Neautorizováno !


 

(15.20 hodin)
(pokračuje O. Němec)

Vůbec si nemyslím, že bude zřízen, jak tady padlo ze strany pana dr. Pešána, nový úřad za veliké peníze. Ano, návrh zákona počítá s tím, že Ministerstvo zemědělství, pokud zákon projde, připraví prováděcí vyhlášku k tomuto zákonu, že Ministerstvo zemědělství pověří nějaký subjekt vedením této evidence. Nikoliv nový úřad. Myslím si, že to skutečně ne.

Co se týká další záležitosti, která zde padla - prostor pro porušování zákona na ochranu osobních údajů. Přiznám se, že tomu dost dobře nerozumím. Zase bych zde chtěl uvést, a uváděl jsem to již v prvním čtení, dnes přece funguje registr podnikatelů při Ministerstvu průmyslu a obchodu. Znovu se dotýkám dnes již poměrně rozsáhlé informatizace veřejné správy. To, co zde již padlo - když to funguje v Českých Budějovicích, když to funguje od 1. 1. 2005 v Praze, myslím, že jednotně by to mohlo fungovat v celé republice.

Tolik asi k poznámkám.

Závěrem obecné rozpravy, pane předsedo, mi dovolte zopakovat znovu to, co jsem již řekl na začátku. Jednak si myslím, že jsem poctivě uvedl, že chceme, aby byl zákon kvalitně připraven, proto i z těchto důvodů a i dalších důvodů, které padly zde v obecné rozpravě, navrhuji za předkladatele vrácení k novému projednání do zemědělského výboru. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl návrh na vrácení návrhu zákona k novému projednání. To je to, co zde zaznělo. Ještě se hlásí pan poslanec Pešán, který chce reagovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Děkuji za slovo. Jednak připomínám svůj návrh na zamítnutí.

Znovu bych chtěl přečíst v rychlosti - do místní evidence se zapisuje: evidenční číslo psa, jiná identifikace, plemeno psa, jméno psa, pohlaví psa, datum narození psa, zbarvení, jméno, příjmení, datum narození, telefon, e-mail a adresa vlastníka psa, je-li osobou fyzickou, nebo název, identifikační číslo, telefon a sídlo. I vláda vysvětlila, proč je tam problém. Ještě bych tady musel citovat další ustanovení zákona, proč se podle mého názoru dostane do konfliktu se zákonem o informacích. Protože jde o to, kdo všechno a jakým způsobem se k těmto údajům může dostat. A toto je v zákoně nedostatečně řešeno.

Krátkou větou zopakuji to, co jsem zde říkal už při projednávání občanského zákoníku. Dal jsem si práci, že jsem vyjmenoval všechny v současné době platné právní normy, všechny paragrafy, které se týkají problematiky psů, které se týkají evidence. Znovu prohlašuji, že jsem přesvědčen, že legislativa je dostatečná, včetně toho, co mají dělat obce. Jen nepleťme to, co obce nedělají, a nechtějme jejich nečinnost nebo nečinnost osob, které se zabývají problematikou ochrany psů atd., nahrazovat novými normami. Je to stará bolest tohoto parlamentu, že aniž bychom si udělali revizi, který zákon je opravdu nefunkční a potřebuje doplnit, rovnou vytváříme nové a nové.

To je vše. Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: V této chvíli bych ukončil obecnou rozpravu. O slovo se hlásí pan zpravodaj Kováčik. Má závěrečné slovo. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, nejprve bych se chtěl Sněmovně omluvit za drobné pochybení při zpravodajské zprávě, ale paní poslankyně Bayerová mě svými násilím podávanými informacemi o projednávání ve druhém výboru tak dokonale zmátla, že se prostě tento omyl vloudil.

V rozpravě padly dva návrhy. Jeden byl návrh na zamítnutí. Ten se ovšem hlasuje až ve třetím čtení, takže k hlasování máme nyní pouze návrh na vrácení do výboru k novému projednání. Návrh byl specifikován - vrácení do zemědělského výboru k novému projednání.

Ještě bych rád poznamenal, že v rámci tohoto případně schváleného nového projednávání bude nalezena i odpověď na otázku pana kolegy Laštůvky a na mnohé další otázky, které se v průběhu času k tomuto návrhu zákona vyrojily.

Ač s těžkým srdcem, jako zpravodaj podporuji návrh, který předložil pan kolega Němec. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodaji. Prosím poslance, kteří mají zájem se zúčastnit hlasování, aby se mezitím nahrnuli do jednací síně. Mám vás odhlásit, takže vás v této chvíli všechny odhlašuji. Kdo chce hlasovat, ať se znovu přihlásí. Prosím, vraťte se, kolegové.

Po obecné rozpravě budeme hlasovat o návrhu, který podal pan poslanec Němec - návrh vrátit tento návrh zákona o evidenci psů do zemědělského výboru k novému projednání. Takto budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh pana poslance Němce, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 86, přítomno 139 poslanců. Pro hlasovalo 137, proti žádný, takže návrh na vrácení byl přijat.

 

Tím pádem mohu ukončit projednávání tohoto bodu. Děkuji zpravodaji Kováčikovi i navrhovateli panu poslanci Němcovi a končím bod 22.

 

Mám tu bod další a to je pravděpodobně bod, se kterým si už vystačíme až do konce tohoto odpoledne. Je to bod

 

37.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb.,
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích,
ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 247/2000 Sb., o získávání
a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel
a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 833/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády by měl uvést místopředseda vlády a ministr dopravy Milan Šimonovský. Prosím pana ministra, aby se ujal slova a uvedl tento návrh.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Pane předsedo, dámy a pánové, tento návrh jsem se snažil okomentovat vícekrát před vámi. Návrh, který bude projednáván ve druhém čtení, je vládní návrh, který byl obohacen a rozšířen o poslanecké návrhy, které ve třetím čtení projednávání v říjnu loňského roku získaly podporu v Poslanecké sněmovně a byly rozhodnutím vlády zařazeny do tohoto návrhu zákona. Přesto v hospodářském výboru bylo podáno ještě mnoho pozměňovacích návrhů, těch původních návrhů, aby byly lépe formulovány, aby tyto formulace mohly být lépe uplatňovány v praxi. Instituty, které návrh zákona obsahuje, jsou obecně známé.

Chtěl bych jen upozornit na to, že významnou část novely tvoří také transpozice směrnic Evropské unie. Musím říci, že v některých ustanoveních je již transpozice časově urgentní, zejména podmínek pro získávání řidičského průkazu, podmínek, které se týkají zádržných bezpečnostních systémů včetně autosedaček a povinného používání bezpečnostních pásů ve vozidlech s hmotností do 3,5 tuny. Chtěl bych, abyste věnovali pozornost této části zákona, abychom se dokázali přes zásadní diskuse dostat také k této velmi potřebné části novely.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP