(12.10 hodin)
(pokračuje Kováčik)

O nezávislosti si právě vzhledem k tomu, jak by trojnožka měla být složena, můžeme nechat jenom zdát.

Já jsem přesvědčen o tom, že tyto rady, jejich složení, jejich činnost by měly odrážet řekněme názorovou hladinu, rozdělení názorové hladiny občanů České republiky. Orgánem, který se k tomuto nejvíce ze zmiňovaných nožek oné trojnožky blíží, je právě Poslanecká sněmovna, a proto poslanecký klub KSČM v žádném případě nemůže podpořit senátní verzi tohoto zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Já také doopravdy velice stručně, protože k tomuto tématu jsme mluvili již několikrát, a ač si vážím svého kolegy, ministra kultury Pavla Dostála, tak i on ví, že naše názory se v tomto rozcházejí, a já nechci znovu argumentovat tím, čím jsme argumentovali na projednávání tohoto bodu. Chtěl bych jenom podotknout, že se stávají i případy, kdy s kolegou Plevou souhlasím, a to je tento případ, a i klub sociální demokracie se spíše kloní ke sněmovnímu návrhu, který je legislativně v pořádku a nejsou tam žádné problémy z hlediska, jak už to tady řekl pan kolega Kováčik, odvolatelnosti a další.

Prosím kolegy, aby hlasovali pro poslanecký návrh, který je vyvážený a projednaný touto Sněmovnou v předcházejícím období. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Jičínský se hlásí do rozpravy, zatím je posledním přihlášeným. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, chci také jenom podpořit poslaneckou verzi, protože představy, které byly svého času vyvolány o tzv. trojnožce, samozřejmě na žádných racionálních argumentech nespočívají. Byla to iluze vytvářet zdání, že tím se tvoří nějaký demokratičtější orgán. To je absolutní nesmysl. Bylo to tehdy spojeno s televizní krizí, kdy různé elementární hodnoty právního státu byly uváděny do pochybnosti.

Podporuji i ten argument, který tu uváděl kolega Kováčik. Zkrátka je třeba, aby jestliže se vytváří určitý orgán, aby bylo také jasné, komu je odpovědný a komu je odpovědný ten, kdo tento orgán tvoří. Systém, že by orgán, radu ustavovaly tři orgány, znamená absolutní zmatek, pokud jde o možnou odpovědnost.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pokud tomu tak není, rozpravu končím. Ptám se pana ministra i pana zpravodaje, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 275/9, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 275/10."

Pokusím se ještě přivolat všechny kolegyně a kolegy, kteří chtějí o tomto návrhu usnesení hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 8 z přítomných 190 poslanců pro 9, proti 121. Tento návrh nebyl přijat. Konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme nepřijali.

 

Nyní budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslanců. Správné kvorum máme nastavené.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 275/9."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 9 z přítomných 188 poslanců pro 136, proti 1. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Děkuji panu ministrovi a panu senátorovi a končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod 3, kterým je

 

3.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb.,
o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským
a o změně některých zákonů (autorský zákon)
/sněmovní tisk 499/7/ - vrácený Senátem

 

Usnesení, jímž Senát návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 499/8. Za Senát se své role ujme opět pan senátor Jiří Zlatuška. Prosím, aby se za navrhovatele k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil pan poslanec Ludvík Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si před vás opět předstoupit jménem předkladatelů v souvislosti s novelou autorského zákona, tedy s novelou, kterou díky dlouhodobé diskusi a mnoha dopisům různých organizací jistě podrobně znáte, když byla projednávána v Poslanecké sněmovně a v Senátu déle než jeden rok. Senát nám nyní tuto novelu vrací s doplněním, které zavádí zvláštní výjimku pro zdravotnická zařízení a snižuje pokutu za porušení autorského zákona kolektivními správci z navrhovaných 10 milionů na 500 tisíc korun.

Argumenty předkladatelů ohledně potřebnosti novely dále trvají. Jsme potěšeni, že také Senát novelu podpořil, a to velkou většinou, přestože můžeme mít k navrhovanému doplnění menší výhradu. Domníváme se, že doplnění o výjimku pro zdravotnická zařízení není formulováno příliš šťastně, přesto předpokládám, že při restriktivním výkladu by s tímto ustanovením neměly být v praxi problémy. Ohledně navrhovaného snížení pokuty jsme vždy upozorňovali na nutnost přiměřenosti pokuty a zohlednění penalizačního a preventivního charakteru pokuty v poměru k tržbám kolektivních správců.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP