Neautorizováno !


 

(18.00 hodin)
(pokračuje Říha)

Domnívám se, že nastávající režim věděl dobře, proč chce postihnout právě inteligenci a mládež: protože chtěl podetnout vlastně základní kmen, zdravý kmen národa. Proto se domnívám, že tato skupina si zaslouží mimořádnou pozornost, a znovu apeluji na všechny rozumné poslance a poslankyně, aby propustili návrh zákona do druhého čtení, kde se můžeme pobavit o detailech. Domnívám se, že jsme dlužni těmto lidem vyjádřit určitou formu uznání a satisfakce.

Mám tady také z archivu kopii dopisu prezidenta Beneše, kterým se 2. dubna 1948 obracel na předsedu vlády Gottwalda: "Žádal jsem vás, abyste věnoval pozornost stinné stránce těchto poměrů na vysokých školách." A domníval se tehdy, že našel u předsedy vlády pochopení. V tom se ovšem mýlil.

Dámy a pánové, ještě jednu apeluji na vaše mínění a věřím, že propustíte návrh do druhého čtení. (Slabý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslance Vladimíru Říhovi. Je zájem o závěrečné slovo od pana zpravodaje? Není tomu tak.

Konstatuji, že v rozpravě padl jediný návrh k hlasování - návrh na zamítnutí, a to opakovaně. Pokusím se přivolat ostatní, kteří mají zájem hlasovat o tomto návrhu. Odhlásím vás a požádám vás o novou registraci vašimi hlasovacími kartami.

 

O návrhu na zamítnutí rozhodneme hlasováním pořadové číslo 188, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 188. Z přítomných 138 pro 68, proti 50. Návrh nebyl přijat. (Ojedinělý potlesk.)

 

Budeme se zabývat návrhy na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh zákona k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Čili přistoupíme k hlasování. (Neklid v jednací síni.)

Aha, pardon, ještě zkontrolujeme zápis elektronického výsledku hlasování, než prohlásíme hlasování za ukončené. - Ano, pan poslanec Antonín Zralý.

 

Poslanec Antonín Zralý: Vážený místopředsedo, paní a pánové, omlouvám se, hlasoval jsem ano, a mám vyznačeno N, tak zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, o námitce proti zápisu o výsledku hlasování rozhodneme v hlasování pořadové číslo 189, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro vyhovění návrhu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 189. Z přítomných 140 pro 99, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu na zamítnutí tisku 908, a to v hlasování pořadové číslo 190, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 190. Z přítomných 141 pro 81, proti 53. Návrh byl přijat.

 

Ptám se, jestli je zájem o kontrolu zápisu o výsledku hlasování. Ano. (Probíhá kontrola zápisu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, dámy a pánové, omlouvám se vám. Zpochybňuji hlasování, neboť jsem zcela nepochybně nechtěl hlasovat pro zamítnutí tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Samozřejmě věříme panu kolegovi Kasalovi. O námitce proti zápisu o výsledku hlasování rozhodneme v hlasování pořadové číslo 191, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí námitky. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 191. Z přítomných 144 pro 107, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy znovu opakovat hlasování o návrhu na zamítnutí, a to v hlasování pořadové číslo 192, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro zamítnutí tisku 908. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 192. Z přítomných 146 pro 83, proti 57. Návrh byl přijat.

 

Ptám se, jestli je znovu návrh na kontrolu zápisu o hlasování. Pokud tomu tak není, končím bod č. 51 s tím, že návrh tisku 908 byl zamítnut. Děkuji zástupci navrhovatelů panu kolegovi Říhovi, děkuji zpravodaji.

 

A budeme pokračovat posledním bodem prvních čtení. Tímto bodem je

 

55.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 61/1997 Sb., o lihu
a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona České národní rady
č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů,
(zákon o lihu), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 946/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zemědělství Petr Zgarba. Zároveň žádám pana poslance Pavla Kováčika, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajem pro prvé čtení.

Nyní žádám pana ministra Petra Zgarbu, aby se ujal slova. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Zgarba Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, dovolte mně, abych krátce uvedl sněmovní tisk č. 946, kterým je zákon o lihu č. 61 z roku 1997 Sb., ve znění a doplnění zákona č. 455 z roku 1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon České národní rady č. 587 z roku 1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o lihu).

Usnesením vlády České republiky ze dne 6. srpna 2003 č. 833 k programu podpory výroby bioetanolu pro jeho přimíchávání do automobilových benzinů a motorové nafty bylo ministrům zemědělství a financí uloženo navrhnout novelu zákona č. 61 z roku 1997 Sb., o lihu, a jeho prováděcí vyhlášky č. 141 z roku 1997 Sb., o technických požadavcích na výrobu, skladování a zpracování lihu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP