Neautorizováno !


 

(16.50 hodin)
(pokračuje Kühnl)

O vojenskou nemocnici projevil v té době - mluvíme o konci první poloviny loňského roku nebo přelomu poloviny loňského roku - zájem Plzeňský kraj, který byl připraven převzít tuto nemocnici jako celkové funkční zdravotnické zařízení. Proto byl také vládě původně předložen návrh zákona o převodu nemocnice na Plzeňský kraj, ale v důsledku i personálních změn ve vládě pozměnilo své stanovisko Ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví vyjádřilo řekněme v době, kdy byl dopracován již ten návrh zákona o převodu na Plzeňský kraj, svoji připravenost převzít Vojenskou nemocnici Plzeň jako funkční zdravotnický celek se všemi právy i závazky. Paní ministryně také o tom informovala vládu, takže při projednávání tohoto zákona návrh zákona o převodu na Plzeňský kraj vlastně nebyl vládou schválen. Naopak vláda rozhodla o tom, že Vojenská nemocnice Plzeň má být převedena na Ministerstvo zdravotnictví, a byl uložen úkol ministru obrany i ministryni zdravotnictví o vypracování příslušného zákona. K tomu došlo ve shodě obou ministerstev a zákon máte před sebou.

Forma toho převodu byla zvolena na základě porady s legislativními odborníky, a je to tedy forma, která se nejmenuje převod, ale jmenuje se sloučení Vojenské nemocnice Plzeň s Fakultní nemocnicí Plzeň, tedy s příspěvkovou organizací Ministerstva zdravotnictví.

Dámy a pánové, já vás žádám o propuštění tohoto návrhu zákona do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru obrany Karlu Kühnlovi. Nyní žádám paní ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou, aby také se ujala svého úvodního slova. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová: Já děkuji, pane místopředsedo. Pouze, vážené kolegyně a vážení kolegové, bych chtěla doplnit některou podrobností to, co zde přednesl pan ministr Kühnl. Chtěla bych vám přiblížit výhody, které by sloučení přineslo a o kterých jsem pevně přesvědčena.

Především by tímto sloučením došlo k optimalizaci sítě zdravotnických zařízení v Plzeňském kraji a rovněž i k saturaci zdravotní péče v oblasti Tachovska, kde došlo k ukončení provozu Nemocnice Planá. Dále by toto sloučení přineslo ukončení duplicitních provozů v některých oborech, například oddělení nukleární medicíny s provozováním CT přístroje. Došlo by k propojení odborných týmů, a tím i celkově ke zvýšení kvality poskytované péče. Vzhledem k tomu, že některé obory, jakými jsou například otorinolaryngologie, oční nebo neurologie, by Fakultní nemocnice Plzeň zajistila na svých současných pracovištích, došlo by k redukci nadbytečných lůžek, a tím i optimalizaci celého lůžkového fondu. V neposlední řadě by mohl být řešen i nedostatečný počet lůžek následné péče, který je v současné době v Plzeňském kraji poddimenzován.

Jistě by mohlo někoho napadnout, že i stejné služby by mohl zařídit kraj, pokud by tato nemocnice připadla pod jeho gesci, ale tam bych chtěla upozornit, že se jeví jako poněkud rozporné úsilí pana radního Karpíška, který v tisku upozorňuje, jak potřebná by byla vojenská nemocnice pro krajské zdravotnictví, a na druhé straně se netají tím, že by tato nemocnice, stejně jako ostatní tohoto typu, byla převedena na obchodní společnost. Chtěla bych říct, že přístup krajského úřadu k řešení situace lůžkového fondu na území Plzeňského kraje není zrovna vzorový a že došlo k uzavření Nemocnice Planá, aniž by byla adekvátně zajištěna lůžková péče v okrese Tachov. Jenom pro upřesnění, Plzeňský kraj, který má sedm okresů, má lůžkovou péči zajištěnu jenom v pěti okresech, a přesto krajský úřad se staví negativně k znovuobnovení provozu v Nemocnici Planá.

Věřím proto, že pochopíte toto úsilí, aby tato nemocnice byla převedena přes Ministerstvo zdravotnictví na Fakultní nemocnici v Plzni. Tím bude v gesci státu a bude jednodušší její zařazení do sítě zdravotnických zařízení Plzeňského kraje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni zdravotnictví. A nyní požádám zpravodaje pro prvé čtení pana Miloše Titze, aby přednesl zpravodajskou zprávu.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, doufám, že řešení, kdy Vojenská nemocnice v Plzni se spojuje s Fakultní nemocnicí v Plzni, je tím dobrým řešením, neboť je zcela pochopitelné, že zeštíhlování Armády České republiky nutně muselo postihnout také vojenské zdravotnictví. A jestliže vlajková loď vojenského zdravotnictví, Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovicích, je doplněna Vojenskou nemocnicí v Olomouci na Hradisku a Vojenskou nemocnicí v Brně, je tím správným řešením.

Já doufám, že tento návrh lze propustit do druhého čtení, aby se jím zabývaly příslušné odborné výbory. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za jeho zpravodajskou zprávu a otevírám obecnou rozpravu. Prvním přihlášeným do rozpravy je pan kolega Bílý. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych zde ještě dodal něco, co zde nezaznělo. Pan zpravodaj Miloš Titz zde řekl správně, že armáda se zeštíhluje a že je dobře, že Vojenská nemocnice v Plzni bude převedena. Ale už zde nezaznělo, že minimálně rok, rok a půl jednala armáda s Plzeňským krajem, který měl velký zájem tuto nemocnici převzít. Zákon 174 umožňuje armádě, resp. vládě nepotřebný majetek armády převést buď na státní organizaci, nebo obec, nebo kraj. Předchůdce ministr zdravotnictví zřejmě tento zájem neměl, a proto kraj se ujal této iniciativy a žádal o převod na kraj. Mám zde takovýto fascikl materiálů, kde se dopisuje mezi ministerstvem armády a krajem; jak bývalý ministr pan Kostelka přislíbil převod na kraj, tak současný ministr Karel Kühnl taktéž přislíbil převod na kraj.

Vojenská nemocnice v Plzni je podle mých informací dotována přibližně sto miliony korun ročně. Byla by to další zátěž pro rozpočet Ministerstva zdravotnictví, kdežto Plzeňský kraj podle písemných informací, které mám, toto chce převzít se všemi závazky. To znamená, že stát by na to nedoplatil.

Jenom bych vám tu ocitoval argumenty, proč převést vojenskou nemocnici na Plzeňský kraj.

Žádost o převod Vojenské nemocnice Plzeň, dále jen VN Plzeň, byla opakovaně schválena zastupitelstvem Plzeňského kraje, a to hlasy zastupitelů ze všech politických subjektů, a převod byl Ministerstvem obrany přislíben. Fakultní nemocnice Plzeň má dnes 50 % aktuálních lůžek, což je cca 1600. Po sloučení Vojenské nemocnice Plzeň bude 65 až 100 aktuálních lůžek, cca 1600 plus 400 vojenská nemocnice, což by znamenalo dominantní postavení a faktický monopol státu v Plzeňském kraji. Fakultní nemocnice Plzeň není v žádném vztahu ke kraji, nereguluje ani nekoordinuje. Fakultní nemocnice Plzeň je zcela autonomní celek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP