice Plzeň má velké problémy. Myslím si, že paní ministryně ví, že tam jsou problémy s porodnicí. Přidělává si ještě další problém.

Nemám zde žádný osobní zájem o Vojenskou nemocnici, jenom hájím ten proces, který byl rozjet. To si myslím, že je správné, jestliže zde byl nastartován nějaký převod nějakému subjektu, měl by být dokončen, pokud by se zde nedokázalo, že návrh odporuje zákonu anebo že tam byly jiné věci, které byly spekulativní; pak by se to mělo odůvodnit. Tento způsob, který navrhlo Ministerstvo zdravotnictví, se mi zdá velmi nešťastný. Proto zde hájím způsob, který předkládalo Ministerstvo obrany a který měla schválit vláda. Trvá to skoro již dva roky.

Děkuji. To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Prosím, s faktickou poznámkou pan poslanec Janeček. Poté bude mluvit paní ministryně, poté pan kolega Tluchoř.

 

Poslanec Josef Janeček: Musím zareagovat na výtku kolegy Beneše, abychom si vysvětlili, co je a co není pojem demagogie. Samozřejmě postup, který byl někdy v roce 1992, 1993, za tehdejší úrovně znalostí byl názor. V současné době, když víme, že věci fungují jinak, tak jsou dvě možnosti. Buďto skutečně to někdo neví, a pak tedy vyslovuje něco na základě svých neznalostí, anebo to ví a říká něco jiného, a pak je to demagogie. V tomto smyslu věci jsem použil ten termín. Stojím si za ním a myslím si, že to je tak. Pokud se jednalo skutečně o případ, že kolega Beneš pouze neví, pak se omlouvám a pak to z jeho úst není demagogie.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka pana kolegy Janečka. Nyní má slovo paní ministryně Emmerová.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, kolegyně, nechci toto jednání zbytečně protahovat. Jen se mi zdá, že zapadlo několik faktorů.

Fakultní nemocnice se chtěla spojit s Vojenskou nemocnicí v roce 1997. Od roku 1997 se tato kauza protahuje. Nebylo v tom nic jiného, jiný záměr, než rozšířit kapacitu Fakultní nemocnice nejenom o lůžka, ale i o operační sály, kterých bylo tehdy v Plzni kriticky málo. Bývalý Západočeský kraj byl vůbec nejhůře zásobený kraj po stránce zdravotního zabezpečení z celé republiky. Byly k tomu politické důvody. To nechci dále rozvádět. Je to uváděno ve statistických ročenkách.

Stejný problém je i porodnice v Plzni v rámci Fakultní nemocnice. Má to být nejvyšší zařízení v kraji, kde se soustřeďují ženy s rizikovým těhotenstvím, nejtěžší případy. Jak porodnice vypadá, to ví dobře pan kolega Bílý a ostatní krajané. Je to objekt bývalé školy, pak snad i hvězdárny, který je v havarijním stavu už od dob mých studií, a to uznáte, že už je hodně dávno. Zkrátka tam pořád ještě porodnice je. Neboli prosazování této stavby a prosazování i sloučení s Vojenskou nemocnicí, i to je záměr, aby se tato péče v Plzni změnila.

Jenom chci připomenout, že současný Plzeňský kraj má sedm okresů. Z toho jenom v pěti je zajištěna lůžková péče. Je potřeba skutečně zařízení koordinovat, sdružovat a mít je pod kontrolou. Není možné, aby se někdo rozhodl jako v některých jiných krajích, že některé objekty třeba prodá nebo bude privatizovat anebo pronajímat. To prostě není možné.

Mám tedy poslední poznámku. Jak mi kolega Bílý a jeho kolegové v zastupitelstvu vysvětlí, proč pomíjí existenci nemocnice v Plané? Péče, která tam je velice nedostatková a deficitní, nevadí. Proč tolik bojují o Vojenskou nemocnici v Plzni? V tom vidím výrazný rozpor. Chci připomenout, že když se měla zavírat nemocnice v Plané, tak právě paní ředitelka Kunová z Fakultní nemocnice v Plzni byla ochotna toto zařízení vzít pod křídla fakultky, aby nemocnice získala lepší pověst a aby se tam nemocní nebáli jít.

To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní ministryně. Nyní se o slovo hlásí pan kolega Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, jen velmi krátce, ale o to důrazněji se chci ohradit proti slovům paní ministryně, která zde pronesla. Je to snad o tom, že v příštím roce by měla ze sítě zdravotnických zařízení vypadnout zařízení, která jsou provozována ve formě akciových společností. Jsem přesvědčen, že to nebudou akciové společnosti, bez čeho se budeme muset příští rok ve zdravotnictví obejít. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Opět se hlásí o slovo pan kolega Jiří Bílý.

 

Poslanec Jiří Bílý: Jenom krátkou poznámku na paní ministryni. Zmínila zde, že Fakultní nemocnice Plzeň chtěla vzít pod svá křídla nemocnici v Plané. Jelikož zjistili, že to je finančně neúnosné, tak si myslím, že asi od toho ustoupili. Proč tedy Fakultní nemocnice, respektive Ministerstvo zdravotnictví nebojovalo s takovou vehementností o Planou a bojuje o Vojenskou nemocnici? Myslím si, že v tom jsou úplně jiné zájmy, že někdo si zjistil, kde leží Vojenská nemocnice v Plzni, v jaké lokalitě, a proto teď je velký zájem Ministerstva zdravotnictví převést tento objekt na Fakultní nemocnici.

Myslím si, že se zde hádáme trošinku zbytečně. Teď jsem se dozvěděl zprávu, že klatovská nemocnice dostane od Všeobecné zdravotní pojišťovny za duben zaplaceno až v srpnu, takže hrozí klatovské nemocnici, že bude zavřená. Takovéto problémy myslím by se měly řešit především.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla poznámka pana kolegy Bílého. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Chtěl bych jenom k tomu, co říkal pan kolega Bílý a co říkala paní ministryně. Je pravdou, že Fakultní nemocnice měla zájem převzít pod svá křídla nemocnici v Plané. Jenže to bylo v době, kdy byl v platnosti již zákon o převodu bývalých okresních nemocnic na kraje, a kraj jednoznačně řekl, že ne, že s tím nesouhlasí. Takže je to naprosto jinak, než říká pan poslanec. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Votavovi. Chtěla jsem oznámit, že nemám žádnou přihlášku, ale pan kolega Kubinyi se hlásí. Samozřejmě máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Děkuji za slovo. Paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, jenom bych panu kolegovi Bílému prostřednictvím paní předsedající chtěl položit otázku, protože se mě ta problematika týká z roku 2004, kdy došlo k tomu, že kraj projevil zájem. V době mého působení na ministerstvu se řešila problematika právě sloučení Fakultní nemocnice a Vojenské nemocnice v Plzni. Problematika v době mého odchodu byla v poloze té, že se řešila právě otázka zadluženosti Vojenské nemocnice v Plzni. Ta byla jedinou překážkou, proč nebyla už za mého působení převedena Vojenská nemocnice v Plzni pod Fakultní nemocnici nebo nedošlo k tomuto splynutí. To by byl dotaz.

Pak jenom konstatování, že s touto problematikou jsem seznámen velice dobře. Nebudu opakovat argumenty, které od několika lidí zazněly. Jenom shrnutí. Plně podporuji, aby zákon prošel tak, jak byl navržen navrhovateli, tj. aby došlo ke splynutí Fakultní nemocnice a Vojenské nemocnice. Myslím si, že tvrzení, že Fakultní nemocnice má dost svých problémů a že jí přibude další, není pravdivé. Naopak si myslím, že skutečně toto splynutí může mnohé problémy vyřešit.

Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP