(10.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Obdrželi jsme sněmovní tisk 650/5, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se proto, zda se do této rozpravy někdo hlásí nyní. Není tomu tak, rozpravu končím.

Můžeme tedy přikročit k hlasování. Upozorňuji, že ve druhém čtení byl vznesen návrh na zamítnutí tohoto zákona, proto o tomto návrhu na zamítnutí budeme hlasovat nejprve. Teprve poté bude následovat hlasování o případných pozměňovacích návrzích. Samozřejmě, že je slovo jak pro paní navrhovatelku, tak pro paní zpravodajku.

Se závěrečným slovem, protože rozprava byla ukončena, vystoupí paní poslankyně Taťána Fischerová za navrhovatele tohoto zákona.

Prosím ještě o klid, všechny kolegy prosím, aby usedli do svých lavic a sledovali závěrečné slovo paní poslankyně Taťány Fischerové. Prosím i své kolegy, Petra Plevu a ostatní, abychom opravdu mohli pokračovat v našem programu. Ještě jedna výzva.

Myslím, že se do toho můžeme pustit. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji, vážená paní předsedající. Paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, jsme ve třetím čtení návrhu zákona, a proto chci být opravdu stručná. Zdá se, že jsme se s odpůrci zákona shodli na tom, že lidé s menšinovou sexuální orientací mají dostat určitá občanská práva. Rozpor je pouze v tom, jakým způsobem by se to mělo udělat. Jeden návrh předpokládá úpravu institutu druha a družky pro účely soužití osob stejného pohlaví. Druhý navrhuje rozšířit předložený zákon podle francouzského modelu pro všechny typy soužití. O obou je možné diskutovat, ale oba znamenají opakovaný odklad řešení. Vzhledem k tomu, že zákon je ve Sněmovně již počtvrté, domnívám se, že je načase tento krok udělat právě dnes.

K názorům, které opakovaně při projednávání zákona zaznívají, že je prvním krokem k dalším nárokům, bych chtěla říci, že tato obava opravdu není na místě. Jsem přesvědčena, že po letech projednávání se nebude nikdo chtít opět k návrhu zákona vracet a že bude spíše dobré sledovat naplnění účelu zákona v praxi. Diskuse o lidských a občanských právech a jejich ukotvení v právních normách je ovšem nikdy nekončícím úkolem zákonodárců. A proto bych vás, kteří nemáte s tímto návrhem zákona problém, chtěla poprosit o jeho podporu i v dnešním třetím čtení. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Se závěrečným slovem se hlásí také zpravodajka k tomuto zákonu paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, já si nemyslím, že by po letech nad diskusemi o různých podobách návrhu zákona o registrovaném partnerství ti přesvědčení ať už ve prospěch, či neprospěch, změnili svůj názor. I proto pokládám v této chvíli další věcnou argumentaci za nadbytečnou. Zbývá už pouze rozhodnout. Rozhodnutí to nebude jednoduché, zejména proto, že v tomto případě většina z nás nebude mít možnost se schovat za politické stanovisko svého poslaneckého klubu. Budeme rozhodovat za sebe, ale budeme rozhodovat o občanech. A chtěla bych vás požádat, abyste si při stisknutí červeného či zeleného tlačítka uvědomili, že pro část našich spoluobčanů je to, které tlačítko stisknete, důležitější než pro vás. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Jestli dovolíte, paní místopředsedkyně, navrhla bych současný postup při hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já bych vám to ráda umožnila, ale protože se o slovo hlásí pan ministr zahraničních věcí, kterému teď slovo musím a ráda udělím, tak s procedurou počkáme až za chvilku. Samozřejmě, že tím pan ministr otvírá rozpravu. Jsme si toho vědomi. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, protože tady zazněly dva návrhy, které výrazně podporují tento návrh, tak já zase chci říci, že jsou tady mezi námi poslankyně a poslanci - já patřím k nim - kteří říkají, že je třeba uchovat jako základní hodnotu rodinu a že celé rodinné právo, a do toho patří i institut manželství, je založeno na tom, aby byla poskytnuta ochrana těm nejslabším, a to jsou děti. A to je smysl rodinného práva. Všechno to, co se vlamuje do tohoto práva ve jménu jakýchkoliv dobrých úmyslů, je vlastně ohrožení rodiny, a proto je to velmi vážný důvod, proč některé poslankyně, někteří poslanci nemohou zvednout ruku za tento návrh, protože institut rodiny je pro nás institut s obrovskou hodnotou, a prosím, aby to bylo takto pozitivně vnímáno, že toto je hodnota, kterou je třeba chránit, a každé prolomení tohoto institutu je krok špatným směrem. Nemá to nic společného s liberalismem, nemá to nic společného s úctou k lidem, protože tuto úctu chováme. Ale rodina má svoji hodnotu. Děkuji. (Potlesk).

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní vidím další přihlášku. Rozprava byla slovem pana ministra otevřena, čili slovo má nyní pan poslanec Hovorka. Prosím.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych říci, že nevěřím tomu, co tady řekla paní předkladatelka, že se nejedná o průlom a že se nejedná o postavení registrovaného svazku, registrovaných partnerů na roveň manželství. Každý ví, že se jedná o průlom, že se jedná o začátek laviny, která spustí další a další požadavky v rámci tohoto procesu a těchto návrhů.

Chtěl bych jenom říci, že je pro mě skandální dnešní prohlášení, kdy poprvé někdo použil slovo "sexuální orientace" jako polehčující okolnost. Kdy soudce, který byl obviněn z toho, že odebíral novinky v oblasti dětské pornografie, uvedl, že je vlastně gay a že z toho důvodu tyto materiály nebo časopisy neměly vůbec žádný význam.

Domnívám se, že opravdu by měla Sněmovna tento návrh zamítnout. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Rozprava byla znovu otevřena vystoupením ministra zahraničních věcí. Slovo má profesor Zdeněk Jičínský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, tento problém samozřejmě, ať už dopadne hlasování jakkoliv, nezmizí a lidé s různými názory na řešení této věci si je zřejmě ponechají.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás přeruším a požádám Sněmovnu o klid. Pokud někdo nemá zájem o projednávanou materii, může přenést své rozhovory do předsálí a ostatní nechte pracovat.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Jenom bych chtěl položit řečnickou otázku, a protože je to řečnická otázka, tak ani nežádám, pane předsedající, abyste ji panu ministru zahraničních věcí sděloval, protože on ji slyší. Ale protože je to řečnická otázka, odpověď neočekávám.

Jestliže pan ministr zahraničních věcí hovoří o tom, že případné přijetí tohoto zákona znamená oslabení rodiny a znamená průlom do tradičních hodnot, že nemá nic společného s liberalismem, potom se ho chci zeptat, proč má v tomto směru takový despekt vůči většině západoevropských zemí, které tuto úpravu v mnohem širší podobě již dávno přijaly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP