Neautorizováno !


 

(15.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Prosím nyní dalšího zpravodaje, poslance Roberta Vokáče - ale myslím, že není přítomen. Zeptám se tedy, zda jej zastoupí někdo z výboru pro obranu a jen formálně nás uvede do usnesení, které tento výbor přijal. Pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Já se domnívám, že vystoupení zpravodaje výboru pro obranu a bezpečnost v tuto chvíli není zcela nezbytné, neboť usnesení výboru pro obranu a bezpečnost je zcela shodné s usnesením výboru rozpočtového, čili pokud by paní předsedající byla benevolence sama, pak je možné, abychom vystoupení zpravodaje usnesení výboru pro obranu a bezpečnost nepodstoupili.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Mám do této rozpravy dvě přihlášky písemné a registruji také přihlášku pana poslance Vidíma za navrhovatele. Máte slovo jako první, poté bude mluvit pan poslanec Radim Turek a poté Václav Mencl.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážená paní předsedající, chtěl bych požádat, aby Poslanecká sněmovna rozhodla o tom, že základem pro podávání pozměňovacích návrhů bude usnesení rozpočtového výboru, tedy aby se pozměňovací návrhy předkládaly ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu schválenému usnesením rozpočtového výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tento návrh. Myslím, že jej zaregistrovali všichni ti, kdo chtějí vystoupit v podrobné rozpravě.

Další, kdo se přihlásil o slovo do obecné rozpravy, je pan poslanec Radim Turek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radim Turek: Děkuji. Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, já si myslím, že bylo poměrně přesně vyjádřeno jak předkladatelem, tak zpravodajem k příslušnému tisku 740, že poslanci došli ke shodě, že musíme vyřešit důstojným způsobem poskytování náhrad a náležitostí účastníkům národního boje za osvobození a dalším účastníkům, kteří se podíleli na boji nebo kteří byli postiženi následně totalitním systémem v letech 1948 až 1989, nicméně avizuji, že v podrobné rozpravě budu předkládat pozměňovací návrh, který v tuto chvíli byl rozdán na lavice. Nebudu zastírat, že tento pozměňovací návrh se týká kategorie účastníků, kteří zasáhli do bojů podle popisu zákona č. 39/2000 a zákona č. 261/2001. To byli účastníci, kteří nezasáhli do boje déle než tři měsíce, a proto se na ně nevztahovalo žádné ocenění nebo poskytnutí jednorázové peněžní částky. Tento návrh tady již byl v Poslanecké sněmovně před jistou dobou. Byl to tisk 406, který nakonec ve třetím čtení poměrně těsně neprošel schválením. Já jsem si dovolil ho znovu předložit.

Já mám na rozdíl od ostatních i verzi komplexního pozměňovacího návrhu, o kterém hovořil předkladatel, který bude vzat za základ projednávání a ke kterému budou podávány pozměňovací návrhy. Je tam pozměňovací návrh v odst. 1 písm. b), ve kterém se hovoří o splnění podmínek pro některé vyjmenované účastníky v § 5 příslušného zákona. Tam se právě rozšiřují a změkčují pravidla pro poskytování účastníkům, kteří nezasáhli do boje déle než tři měsíce a nemají příslušné osvědčení 255/1946. Je to i na základě toho, že si myslím, že je třeba ukončit důstojným způsobem po 60 letech záležitosti spojené s druhou světovou válkou. Nakonec pokud projde Sněmovnou přijatý návrh, ve kterém se hovoří i o účastnících Pražského povstání, kteří na základě výnosu a zákona z roku 1946 také neměli příslušné nároky, se domnívám, že pokud rozšíříme o tento okruh oprávněných osob náš zákon, jak je popsán v tisku 740, měli bychom i účastníkům, kteří byli v bojích méně než tři měsíce, někteří třeba 2,5 měsíce, a nedosáhli na ocenění, toto ocenění v předvečer 60. výročí konce druhé světové války přiznat. Je v podstatě symbolické a byl bych velice rád, kdyby Sněmovna byla benevolence a tolerance sama a podpořila tento návrh, který ještě zmíním v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím pana kolegu Václava Mencla.

 

Poslanec Václav Mencl: Paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, nejprve bych chtěl velmi ocenit předložení a následné rozšíření návrhu tohoto zákona. Jak víte z ohlasů, které jsme obdrželi, je však ještě jedna kategorie obětí, která není do návrhu zahrnuta. Jde o děti válečných obětí. Dovolte mi, abych citoval část dopisu, který jsme obdrželi, jak předpokládám, všichni:

"Píši vám, neboť vím, jak bolestně se vše dotýká válečných pozůstalých, neboť jejich utrpení nekončilo ztrátou otce či matky, ale do konce války žili ve stálém stresu z pronásledování, za nezáviděníhodných podmínek, když někteří se nesměli ani vzdalovat z místa bydliště za obživou své rodiny. Sirotčí důchod po měně v roce 1953 činil 190 Kč. Pozůstalé děti neměly ani stejné podmínky ke studiu s ostatními dětmi. Z toho pramenily v životě jejich nižší příjmy, a tedy i důchody. Pozůstalé děti nemají žádné výhody, které poskytuje zákon č. 255/1946 Sb. držitelům osvědčení podle zákona č. 255/1946 Sb." Atd.

Na základě tohoto i dalších informací jsem se záležitostí dětí válečných obětí podrobně zabýval a konstatuji, že citovaná část dopisu vystihuje velmi věrně situaci. Proto si dovolím v podrobné rozpravě předložit návrh, který návrh zákona doplňuje o příspěvek i pro tuto část postižených, a dovolím si vás požádat o jeho podporu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní pana kolegu Karla Černého, který je zatím posledním přihlášeným do obecné rozpravy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Černý: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, jak zde bylo zmíněno, v Poslanecké sněmovně se sešly tři návrhy zákonů, jejichž cílem je poskytnout příspěvek účastníkům národního boje za osvobození. Jsem přesvědčen, že Poslanecká sněmovna by v předvečer 60. výročí osvobození naší vlasti od fašismu měla přijmout kompromisní variantu těchto tří návrhů. Proto jménem poslanců České strany sociálně demokratické, předkladatelů návrhu zákona o poskytování příspěvku k důchodům účastníkům národního boje za osvobození, sněmovní tisk 909, beru tento návrh zpět.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak. Další písemné přihlášky nemám. Končím obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Upozorňuji, že zde zazněl návrh pana zpravodaje Václavka na to, aby bylo přerušeno projednávání před ukončením podrobné rozpravy a odloženo na příští úterý.

O slovo se hlásí pan kolega Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, chtěl bych se v podrobné rozpravě vyjádřit k procedurálnímu návrhu kolegy Václavka a chtěl bych požádat Poslaneckou sněmovnu, aby tento procedurální návrh chápala jako návrh podmíněný a odročující a jako takový jej přijala s tím, že by přerušila projednávání tohoto bodu před ukončením podrobné rozpravy, nejpozději však do 10. května.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP