(14.30 hodin)
(pokračuje Bublan)

Cílem Evropské unie v oblasti společné azylové politiky a společného evropského azylového systému je postupné vytváření oblasti svobody, bezpečnosti a spravedlnosti otevřené těm, kteří donuceni okolnostmi legitimně hledají ochranu v Evropském společenství. Součástí tohoto společného azylového systému pak jsou i minimální podmínky k přijetí žadatelů o azyl, které respektují základní práva a dodržují zásady uznávané zejména Listinou základních práv Evropské unie.

V souvislosti se zacházením s osobami, které spadají do působnosti směrnice 203/9, jsou členské státy vázány povinnostmi vyplývajícími z dokumentů mezinárodního práva, které zakazují diskriminaci. Minimální požadavky pro přijímání žadatelů o azyl se pak stanovují tak, aby za normálních okolností postačily k tomu, aby měli žadatelé o udělení azylu zajištěnu důstojnou životní úroveň a srovnatelné životní podmínky ve všech členských státech s cílem napomoci omezit sekundární pohyby žadatelů, k nimž dochází právě vlivem rozdílů mezi těmito podmínkami v jednotlivých členských státech.

Vzhledem ke skutečnosti, že směrnice 203/9 má být do právního řádu České republiky transponována nejpozději do 6. února 2005 a je nutné provést neodkladnou adaptaci právního řádu České republiky na nařízení Rady č. 433, dovoluji si vás, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, požádat o schválení tohoto vládního návrhu již v prvém čtení podle § 90. V obecné části důvodové zprávy je tato skutečnost zmíněna a jsou splněny i ostatní požadavky jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Pro úplnost dodávám, že návrh zákona byl před jeho schválením vládou projednán výborem pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny. Připomínky tohoto výboru byly do vládního návrhu zákona zapracovány.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi za úvodní slovo. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Robert Vokáč.

Ještě než se ujme slova, bych samozřejmě konstatoval ještě jednou, že pan ministr sice požádal za vládu o schválení již v prvém čtení, ale vzhledem k tomu, že dvě vládní strany, respektive jejich poslanecké kluby, vyslovily s tímto nesouhlas, tak vládě vyhovět nemůžeme.

Pana poslance Roberta Vokáče vidím. Už jde. Prosím, pane zpravodaji, ujměte se slova.

Ještě pan ministr vnitra před zpravodajem.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan Vzhledem k zablokování navrhuji zkrácení lhůty na 15 dnů. Je to možné?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Je to veřejně vyjádřený souhlas vlády vašimi slovy. Jinak jsem předpokládal, že to navrhne pan zpravodaj nebo někdo z těch, kteří o to mají zájem. Ale, pane ministře, samozřejmě jsem očekával, že to v rozpravě navrhne někdo jiný. Od vás jsem očekával spíše souhlas ke zkrácení o více než 30 dnů ze 60denní lhůty. Věřím, že to vezmeme na vědomí, že návrh tady padl. Nebudu z toho dělat procedurální problém.

Ptám se tedy pana zpravodaje, jestli má zájem vystoupit se svou zpravodajskou zprávou. Bylo by to docela vhodné. Prosím.

 

Poslanec Robert Vokáč: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám trošku asi procedurální problém, protože došlo ke změně procedury projednávání ze zkrácené na normální a v tuto chvíli mi asi nezbývá, než navrhnout přikázat projednání tohoto zákona do výboru pro obranu a bezpečnost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: I tak může znít zpravodajská zpráva. Děkuji panu zpravodaji panu poslanci Robertu Vokáčovi.

Otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku písemně. Ptám se, kdo má zájem se přihlásit do rozpravy z místa. Nikdo. Proto obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Konstatuji, že pan ministr za vládu České republiky navrhl zkrácení o 45 dnů, tedy dal souhlas ke zkrácení většímu, než je o 30 dnů. Nikdo to zatím nezpochybňuje, nikdo nedává žádný jiný návrh. Odpustíte mi, když to vezmu jako procedurální návrh podaný v rozpravě? Vidím že ano. Podrobnou rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování. Pan zpravodaj navrhl přikázat výboru pro obranu a bezpečnost.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 180, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro tento návrh přikázat výboru pro obranu a bezpečnost. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 180 z přítomných 133 pro 106, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o zkrácení lhůty o 45 dnů. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 181. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 181 z přítomných 133 pro 85, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme přikázali předložený návrh výboru pro obranu a bezpečnost. Lhůtu k jeho projednávání jsme zkrátili o 45 dnů na 15 dnů. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. Končím projednávání bodu č. 24.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod

 

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 806/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Vláda požádala o projednání podle § 90 odst. 2. Tedy upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Žádám pana ministra Zdeňka Škromacha, místopředsedu vlády, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, stejně tak jako zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Petra Tluchoře.

Nyní prosím, aby z pověření vlády předložený návrh pan místopředseda vlády a ministr a práce sociálních věcí Zdeněk Škromach uvedl. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážené dámy a pánové, dovolte, abych předložený vládní návrh zákona uvedl.

Zákon obsahuje změnu právní úpravy v systému dávek státní sociální podpory a sociální péče týkající se stanovení příjmů osob samostatně výdělečně činných. V rámci reformy veřejných rozpočtů byla přijata právní úprava, podle které se v obou systémech u osob samostatně výdělečně činných považuje za příjem z této činnosti vždy nejméně částka ve výši poloviny průměrné mzdy v národním hospodářství, což je v současné době částka 8 400 korun měsíčně.

Uvedené řešení je v principu správné a zabraňuje širokému zneužívání systému sociálních dávek těmito osobami, které často prokazují velmi nízké příjmy z této činnosti a nevyvíjejí snahu dosáhnout příjmů vyšších.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP