Neautorizováno !


 

(15.50 hodin)
(pokračuje Vidím)

Tím mám na mysli, kdyby do příštího úterý nebyl na stoly rozdán další pozměňující či doplňující návrh, tak abychom příští úterý rozhodli a ukončili druhé čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za toto upřesnění. Myslím, že tak to bylo míněno, alespoň z reakce pana zpravodaje tak usuzuji.

Prosím nyní o slovo nejprve pana poslance Radima Turka, který je přihlášen do podrobné rozpravy, a potom pana kolegu Václava Mencla, který se také přihlásil do podrobné rozpravy písemně.

 

Poslanec Radim Turek: Děkuji. Omlouvám se, v mém návrhu, který byl předložen na lavice, je například jedna hrubá pravopisná chyba. Pan poslanec se jmenuje Jan Vidím, ne Jan Vidim, tak tímto to opravuji.

Za druhé - dopustil jsem se, ale to jsem ještě netušil, že se shodneme na komplexním pozměňujícím návrhu, tudíž jsem ho předložil k tisku 740. Tímto se opravuji a měním a předkládám svůj pozměňující návrh ke komplexnímu pozměňujícímu návrhu, tak jak byl předložen panem poslancem Vidímem.

Také prosím o jistou shovívavost legislativu a jsem okamžitě k dispozici, protože jsme tento návrh nekonzultovali po legislativně technické stránce a předpokládám, že tam bude ještě třeba některé věci dopracovat.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Nyní pan poslanec Václav Mencl se hlásí o slovo v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Václav Mencl: Dovolte, abych načetl avizovaný pozměňovací návrh.

Za prvé. § 1 se doplňuje o část tři, která zní: 3. Nárok na zvláštní příspěvek má rovněž sirotek po účastníku národního boje za osvobození padlém, popraveném nebo zemřelém ve vyšetřovací vazbě, vězení, v koncentračních a internačních táborech nebo násilně usmrceném v souvislosti se zatýkáním (dále jen sirotek po účastníku odboje), který ke dni jeho úmrtí nedosáhl 18 let a je občanem České republiky.

Za druhé. § 2 se doplňuje o bod c), který zní: c) sirotkovi po účastníku odboje 1000 Kč měsíčně.

I já bych chtěl požádat legislativu a jsem jí k dispozici pro případné začlenění do komplexního pozměňovacího návrhu, protože přece jen tato informace přišla poněkud později, než jsem tento návrh zpracovával.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. A ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy k tomuto návrhu zákona. Takovou přihlášku nevidím, ale podrobnou rozpravu nekončím, protože -

Paní poslankyně Gruntová ještě. Omlouvám se vám, pokud jsem vás nezahlédla, ale jsme v podrobné rozpravě, máte slovo. Prosím.

 

Poslankyně Jitka Gruntová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, svůj pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 740 jsem vám předložila v písemné podobě, a to včetně odůvodnění. Chtěla bych zdůraznit, že tyto návrhy byly vedeny snahou o přesnější vyjádření některých detailů, a předpokládám, že některé z nich budou zapracovány i do nového komplexního pozměňovacího návrhu, o kterém zde pan zpravodaj hovořil.

Já vám děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Ještě jednou se tedy táži, zda chce někdo vystoupit v podrobné rozpravě. Není tomu tak.

Všechny jsem vás svolala k tomu, abychom mohli hlasovat o přerušení v tuto chvíli předloženého návrhu zákona, tedy ještě v rámci podrobné rozpravy, a to o přerušení nejpozději do 10. května, tedy do příštího úterý. Doporučuji buďto zpravodajům, nebo panu předkladateli, aby zítra ráno v té půlhodině po zahájení zavrhl pevné zařazení tohoto bodu tak, aby v úterý mohl být projednáván. Myslím, že tak to bude optimální.

Nyní tedy budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s návrhem na přerušení před skončením podrobné rozpravy u bodu, který právě projednáváme, tedy u sněmovního tisku 740.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 47 a táži se, kdo je pro tento návrh na přerušení. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 47 z přítomných 124 pro 102, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Končím nyní projednávání tohoto bodu před ukončením podrobné rozpravy. Děkuji jak panu navrhovateli, tak zpravodajům k tomuto tisku.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu a tímto bodem je bod číslo

 

29.
Návrh poslance Vlastimila Tlustého na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření
a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,
ve znění zákona České národní rady č. 35/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 778/ - druhé čtení

 

Prosím navrhovatele pana poslance Vlastimila Tlustého, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi shrnout výsledek jednání rozpočtového výboru, který se této předloze věnoval na svém minulém zasedání. Tak jak jsem avizoval při jednání v prvém čtení v Poslanecké sněmovně, podpořil jsem návrh kolegy poslance, který vyšel vstříc požadavkům Ministerstva financí a který upravil mou původní předlohu podle stanoviska Ministerstva financí. Učinil jsem tak v souladu se zásadou, že nic je méně než málo.

V této souvislosti mi dovolte konstatovat, že bych samozřejmě dal přednost účinnosti tohoto zákona, jinými slovy omezení možnosti jednostranného měnění podmínek pro smlouvy uzavřené na stavební spoření, nejenom na nově uzavírané smlouvy, ale i na ty původní. Nicméně vzhledem k tomu, že Ministerstvo financí by takovou úpravu považovalo ve své interpretaci za retroaktivitu, respektuji jejich požadavek v duchu onoho hesla, byť s jistým politováním musím konstatovat, že tohle stanovisko považuji za stanovisko bližší názorům poskytovatelů této služby, tzn. stavebním spořitelnám, než klientům. To na vysvětlenou.

Tento návrh nicméně, jak jsem uvedl, podporuji a myslím, že tedy nic nebrání projednání tohoto návrhu zákona ve druhém a ve třetím čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 778/2. Prosím, aby nyní se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Petr Rafaj.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, rozpočtový výbor po úvodním slově předkladatele poslance Vlastimila Tlustého a zpravodajské zprávě poslance Svobody a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s návrhem poslance Vlastimila Tlustého na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění zákona České národní rady č. 35/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů, vyslovila souhlas s připomínkami, které byly uveřejněny a které jste dostali v usnesení rozpočtového výboru. A za druhé zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Prosím, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Otvírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám, ptám se na přihlášku z místa. Neregistruji takovou přihlášku, proto končím obecnou rozpravu a zahajuji podrobnou rozpravu, opět bez písemných přihlášek. První, kterou zdviženou ruku vidím, je od pana poslance Kvapila. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP