Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
10. února 2005 v 9.02 hodin

Přítomno: 172 poslanců

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobré ráno, dámy a pánové. Zahajuji třetí jednací den 41. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám. Prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, a sdělení, komu tato karta byla vydána.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali následující poslanci: Eva Dundáčková, Václav Exner, Michal Hašek, Libor Ježek, Josef Mikuta, Ladislav Urban, Petr Krill , Pavel Svoboda. Z členů vlády Karel Kühnl, Vladimír Mlynář, Milan Šimonovský a částečně také pan ministr Milan Urban. Tolik moje informace o omluvách.

Teď jsou tady přihlášky k programu. Jinak informace, pokud nezměníme svá dosavadní rozhodnutí, tak bychom dnes zahájili nově zařazeným bodem 142, což je opakované druhé čtení sněmovního tisku 635, a poté budeme pokračovat dalšími body z bloku prvních čtení. Připomínám, že do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11.30 hodin proběhne jejich losování.

Pokud jde o naše odpolední jednání, místo písemných interpelací jsme zařadili projednávání bodů z bloku Zprávy a návrhy, a to body v pořadí 113, 116, 118, 119, 121, 122, 129, 130, 131 a 132.

Vítám mezi námi také ochránce lidských práv pana Otakara Motejla, který je přítomen jednání Poslanecké sněmovny proto, že po bodu 142 budeme projednávat další tři body, tuším, které se týkají jeho úřadu.

Pan poslanec Zdeněk Škromach má náhradní kartu číslo 4.

Teď jsou přihlášky k programu. Písemnou přihláškou s přednostním právem se přihlásil Stanislav Fischer, takže má slovo.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Navrhuji pevné zařazení prvního bodu z bloku Zprávy, návrhy a další body, který má číslo 147, jako první bod odpoledního zasedání zítra, v pátek 11. února. Zdůvodnění. Do programu 38. schůze Poslanecké sněmovny v listopadu loňského roku byl zařazen bod Návrh na zřízení komise Poslanecké sněmovny ve věci zjištění osobní odpovědnosti za škody způsobené povodní v srpnu 2002, který se dosud nepodařilo projednat a v našem nynějším programu je zařazen jako první bod v bloku Zprávy, návrhy a další body. Včera jsme však byli informováni, že v rámci tohoto bloku se dnes po interpelacích budou přednostně projednávat zprávy, které se týkají roku 2003. Těch je devět, a je tedy možné očekávat, že by se na tento bod dnes nedostalo. Pokud by se projednal až za týden, nebude v případě přijetí usnesení již možné provést volbu členů komise a vše by se opět odsunulo o dalších šest týdnů. Proto žádám o toto pevné zařazení na odpoledne zítra.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Fischerovi. Hovořit bude paní místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová, připraví se pan poslanec Tomíček.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové. Byla jsem požádána panem ministrem Dostálem, abych z důvodu jeho zítřejší nepřítomnosti navrhla pevné zařazení bodu 93. Je jím vládní návrh zákona o ochraně některých služeb v oblasti rozhlasového a televizního vysílání a služeb informační společnosti, sněmovní tisk 596, třetí čtení, a to na příští týden na středu, jako první bod ráno toho bloku třetích čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili na středu příští týden - bod? (Mpř. Kupčová: První bod ranní.) A číslo? (Je to číslo 93.) Stávající 93. Děkuji.

Hovořit bude pan poslanec Tomíček, připraví se předseda klubu ČSSD Michal Kraus.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji. Dobrý den. Vážení kolegové, dovolte, abych vás požádal o přeřazení bodu č. 29, sněmovní tisk 794, a bodu 47, sněmovní tisk 829, a to na konec bloku prvních čtení. Oba dva tyto zákony jsou v prvním čtení. Důvodem je zdravotní indispozice zpravodaje k těmto návrhům zákonů. Přeložení těchto bodů bylo včera dohodnuto s oběma předkladateli těchto zákonů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tomíčkovi. Hovořit bude Michal Kraus. Připraví se pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovoluji si navrhnout některé časové úpravy našeho programu, které vyplývají z omluvené neúčasti pana ministra Urbana v některých dnech našeho jednání. Konkrétně bod č. 11 podle tisku 529, druhé čtení, kde navrhuji zařadit na pátek 11. 2. jako první bod odpoledne, případně první bod po pevně zařazených bodech - nevím, jestli je tam něco pevně zařazeno.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Už je jeden návrh na pátek odpoledne jako první bod.

 

Poslanec Michal Kraus: To znamená za tento bod. (Mpř. Kasal: Čili jako druhý bod.) Ano. A třetí čtení potom na pátek 18. 2. jako první bod po případně pevně zařazených bodech. To je jedna záležitost.

Druhá záležitost se týká bodu 24, tisk č. 722, bodu 25, tisk č. 766, a bodu 26 podle tisku č. 825. Jsou to všechno zákony v prvním čtení, kde je doporučuji zařadit na čtvrtek 17. 2. jako první body, popř. už po pevně zařazených bodech.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Teď bude hovořit pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dovolte mi, abych navázal na naše včerejší jednání, kdy jsme rozhodli o opakování druhého čtení sněmovního tisku 664. Jde o zákon, kterým se do vlastnictví České republiky nabývají práva k některým nemovitostem, a já navrhuji, abychom druhé čtení zařadili jako první bod příští úterý ráno, to je 15. 2., a třetí čtení jako druhý bod v pátek 18. 2., protože můj předřečník na pátek ráno 18. 2. zařadil již jeden bod napevno. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji pane poslanče. Připomínám, že jste požádal o zařazení bodu na úterý ráno, což - nevím, kdo si myslí, že budeme zasedat příští úterý ráno?

 

Poslanec František Beneš: Já se omlouvám - první bod úterního jednání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Úterního jednání. Tomu bych rozuměl spíše, jednak jsem to bral jako osvěžující inovaci, ale takto to bude asi pro Sněmovnu stravitelnější.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP