Neautorizováno !


 

(16.20 hodin)
(pokračuje Talíř)

7. V § 10 odst. 3 písm. j) se za slovo "majetkem" doplňují slova "a údaje podle § 27 odst. 5".

8. V § 10 odst. 4 se slova "jejích orgánů" nahrazují slovem "orgánu".

9. V § 11 odst. 2, v § 13 odst. 2 písm. b), v § 14 odst. 6 písm. b) se za slovo "společnosti" doplňují slova "podle § 10 odst. 3 písm. d)".

10. V 11 odst. 4 písm. a) se za slovo "činí" vkládá slovo "nejméně".

11. V § 12 odst. 1 písm. b) se za slovo "společnosti" doplňují slova "na území České republiky".

12. V § 15 odst. 2 se za slovo "na" vkládá slovo "registraci".

13. V § 15 odst. 3, § 15 odst. 4 větě první, § 15 odst. 5 větě druhé se za slovo "společnosti" vkládají slova "podle § 10 odst. 3 písm. d)".

14. Před § 16 se vkládá nový § 15a, který včetně poznámky pod čarou 14a zní:

§ 15a Církevní právnická osoba.

(1) Příslušný orgán registrované církve a náboženské společnosti může navrhnout k evidenci orgán nebo jinou instituci registrované církve nebo náboženské společnosti, zřízenou jako právnickou osobu podle vnitřních předpisů registrované církve nebo náboženské společnosti.

(2) Evidencí orgánu nebo jiné instituce, zřízených registrovanou církví nebo náboženskou společností dle jejích vnitřních předpisů jako právnická osoba (dále jen "církevní právnická osoba"), příslušná církevní právnická osoba nezískává oprávnění k podnikání nebo k výkonu jiné výdělečné nebo nevýdělečné činnosti.

(3) Pro výkon jednotlivých činností ve smyslu odst. 2 musí církevní právnická osoba splnit podmínky stanovené zvláštními právními předpisy, jsou-li takové podmínky stanoveny.

Poznámka pod čarou 14a - například zákon 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání v plném znění; zákon ČNR 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních; zákon 561/2004 Sb., školský zákon.

15. § 16 zní: § 16 Evidence církevních právnických osob.

(1) Návrh na evidenci církevní právnické osoby dle § 15a podává příslušný orgán registrované církve a náboženské společnosti.

(2) Návrh na evidenci církevní právnické osoby podle § 15a musí obsahovat:

a) název a sídlo církevní právnické osoby,

b) osobní údaje členů statutárního orgánu církevní právnické osoby a způsob, jakým statutární orgán jménem církevní právnické osoby jedná se třetími osobami,

c) statut nebo jiný základní vnitřní předpis církevní právnické osoby,

d) vymezení předmětu činnosti církevní právnické osoby,

e) údaj o zřizovateli církevní právnické osoby.

(3) Ministerstvo provede evidenci církevní právnické osoby zápisem do rejstříku církevních právnických osob do 30 dnů ode dne, kdy je žadatelem ministerstvu předložen řádný návrh na evidenci.

16. § 20 zní: § 20 Rejstřík církevních právnických osob.

(1) Do rejstříku církevních právnických osob podle tohoto zákona se zapisují následující údaje o církevních právnických osobách:

a) název,

b) sídlo na území České republiky,

c) označení statutárního orgánu církevní právnické osoby, osobní údaje členů statutárního orgánu a způsob jednání statutárního orgánu jménem církevní právnické osoby,

d) identifikační číslo,

e) předmět činnosti,

f) vstup do likvidace, osobní údaje likvidátora,

g) prohlášení konkursu a osobní údaje o správní konkursní podstaty,

h) údaje o zrušení církevní právnické osoby a údaj o případném právním nástupci,

i) datum zániku církevní právnické osoby

j) datum evidence a případné datum výmazu z evidence.

(2) Součástí rejstříku církevních právnických osob je sbírka listin obsahující dokumenty přiložené k návrhům na evidenci církevní právnické osoby a k návrhům na změny v této evidenci.

(3) Údaje podle odstavce 1 písm. d) a jejich změny se na základě žádosti registrované církve a náboženské společnosti nahradí označením orgánu církve a náboženské společnosti, který tyto údaje a jejich změny vede a který je povinen při vedení této části rejstříku církevních právnických osob dodržovat ustanovení § 17 přiměřeně.

17. § 26 zní: § 26 Zrušení evidence církevní právnické osoby

(1) Ministerstvo zruší evidenci církevní právnické osoby

a) na návrh orgánu registrované církve a náboženské společnosti, který je oprávněn navrhnout takovou církevní právnickou osobu k evidenci, a to do pěti pracovních dnů po doručení návrhu,

b) z vlastního podnětu, zanikne-li registrace církve nebo náboženské společnosti, která církevní právnickou osobu navrhla k evidenci,

c) z vlastního podnětu, nebyli-li po dobu delší než jeden rok ustanoveni členové statutárního orgánu poté, co skončilo funkční období dosavadnímu statutárnímu orgánu.

Článek II. Zmocnění k vyhlášení úplného znění zákona.

Předseda vlády se zmocňuje, aby ve Sbírce zákonů vyhlásil úplné znění zákona č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů (zákon o církvích a náboženských společnostech), jak vyplývá ze zákonů a z nálezů Ústavního soudu jej měnících.

Část druhá. Účinnost.

Článek VII. Tento zákon nabývá účinnosti dnem jeho vyhlášení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Talíř byl zatím posledním přihlášeným do podrobné rozpravy. Ptám se, zda se do podrobné rozpravy hlásí někdo další z místa. Pokud tomu tak není, podrobnou rozpravu končím.

Je mou povinností zeptat se na případná závěrečná slova jak pana ministra, tak paní zpravodajky. Není tomu tak. Končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem, který budeme podle schváleného pořadu projednávat, je

 

3.
Zákon, kterým se mění zákon č. 2/1991 Sb.,
o kolektivním vyjednávání, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 721/5/ - vrácený prezidentem republiky

 

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 721/6.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP