Neautorizováno !


 

(15.30 hodin)
(pokračuje Vymětal)

Dámy a pánové, tato malá novelka, kterou právě projednáváme, skutečně řeší jenom to nejnutnější zpružnění vnitřní činnosti burz a hospodářský výbor vám doporučuje, abyste ji schválili beze změn. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím pana zpravodaje zemědělského výboru pana poslance Oldřicha Němce.

 

Poslanec Oldřich Němec: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, navážu na zpravodaje hospodářského výboru. Dá se říci, že i v zemědělském výboru padly totožné nebo podobné návrhy, tak jako ve výboru hospodářském, takže mi dovolte, abych přednesl usnesení zemědělského výboru ze dne 20. dubna 2005 k tomuto vládnímu návrhu zákona.

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově dr. Richarda Nouzy, CSc., ředitele sekce Ministerstva průmyslu a obchodu, zpravodajské zprávě poslance Oldřicha Němce a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 878, schválit.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Pan ministr Urban se hlásí jako první o slovo v rámci obecné rozpravy. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte, abych reagoval na slova zpravodaje o přípravě novely zákona o komoditním obchodě. Ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje rychleji, než se šíří zvuk. Tuto novelu jsme již předložili do meziresortního připomínkového řízení, to znamená, objeví se v Poslanecké sněmovně velice brzy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím o další přihlášku do obecné rozpravy. Nevidím takovou, obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu - a ani do té nemám písemnou přihlášku. Pan poslanec Michal Hašek má slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, abych učinil zadost jednacímu řádu a zvyklostem Sněmovny, odkazuji jenom na písemně podaný pozměňovací návrh k tomuto sněmovnímu tisku.

Jenom stručně. Pozměňovací návrh je dohodou, která vznikla napříč zemědělským výborem Poslanecké sněmovny. Došlo v této věci ke konzultaci mezi předkladatelem, tedy Ministerstvem průmyslu a obchodu, a Ministerstvem zemědělství. Také tam byla učiněna shoda. Prosím kolegy, kteří se budou zabývat věcným obsahem tohoto pozměňovacího návrhu, aby vzali v potaz toto moje sdělení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Návrh máme předložen písemně. Prosím o další přihlášku do podrobné rozpravy. Nevidím takovou, a proto končím podrobnou rozpravu.

Zeptám se na případná závěrečná slova. Pan zpravodaj Karel Vymětal se závěrečným slovem.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, se zaťatými zuby jsem přijal pozměňovací návrh, který zde předložil pan poslanec Hašek. Pravda je, že se mnou bylo předtím diskutováno, poněvadž tento návrh se samozřejmě netýká komoditních burz, ale skutečně jde o důležitou otázku, kterou je třeba rychle dořešit, a proto, jak říkám znovu se zaťatými zuby, přijímám tento pozměňovací návrh a doufám, že to projde i Sněmovnou.

Jinak bych chtěl ocenit a poděkovat panu ministrovi, že skutečně pracovali na ministerstvu rychleji než zvuk. Já bych velice rád, kdybychom takovéto zprávy z vlády dostávali častěji. Blahopřeji, pane ministře, a doufám, že brzy dostaneme na stůl paragrafované znění do Sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Zeptám se, zda chce ještě se závěrečným slovem vystoupit pan ministr. Ne. Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji jak panu ministrovi, tak oběma zpravodajům.

 

Můžeme se začít zabývat dalším bodem našeho programu a tímto bodem je bod číslo 27, kterým je

 

27.
Návrh poslance Jana Vidíma na vydání zákona o zvláštním příspěvku
některým účastníkům národního boje za osvobození
/sněmovní tisk 740/ - druhé čtení

 

Poprosím kolegu Jana Vidíma, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, paní a pánové, po dvou měsících se vracíme ve druhém čtení k návrhu zákona o zvláštním příspěvku některým účastníkům národního boje za osvobození a některým dalším osobám. Během těchto zhruba 60 dní byly v tisku 740 provedeny velmi důležité úpravy. Tento tisk byl projednán ve výborech pro obranu a bezpečnost a rozpočtovém. Oba tyto výbory souhlasily s tímto tiskem ve znění komplexního pozměňovacího návrhu, který vznikl na základě jak rozpravy zde ve Sněmovně, tak následně na základě schůzky, která proběhla na konci února letošního roku, konkrétně 23. 2., kterou jsem si dovolil iniciovat a která na půdě výboru pro obranu a bezpečnost svedla na jednu stranu jednacího stolu reprezentanty Českého svazu bojovníků za svobodu, Konfederace politických vězňů, Obce legionářské, Svazu PTP, organizace Ukrývané dítě a Federaci židovských obcí České republiky. Tyto spolky a sdružení reprezentovali v drtivé většině jejich vrcholní představitelé, předsedové, a já bych chtěl velmi zdůraznit, že tisk 740 ve znění komplexního pozměňovacího návrhu má podporu všech těchto spolků a občanských sdružení. Chtěl bych zdůraznit skutečnost, že podporu tomuto návrhu vyjádřily dvě velmi významné dámy. První je paní Anděla Dvořáková, která je předsedkyní Českého svazu bojovníků za svobodu, a druhou je paní doktorka Naděžda Kavalírová, která je předsedkyní Konfederace politických vězňů.

Druhou věcí, kterou bych chtěl zdůraznit, je fakt, že na konečném znění komplexního pozměňovacího návrhu se velmi intenzivně podílelo Ministerstvo práce a sociálních věcí, dva jeho pracovníci, pan magistr Král a doktor Voříšek, kterým chci velmi poděkovat. Současně je to i pro vás informace o tom, že současný návrh je v naprostém souladu s relevantními ustanoveními českého právního řádu, které se týkají sociálního zabezpečení.

Tolik mé vystoupení na úvod druhého čtení a očekávám vaše připomínky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Oznámím, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a výboru pro obranu a bezpečnost. Usnesení výborů nám byla rozdána jako sněmovní tisky 740/2 a 740/3. Prosím tedy nejprve zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Jiřího Václavka, poté požádám o slovo zpravodaje výboru pro obranu a bezpečnost pana poslance Roberta Vokáče. Nejprve pan poslanec Jiří Václavek.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jak už tady pan kolega Vidím řekl, prošel jeho návrh zákona oběma výbory. V tisku 740/2 je komplexní pozměňovací návrh, který prošel rozpočtovým výborem, v tisku 740/3 komplexní pozměňovací návrh, který schválil výbor pro obranu a bezpečnost. Této oblasti se ovšem týkají i další tisky, které byly podány v této Sněmovně, jako návrhy na znění zákona, a to tisk 895 kolegyně Gruntové a tisk 909 kolegů Černého a Turka. Vzhledem k tomu, že se všechny tři tisky týkají stejné oblasti a je poměrně komplikované dát konečné znění dohromady, navrhuji následující postup.

Ministerstvo práce a sociálních věcí by zpracovalo komplexní pozměňovací návrh, který by zahrnoval to, co je jak v tisku 740, tak v tisku 895 a 909. Tento pozměňovací návrh se v tuto chvíli rozmnožuje pro všechny přítomné. Navrhuji proto, aby v dalším postupu, těsně před ukončením podrobné rozpravy, byl tento bod přerušen, dejme tomu do úterý příštího týdne, tak aby zákon mohl být přijat v rámci 60. výročí osvobození ještě touto Sněmovnou, ale tak, aby všichni ostatní účastníci, kteří návrhy podali, měli možnost ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu zpracovanému Ministerstvem práce a sociálních věcí a shrnujícímu všechny tři návrhy zákonů se ještě vyjádřit a případně k němu podat návrhy na změny.

Děkuji za slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP