(12.00 hodin)

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych za nemocného pana ministra Dostála sdělil jeho názor, a ještě než tak učiním, protože předpokládám, že nás sleduje v televizi, jej pozdravil a popřál mu co nejrychlejší uzdravení a návrat do Poslanecké sněmovny. (Potlesk.)

Pan ministr Dostál mě požádal, abych jménem předkladatele, tedy vlády České republiky, podpořil přijetí zákona ve znění, jak jej schválil Senát, a to z důvodu, že Senát včlenil do zákona tzv. trojnožku, tedy posílení nezávislosti hlavního řídícího orgánu České televize - Rady České televize. Verze Senátu předpokládá, že Radu České televize by napříště na třetiny volila Poslanecká sněmovna, Senát a jmenoval na návrh odborné veřejnosti prezident republiky. Tento koncept odpovídá návrhu, který před necelými dvěma lety předkládal pan ministr Dostál. Jeho návrh odpovídá návrhu Senátu. Já vás prosím, abyste podpořili verzi Senátu.

Pokud by nebyla přijata verze Senátu, požádal mě pan ministr, abych apeloval na to, aby byl přijat alespoň nějaký návrh zákona, aby celá debata o novele zákona o České televizi neskončila doztracena po dlouhých třech letech debat.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministru Mlynářovi. Nyní se ptám, zda se chce k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálé komise pro sdělovací prostředky pan poslanec Petr Pleva. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, je mi velice líto, že pan ministr Dostál tak rychle a pružně mění své názory, protože v Poslanecké sněmovně jsme byli dohodnuti na úplně jiném znění. Pan ministr tvrdil, že toto znění, které si dohodla Poslanecká sněmovna, mu vyhovuje.

Nicméně k tomu, co přijal Senát. Přijal dva zásadní pozměňovací návrhy, z toho jeden je tragický a druhý dle mého názoru protiústavní. Protože co se týče tzv. trojnožky, Senát přijal tuto trojnožku ve verzi, kde Poslanecká sněmovna a Senát svým usnesením určí, které společenské či jiné organizace jsou vůbec oprávněny předkládat návrhy. Takováto předběžná selekce dle mého názoru porušuje rovnost občanů a jejich sdružení před zákonem. S největší pravděpodobností by Ústavní soud tuto velmi podivnou praxi, která neexistuje nikde na světě, zrušil.

Druhý pozměňovací návrh Senátu, který hovoří o tom, že Česká televize provozuje celoplošné televizní vysílání programů a teletextu s využitím části kmitočtového spektra, aniž by říkal, tak jak je to v současné době v zákoně, kolik programů Česká televize má provozovat, je velmi nelogický. Řekl bych přímo katastrofální. Česká televize dostává na základě zákona, což je vlastně jakási společenská smlouva mezi Parlamentem a společností na jedné straně a Českou televizí na druhé straně, na dva programy veřejné prostředky, to znamená peníze koncesionářů. Pokud by Česká televize o vlastní vůli mohla šířit libovolné množství programů, pak by také vyžadovala libovolné množství peněz na toto šíření programů. Myslím si, že systémově je to zcela špatně.

Proto vás prosím, aby Poslanecká sněmovna setrvala na svém usnesení a podpořila verzi přijatou Poslaneckou sněmovnou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Nyní otevírám rozpravu. Do rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Jako první vystoupí pan senátor Jiří Zlatuška. Registruji přihlášku pana poslance Skopala.

 

Senátor Jiří Zlatuška: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, zastupuji zde zpravodaje garančního výboru senátora Zdeňka Bártu, který je v tuto chvíli v pracovní neschopnosti.

Konstatuji, že Senát tento návrh zákona projednal na své 18. schůzi 19. prosince minulého roku. Byly konstatovány dva základní problémy. Prvním je množství legislativně technických chyb, druhým bylo anulování způsobu ustanovování a postavení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Senát měl na výběr dvě možnosti - buď vrátit Poslanecké sněmovně návrh zákona pouze s úpravami legislativně technickými, nebo doplnit tzv. trojnožku. Trojnožka byla doplněna ve verzi, která vyplývá z diskuse, která proběhla na garančním výboru, totiž verzi, která silně preferuje osobní odpovědnost při delegování, kde jsme dali přednost třetí noze prezidentovi před premiérem, kde kolektivně zpravidla rozhoduje vláda.

Tolik, co se týče schválené verze Senátu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane senátore. Mám přihlášku pana poslance Ladislava Skopala, ale také přihlášku předsedy klubu KSČM, který zřejmě chce využít svého práva k přednostnímu vystoupení. Takže pan poslanec Pavel Kováčik má slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Omlouvám se panu kolegovi Skopalovi a děkuji vám, paní místopředsedkyně, za udělení slova. Za to, že jsem jej dostal přednostně, slibuji, že budu velmi krátký.

V úvodním slově pana ministra zazněl jeden obrovský mýtus, mýtus, který si musíme správně vyložit. Doufám, že všichni, kdo alespoň trochu se kdy měli možnost pohybovat tematicky kolem těchto záležitostí - volby rady, odvolávání rady, fungování mediálních rad - mi v této chvíli dají za pravdu, nebo alespoň budou uvažovat o tom, jestli odůvodnění tzv. trojnožky, že jde přece o posílení nezávislosti, by nebylo třeba nahradit slovem, které určitě bude lépe sedět, a to je pouze to, o co zřejmě běží - že by to bylo posílení pouze neodvolatelnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP