Neautorizováno !


 

(16.50 hodin)
(pokračuje Exner)

K těmto normám, jak píšete, patří mimo jiné zákaz mučení a nelidského zacházení. A nyní bych chtěl zdůraznit větu, kterou jste mi napsal a s kterou stoprocentně souhlasím nejen já, ale hlavně vychází z mezinárodního práva, a sice: V případě porušení těchto norem vzniká jednak mezinárodněprávní odpovědnost státu, který je odpovědný za všechny činy spáchané osobami náležejícími k jeho ozbrojené moci a - dál už to pokračuje pro nás nezajímavým, i když samozřejmě závažným způsobem - jednak individuální trestní odpovědnost fyzických osob.

Já bych vás chtěl upozornit, tak jak jsem koneckonců přiložil ke své interpelaci zápis ze slyšení výboru pro právní záležitosti a lidská práva Parlamentního shromáždění Rady Evropy, že na posledním jednání Rady Evropy, které se v této věci konalo 26. dubna letošního roku, bylo k věci přijato na základě toho slyšení a dalších skutečností usnesení, které vám, pokud jde o tu nejpodstatnější část, přečtu. Jde tedy o usnesení k bodu o zákonnosti zadržování na základně v zátoce Guantánamo, a sice v bodě sedm se konstatuje - a nyní cituji:

Na základě rozsáhlého prověření právních a fakta obsahujících materiálů ze spolehlivých zdrojů vyvozuje shromáždění, že okolnosti spojené se zadržováním osob Spojenými státy na základně Guantánamo dokazují nezákonnosti a rozpor s vládou práva, a to na základě následujícího:

A nyní římská jedna. Mnoho, ne-li všichni zadržení byli podrobeni krutému nelidskému nebo ponižujícímu zacházení, které bylo výsledkem oficiální politiky autorizované nejvyššími úrovněmi vlády. - Myslí se vláda Spojených států amerických.

Římská dvě. Mnoho zadržených bylo podrobeno špatnému zacházení rovnajícímu se mučení, které se dělo systematicky a s vědomím a spoluúčastí vlády Spojených států amerických.

Římská tři. Nebyla uznána práva těchto zadržených v souvislosti s mezinárodním ozbrojeným konfliktem vedeným dříve Spojenými státy americkými v Afghánistánu, domněle označených jako vězni války, i když jejich status byl nezávisle určen kompetentním soudem.

Za čtvrté. Došlo k řadě porušení různých aspektů práv zadržených na svobodu a bezpečnost osobnosti, které činí jejich zadržování neoprávněným.

Za páté. Došlo k řadě porušení různých aspektů práv zadržených na spravedlivý soud, rovnajících se flagrantnímu popření spravedlnosti.

Za šesté. Spojené státy americké se zúčastnily nezákonných praktik tajného zadržování.

Za sedmé. Spojené státy americké dovolily, aby zadržovaní byli za použití přemisťování osob do jiných zemí bez právního dohledu za účelem jejich vyslýchání nebo zadržování předmětem mučení, krutého nelidského nebo ponižujícího zacházení za porušení principu non-refoulement, tedy nevydávání.

Za osmé. Návrhy Spojených států amerických na návrat nebo předání zadržených do jiných zemí, dokonce i při spoléhání na "diplomatické zajištění", pokud jde o další zacházení s nimi, je rizikem, že bude porušena zásada non-refoulement.

Tolik podstatná část usnesení. Nemyslím si, že by mohlo být jasnější konstatování.

Zpravodaj výboru pro právní záležitosti a lidská práva britský labouristický poslanec Kevin McNamara uvedl na začátku svého vystoupení ke zprávě, kterou předkládal k předkládanému návrhu rezoluce, a také k předkládanému doporučení pro Radu ministrů Rady Evropy, následující: Z mé zprávy vyplývá, že Spojené státy na Guantánamu působí nezákonně. Chci, aby si členové shromáždění představili denní život zadrženého. - A nyní se na základě těch výpovědí, které jsem vám poskytl podle slyšení příslušného výboru, vyjádřil následovně: Dnes ráno, podobně jako každé ráno za posledního dva a půl roku, jsem se vzbudil v kleci. Během noci byl náš spánek rušen chladem, jasným proudem světla a trvalým hlukem zařízení. Během dne trpíte slunečním žárem. Ne úplně jistě je vám dovoleno vyjít z klece každý den a máte zakázáno mluvit se sousedy. Neexistuje nic, co byste mohl udělat, abyste dosáhl svého propuštění. Nevíte, kolik měsíců nebo roků tu ještě zůstanete. Vaše rodina a přátelé jsou tisíce mil daleko a vy jste je neviděl a nemluvil s nikým z nich od té doby, co jste byl strčen do klece. Opravdu. Nemáte žádný přímý kontakt s vnějším světem. Vaši uchvatitelé vám říkají, že se očekává vaše obvinění z trestných činů, ale nemáte žádnou příležitost se hájit proti takovým obviněním. Doufáte, že nebudete vzat k výslechu. Výslechy znamenají týdny samotky v cele, kde páchnou lidské výkaly. Před a po výslechu jste řetězem připoután k podlaze v nepřirozené poloze ve dřepu s rukama spoutanýma mezi kotníky. Cela je ochlazována do zimy s trvalým blikajícím proudem světla a znící rapovou hudbou. V těchto podmínkách jste držen 14 hodin, během kterých postihne vaše svaly křeč, pouta se zařezávají do vašeho masa a vy se pokálíte. Po všem si těžko vzpomenete na své jméno, nemůžete jasně myslet ani bez pomoci jít. Během výslechu vám poloobnažená žena může ukazovat pornografické časopisy a dotýkat se vašich intimních partií. Pak vám muž ukáže obrázek jakoby s nahou vaší manželkou s Usámou bin Ládinem. Řeknou vám, že pokud nebudete odpovídat, co žádají, budete odevzdán do jiné země, kde budete mučen, a vaše rodina bude uvězněna. Jako hluboce věřící manžel a otec tradiční patriarchální společnosti to pokládáte za ponižující a bolestivé. Doufáte, že dnes byste mohl strávit klidný den ve své cele. Doufáte, že vám neřeknou, že dostanete injekci neznámého léku, protože víte, že budete bit, když odmítnete. Doufáte, že nebudete přistižen, když porušíte některá z pravidel - mluvíte s některým ze sousedů, častujete stráž obličeji nebo máte mnoho plastických pohárků. Když se proviníte, stráže vám odeberou vaši svatou knihu koránu, která pro vás představuje jediný zdroj komfortu v kleci. Doufáte, že neskončíte jako muž z vedlejší klece, který se zbláznil a pokusil o sebevraždu.

Dále zpravodaj pokračoval: Připomeňme, že žádnému ze zadržených nebyl prokázán žádný čin a většina nebyla ani obviněna. Mnoho i amerických hlasů, a nejen z občanské společnosti, se vyjadřuje hlasitě a jasně proti tomu, co jejich vláda dělá. Dokonce FBI a státní department vyslovily vážné výhrady a soudy, s pár výjimkami, odmítly i doktrínu administrativy. V mezinárodní aréně Spojené národy, Meziamerická komise pro lidská práva, Evropský parlament, Parlamentní shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a naše shromáždění - myslí se Parlamentní shromáždění Rady Evropy - v mé předchozí zprávě odmítly akce USA na Guantánamu.

Já jsem vám poskytl materiál, z kterého v této věci podali svá svědectví o činech, které podnikly jejich organizace, doktor James MacKeith, soudní psychiatr a člen komise Velké Británie pro monitorování trestních řízení, prof. George Nolte, člen Benátské komise pro demokracii cestou zákona, doktor Edvard J. Flynn za Úřad vysokého komisaře Organizace spojených národů pro lidská práva, Rob Freer z Amnesty International, který upozornil mezi jiným na vydávání vězňů k trestání v jiných zemích a k mučení v jiných zemí, konkrétně ze Švédska do Egypta.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP