Neautorizováno !


 

(14.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, takto zařadit volby do našeho pořadu schůze, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 85 z přítomných 166 poslanců pro 143, proti 1. Návrh byl přijat. Volby jsme zařadili.

 

Ještě se hlásí pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. S ohledem na to, že jsme zařadili nový volební bod, a to změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, vyhlašuji lhůtu na podávání návrhů na změnu v těchto orgánech do dnešního dne do 18 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji panu předsedovi. Teď snad už můžeme přistoupit k programu schůze, který máme před sebou, který doznal změn, takže pro dnešek z něho vypadl původní první bod 33.

Prvním bodem naší schůze se stal po změnách, které jsme odhlasovali, bod č. 27, to je bod, který bych vzal jako první dnes. Je to

 

27.
Návrh poslance Jana Vidíma na vydání zákona o zvláštním příspěvku
některým účastníkům národního boje za osvobození
/sněmovní tisk 740/ - druhé čtení

 

Prosím pana poslance Jana Vidíma jako navrhovatele, aby se posadil ke stolku zpravodajů, a stejně bych o to požádal i zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Jiřího Václavka.

Tento návrh jsme začali projednávat ve středu 4. května, kdy jsme přerušili podrobnou rozpravu, a to nejpozději do dnešního dne. Budeme tedy pokračovat v přerušené podrobné rozpravě. Já tady nemám písemné přihlášky. Jako první se hlásí o slovo do této přerušené podrobné rozpravy pan poslanec Jiří Václavek. Prosím pana poslance, aby se ujal slova. Vás prosím o klid a pozornost k tomu, co řekne pan poslanec.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, k návrhu pana kolegy Vidíma si dovolím ještě předložit jeden pozměňovací návrh, který je v podstatě kompilací jeho návrhu, návrhu paní poslankyně Gruntové, tisk 895, a v podstatě obsahuje i tisk 909 kolegů Černého a Turka, neboť tyto tři sněmovní návrhy se nám sešly k odškodňování dříve postižených lidí.

Na stůl vám byl rozdán tisk, který se nazývá komplexní pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 740, zahrnující i sněmovní tisk 895, který je podepsán Jiřím Václavkem. Tento tisk by měl shrnovat to, co jsem před chvílí uvedl, a bude předmětem dalšího, třetího čtení. Na tomto procesu jsme se shodli s předkladateli proto, aby ještě v tomto měsíci, v květnu, v rámci 60. výročí osvobození prošel tento zákon Poslaneckou sněmovnou.

Teď s malou ironií předpokládám, pokud tento tisk projde v předložené podobě a pozměňovacích návrzích a tím bude poněkud náročný na státní rozpočet - odhaduji to mezi 1,5 až 2 miliardami -, že předkladatelé při schvalování státního rozpočtu za rok 2006 se přinejmenším zdrží hlasování nebo budou hlasovat pro státní rozpočet.

To je všechno v tuto chvíli. Tím jsem jenom předeslal, že tisk, který jste dostali, podávám v podrobné rozpravě, a má zhruba sedm stránek. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Probíhá podrobná rozprava, takže se ptám, kdo se ještě hlásí do podrobné rozpravy. (Nikdo.)

Ukončím podrobnou rozpravu a nyní dám slovo navrhovateli panu poslanci Vidímovi. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedo. Paní a pánové, chci poděkovat za proběhlou podrobnou rozpravu a musím potvrdit slova pana kolegy zpravodaje Václavka, že komplexní pozměňovací návrh, který v tuto chvíli s jeho jménem leží na lavicích nás všech, je návrhem, který je ve shodě jak se mnou jako navrhovatelem tisku 740, tak i s ostatními kolegy a kolegyněmi, kteří navrhují tisky obdobné, dokonce obsahuje v tuto chvíli i pozměňovací návrh pana kolegy Václava Mencla. Myslím si, že by ve třetím čtení mohl být Poslaneckou sněmovnou tento návrh přijat jako výraz úcty, respektu a ocenění těm, kteří byli ochotni se zbraní v ruce hájit naši vlast.

Děkuji pěkně všem, kteří vystoupili v podrobné rozpravě.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji navrhovateli. Ptám se, jestli někdo ze zpravodajů, pan poslanec Václavek nebo pan poslanec Vokáč, nemá ještě zájem přednést slovo na závěr. Pokud tomu tak není, myslím, že není o čem dál hlasovat. Děkuji navrhovateli i zpravodajům a končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Bodem dalším je bod č. 36, kterým je

 

36.
Návrh poslanců Kateřiny Konečné, Jitky Gruntové a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti
/sněmovní tisk 850/ - druhé čtení

 

Prosím, aby za navrhovatele uvedla tento návrh poslankyně Kateřina Konečná. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych dnes již velmi krátce uvedla návrh zákona, kterým jsme se snažili řešit nepříliš povedenou situaci po schválení zákona o zaměstnanosti, resp. důsledky, ke kterým tato situace dospěla již půl roku po zahájení platnosti nového zákona o zaměstnanosti.

K tomuto novelizovanému zákonu byly předloženy pozměňovací návrhy. Jedním je komplexní pozměňovací návrh, který si osvojila paní poslankyně Vojtilová, a já za předkladatele si dovoluji pouze říci, že s tímto komplexním pozměňovacím návrhem souhlasíme. Velmi ho vítáme a moc děkujeme za podporu Ministerstva práce a sociálních věcí, které tento návrh podle našeho názoru dovedlo k dokonalosti, a já pevně věřím, že my ho dovedeme do úspěšného třetího čtení.

To je všechno na začátek. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení tohoto výboru máte jako sněmovní tisk 850/2 a 850/3. Poprosil bych zpravodaje tohoto výboru poslance Alfréda Michalíka, aby nás informoval o tom, co se dělo ve výboru. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, důvody k předložení tohoto návrhu zákona jste slyšeli od předkladatelů. Jenom krátce zrekapituluji, že v prvním čtení byl tento návrh přidělen našemu výboru pro sociální politiku a zdravotnictví přes nedoporučení vlády. V tomto výboru byl projednán tisk způsobem, že byly řešeny tři pozměňovací návrhy, z nichž dva nebyly přijaty. A definitivní znění usnesení našeho výboru máte před sebou jako tisk 850/3, ve kterém se doporučuje přijmout tento návrh ve znění komplexního pozměňovacího návrhu, jehož detailní znění máte jako tisk 850/3 a který v podrobné rozpravě mohu znovu detailně přečíst. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP