Neautorizováno !


 

(16.10 hodin)
(pokračuje L. Urban)

V nemocnici reagovali tak, že nepředpokládali, že má blízké příbuzné.

Druhý konkrétní příklad. V minulém týdnu se na mě obrátil občan z Klatov, který si stěžoval na Českou lékařskou komoru. Jeho matka byla z nemocnice v Klatovech převezena po mozkové mrtvici na rehabilitační oddělení v Horažďovicích. 13. května u ní došlo k náhlému zhoršení zdravotního stavu a byla převezena na jednotku intenzivní péče v Sušici, o čemž nebyl nikdo z rodiny informován. Teprve po návštěvě nemocnice v Horažďovicích se tuto skutečnost dozvěděli. Po příjezdu do nemocnice v Sušici se ale syn dozvěděl, že matka byla převezena na koronární jednotku do Plzně, kde i zemřela, bez toho, aby ji nejbližší rodinní příslušníci mohli alespoň v posledních hodinách života vidět. Tento občan si dopisuje s Českou lékařskou komorou a čestnou radou České lékařské komory, ale samozřejmě nikdo nechce přiznat žádné pochybení.

Otázky. Za prvé. Je takovým problémem, aby nemocnice informovaly příbuzné přímo o stavech jejich blízkých neslučitelných se životem, a ne drahými telegramy, které dostanou často příbuzní pozdě? Druhá otázka. Je možné, aby v případech, kdy není znám blízký příbuzný pacienta ve velmi vážném zdravotním stavu, byla spolupráce nemocnice například s Policií České republiky nebo s orgánem obce, aby mohli být příbuzní informováni o stavu nebo úmrtí pacienta? Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, vaše interpelace bude vyřízena tak, jak uvádí jednací řád. Měl byste obdržet do 30 dnů písemnou odpověď.

Vzhledem k tomu, že je 16.10, tak ještě připomenu, že poslední interpelace může být podána nejpozději právě v 16.10 hodin. Já bych si tedy dovolil v této chvíli interpelace ukončit, protože je 16.11 hodin.

Dovolte mi, abych ukončil tento jednací den a zároveň vám popřál klidné a slunné Velikonoce.

 

(Jednání skončilo v 16.11 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP