(14.20 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Mám pocit, že úlohou NKÚ je konstatovat porušení nebo neporušení pravidel, efektivitu či neefektivitu vynakládaných prostředků. Nemám pocit, že v kompetenci NKÚ by mělo být navrhovat vnitřní a organizační opatření, která vždycky jsou věcí správce kapitoly a managementu. Jestliže kontroloři naléhají na to, že by mělo být více kontrolorů, vždycky zpozorníme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nevidím žádnou další přihlášku do rozpravy, proto všeobecnou rozpravu končím.

Přistupujeme k rozpravě podrobné, do které také nemám žádnou přihlášku - ale pan zpravodaj se hlásí do podrobné rozpravy s návrhem usnesení. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Ano, já bych doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas se Zprávou o činnosti Kontrolní rady Grantové agentury České republiky za období 2003 - 2004, uvedenou v tisku 803.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za návrh. Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? - Nikoho dalšího nevidím.

Pokusím se přivolat ty, kteří mají zájem hlasovat o tisku 803. Odhlásím vás mezitím a požádám vás o novou registraci, abychom zjistili aktuální stav ve Sněmovně.

 

O návrhu usnesení, které přenesl pan poslanec Vladimír Koníček jako zpravodaj k tisku 803, rozhodneme v hlasování 178. Protože už nás je dostatečný počet, zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro přijetí souhlasu se Zprávou o činnosti Kontrolní rady Grantové agentury České republiky. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 178 se z přítomných 115 pro vyslovilo 107, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat. Schválili jsme Zprávu o činnosti Kontrolní rady Grantové agentury České republiky za roky 2003 a 2004.

 

Děkuji zpravodaji a končím bod č. 88.

 

Po schválení této zprávy můžeme přistoupit k projednání bodu

 

89.
Návrh na stanovení odměny členům Kontrolní rady Grantové agentury České republiky

 

Pro tuto odměnu je podmínka, že byla schválena předchozí zpráva, což jsme právě učinili.

K bodu č. 89 vám bylo rozdáno usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu č. 211 z jeho 37. schůze ze dne 10. listopadu letošního roku. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Petra Plevu, aby usnesení uvedl.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych říci, že v usnesení výboru č. 211 máte částky, které se stanoví jako roční odměna členům Kontrolní rady Grantové agentury České republiky. Mohu říci, že za tu práci, kterou oni skutečně vykonávají, a vykonávají ji odpovědně, je to nejhůře placený orgán, který Sněmovna zřizuje nebo volí.

Takže bych přečetl usnesení.

"Poslanecká sněmovna stanoví výši odměn členům Kontrolní rady Grantové agentury České republiky takto: JUDr. Lenka Deverová - 50 000; Ing. Jiří Fanc - 60 000; doc. PhDr. Eduard Gombár, CSc. - 48 000; MUDr. Mgr. Tomáš Hájek, Ph.D. - 24 000; doc. PhDr. Zdeněk Klanica, DrSc. - 55 000; doc. RNDr. Hubert Kříž, DrSc. - 84 000; Ing. Miroslav Máče, Ph.D. - 60 000; prof. RNDr. Ing. Michal V. Marek, DrSc. - 114 000; RNDr. Antonín Sochor, DrSc. - 55 000; prof. MUDr. Augustin Svoboda, CSc. - 50 000.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Slyšeli jste návrh usnesení, k němuž zahajuji všeobecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku, proto se ptám, kdo se hlásí z místa. Nikoho takového nevidím, proto obecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k podrobné rozpravě, do níž také nemám žádnou písemnou přihlášku, a proto se ptám, kdo se hlásí o slovo. Také nikoho nevidím, proto končím podrobnou rozpravu.

Má zájem o závěrečné slovo pan zpravodaj? (Poslanec Pleva: Nikoli.) Není tomu tak.

 

Budeme tedy schvalovat navržené usnesení, a to hlasováním pořadové číslo 179, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 179 z přítomných 126 pro bylo 117, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Končím bod č. 89, děkuji zpravodaji panu poslanci Plevovi. Tím jsme vyčerpali pevně zařazené body dnešní odpolední schůze. Podle programu jednání se vrátíme do projednávání prvních čtení našeho programu schůze.

 

Prvním takovým bodem je bod

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 325/1999 Sb.,
o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky,
ve znění pozdějších předpisů, (zákon o azylu), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 821/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji tedy, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Nyní prosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl ministr vnitra pan František Bublan, který zaujme své místo u stolku zpravodajů.

Hlásí se o slovo zástupce předsedy klubu Unie svobody pan poslanec Ostrý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem klubů Unie svobody-Demokratická unie a KDU-ČSL vznesl námitku proti projednávání tohoto zákona podle § 90 odst. 2. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Návrh podle § 90 odst. 2 nelze projednat, vznesou-li proti němu před ukončením obecné rozpravy námitku nejméně dva poslanecké kluby nebo 50 poslanců. V takovém případě pokračuje projednávání podle § 90 odst. 7. Návrh lze vrátit navrhovateli k dopracování, zamítnout či přikázat k projednání výborům. Protože je legitimní námitka dvou poslaneckých klubů, Unie svobody a KDU-ČSL, budeme postupovat podle § 90 odst. 7.

Nyní tedy prosím, aby se ujal slova pan ministr vnitra František Bublan a přednesl své úvodní slovo. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, návrh zákona, kterým se mění zákon č. 325/1999 Sb., o azylu, a zákon 283/1991 Sb., o Policii České republiky, jakož i zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, předkládá vláda na základě nutnosti transponovat do právního řádu České republiky unijní právo v oblasti azylu. Předkládaný návrh novely zákona o azylu transponuje dvě směrnice Evropských společenství, a to směrnici č. 203 -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já vás ještě přeruším. Prosím všechny hloučky, které diskutují ve sněmovně, aby své diskuse přesunuly do předsálí a nechaly pana ministra uvést tento bod, který budeme projednávat jiným než zrychleným způsobem, a byl bych proto rád, kdybychom pozorně vyslechli zprávu pana ministra vnitra.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan - takže směrnici č. 203/9, stanovící minimální požadavky pro přijímání žadatelů o azyl, a směrnici č. 203/86, o právu na sloučení rodin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP