(15.10 hodin)
(pokračuje Říman)

Za další. Je evidentní, jak vyplývá z veřejných zdrojů, že se tato záležitost stává vysoce sledovanou kauzou lobbistických skupin. Ministerstvo dopravy je obžalováváno, že fandí jednomu systému, který funguje v jedné sousední zemi, ministerský předseda jiné sousední země píše dopis ministerskému předsedovi České republiky, ve kterém se přimlouvá za systém této země, další lobbisté argumentují systémy, které propaguje Brusel, jako je systém Galileo, a do toho se s prominutím motají nápady resortních ministrů, jako je třeba nápad výkonového zpoplatnění. Těch otazníků je příliš mnoho, přičemž Ministerstvo dopravy nakonec předložilo vládě materiál, který počet otazníků jenom zvyšuje. Z návrhu totiž celkem jednoznačně vyplývá, že zadávací podmínky limitují výsledek, jinými slovy, výsledek je předurčen, není technologicky neutrální.

Proto asi stojí za to, že vzhledem k velikosti zakázky, která se odhaduje v průběhu let na počet miliard, které převyšují jednocifernou sumu, a na dlouhodobost tohoto závazku, aby Ministerstvo dopravy, potažmo pan ministr dopravy informoval Poslaneckou sněmovnu seriózně o situaci, ve které se v této oblasti právě nacházíme. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, jen si musíme ujasnit jednu věc. Vy jste myslel středu příští týden. Tam už jako první bod ve středu odpoledne navrhoval pan poslanec Křeček to CME a pak pan poslanec Martínek už tam navrhoval bod 62 jako druhý bod odpoledne ve středu 16. 2.

 

Poslanec Martin Říman: Pokud je třetí bod volný, tak…

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Třetí bod je volný - už není.Tak třetí bod.

Další je pan poslanec Tomáš Hasil a pak bych požádal pana ministra Pavla Dostála. Nyní tedy prosím pana poslance Tomáše Hasila.

 

Poslanec Tomáš Hasil: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Dovoluji si navrhnout vyřadit bod 49, sněmovní tisk 820, po projednání se zástupci navrhovatele, tedy s Libereckým krajem. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vyřazení bodu 49. Prosím pana ministra Dostála.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo, chtěl jsem poprosit kolegyně a kolegy o vyřazení bodů číslo 56 a 57 z této schůze, je to sněmovní tisk 854 a 855, a to z toho důvodu, že o těchto zákonech ještě mají proběhnout některá politická jednání a také jsem se dověděl, že se připravuje k těmto zákonům seminář, což vítám. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, pane ministře - 56 a 57?

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál 56 a 57, tisky 854 a 855.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Tyto dva vyřadit - 56 a 57, děkuji, je to jasné.

Prosím nyní pana poslance Jana Vidíma a připraví se pan poslanec Kocourek.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, paní a pánové, dovoluji si navrhnout, aby Poslanecká sněmovna vypustila ze svého jednání bod pod pořadovým číslem 134, kterým je rozhodnutí vlády České republiky o přeletech a přejezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v období od 1. července do 30. září loňského roku, sněmovní tisk 840. Výbor pro obranu a bezpečnost to bude projednávat až na své březnové schůzi.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, jasné. Prosím pana poslance Kocourka.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl následující procedurální návrh, který se týká v návrhu pořadu uvedeného bodu 101, což je návrh poslanců Evy Dundáčkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o konkursu a vyrovnání atd., sněmovní tisk 635, který má být projednáván ve třetím čtení.

Chtěl bych navrhnout, aby bod 101 byl pevně zařazen na zítra jako první bod třetích čtení. Jako zdůvodnění dovolte uvést, že se jedná o velmi složitou materii a doposud stále hledáme takové kroky a řešení, které by umožnily projití tohoto zákona co největší většinou ve Sněmovně, a předřazení nebo zařazení tohoto bodu jako prvního bodu třetích čtení nám dává dostatečný prostor dohodu ještě hledat. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zítra ráno - první bod. Děkuji, rozumím.

Prosím nyní pana poslance Janečka a pak to bude ještě Michal Kraus.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, jménem navrhovatelů a po konzultaci s paní ministryní bych chtěl vzít zpět návrh zákona, tisk číslo 220, kde se jedná o přijetí úvěru Českou republikou na rekonstrukci dětské části Fakultní nemocnice Motol. Jde o to, že se ta věc vyřešila jiným způsobem. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To je který bod, prosím? 44.

Prosím nyní pana poslance Michala Krause.

 

Poslanec Michal Kraus: Vážený pane předsedo, dovolte mi, abych nejprve navrhl dva body k doplnění programu našeho jednání, a to konkrétně za bod 121. Jsou to dva body, které vyplývají z personálních změn v klubu sociální demokracie. První bod by byl "Změna v orgánech Sněmovny" a druhý bod by byl "Změna zasedacího pořádku". Ještě jednou prosím, aby byly zařazeny tyto dva body za bod 121 našeho programu.

A dovolte mi také, abych využil tuto možnost, abych se vyjádřil k tomu a zdůvodnil, proč bychom neměli dva z navrhovaných bodů zařazovat na program našeho jednání, byť předpokládám, že návrhy byly vedeny dobrými úmysly. Mám za to, že koncepce zdravotnictví je v tuto chvíli v takovém stavu, že se bude projednávat ve vládě, a není jisté, zdali vůbec v navrhovaném termínu bude koncepce hotová. A proto bych doporučoval, abychom na pořad jednání nezařazovali informaci o koncepci zdravotnictví do doby, než bude definitivně ve vládě schválena. Čili nedoporučuji, abychom se tím bodem zabývali.

A druhá věc. Dovolte mi, abych doporučil nezařazovat bod, který zde navrhl pan kolega Nečas, a to informace premiéra Grosse o těch událostech, které dnes jsou. Já věřím, že jsou vedeny tyto návrhy dobrými úmysly, nicméně mám za to, že Poslanecká sněmovna je sněmovna, která by měla vytvářet především legislativní rámce a měla by se zabývat tím, proč a z jakých důvodů existují, nebo naopak neexistují zákony, které to či ono umožňují. Mám za to, že ve vystoupeních jak pana kolegy Kováčika, tak pana kolegy a ministra Pavla Dostála bylo zcela zjevně konstatováno, proč mohou vznikat věci, které se objevují v médiích a které mohou poškozovat renomé. Není to otázka konkrétní osoby, ale je to otázka toho, že v této zemi už od roku 1993 Poslanecká sněmovna se neustále zabývá takovým zákonem, jako je zákon o majetkovém přiznání. Nevím, co bránilo ODS od roku 1993, pokud má skutečně zájem, aby nedocházelo k poškozování zájmů České republiky, aby tento návrh podpořila. Nevím, co bránilo ODS, aby se bránila zákonu o střetu zájmů, a nevím také, co brání tomu, abychom přijali návrh, který také umožní, abychom všichni nemuseli skákat, jak někteří novináři pískají. Kdo z nás má dnes jistotu, že to nejsou právě někteří novináři, kteří píší na objednávku některých mocných, nebo možná nemocných?

Mám za to, že bychom nejprve měli vytvořit právní rámec toho, aby k takovým věcem nedocházelo, a potom se teprve zabývat pomluvami, drby a jinými podobnými věcmi. Proto důrazně nedoporučuji, aby tento bod byl zařazen. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Obdržel jsem ještě přihlášku pana poslance Skopala a pak ještě vidím Jitku Vojtilovou. Prosím pana poslance Skopala.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Já jen mám jednoduchou úpravu. Máme tady dva zákony nebo novely zákona týkající se koncesionářských poplatků. Já bych jen požádal Sněmovnu o to, abychom přehodili ty body, abychom nejdříve projednávali bod 18 a potom bod 17, protože můj bod je spíše doplňující, nebo takovou brzdou, kdyby nebyla přijata ta komplexnější novelizace.Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nejdřív 18 a pak 17, toto prohození v projednávání.

A prosím paní poslankyni Vojtilovou, pak pana poslance Hojdara.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP