(14.10 hodin)

Ministr a předseda Legislativní rady vlády ČR Jaroslav Bureš Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, je tu vládní návrh, pak je tu usnesení ústavněprávního výboru, které kopíruje bezezbytku původní text, na kterém se usnesla dočasná komise Poslanecké sněmovny, a to usnesení bylo navrženo jako komplexní pozměňovací návrh. To, co přednesla paní místopředsedkyně Kupčová, já z obsahového hlediska chápu tak, že přednesla pozměňovací návrh k tomu komplexnímu pozměňovacímu návrhu, který je textem identický s usnesením dočasné komise pro ústavu, a protože je v písemné podobě všem k dispozici, tak jsem přesvědčen, že jednacímu řádu Poslanecké sněmovny bylo učiněno zadost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za toto vysvětlení. Jsem téhož názoru, pane ministře. Podkladem pro jednání, pro případné pozměňovací návrhy, je komplexní pozměňovací návrh ve znění usnesení dočasné komise pro Ústavu České republiky, protože ta zmenšuje rozsah změn, které byly v komplexním pozměňovacím návrhu provedeny. Myslím, že teď se mnou bude většina Sněmovny souhlasit. Pokud ne, tak se prosím přihlaste do rozpravy. - Nikdo se nehlásí, takže toto vysvětlení bereme za své.

Nyní se ptám, jestli je ještě někdo další přihlášen do rozpravy ve druhém čtení. Nikoho nevidím, takže končím obecnou rozpravu. Pane zpravodaji, v obecné rozpravě ve druhém čtení nepadl žádný návrh, o kterém by bylo možné hlasovat.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Má někdo zájem vystoupit v podrobné rozpravě? Ano, pan poslanec Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já bych chtěl v opakovaném druhém čtení potvrdit svůj pozměňovací návrh, který zazněl v prvním druhém čtení a je uveden v tisku 349/3 pod písmenem D. Takže ho potvrzuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Kdo další má zájem vystoupit v rozpravě? Nikoho dalšího nevidím. Končím i podrobnou rozpravu.

Ptám se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo. Nemá. Pan zpravodaj také ne. Protože nepadl žádný návrh, o kterém bychom mohli hlasovat, končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi Jaroslavu Burešovi, děkuji zpravodaji panu poslanci Zdeňku Koudelkovi a končím bod číslo 11.

 

Dalším pevně zařazeným bodem na dnešní odpolední jednání je bod číslo

 

88.
Zpráva o činnosti Kontrolní rady Grantové agentury České republiky
za období 2003 - 2004
/sněmovní tisk 803/

 

Předloženou zprávu projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení výboru vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 803/1. Prosím zpravodaje, poslance Vladimíra Koníčka, aby nás o jednání výboru informoval a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, výbor projednal Zprávu Kontrolní rady Grantové agentury na své 37. schůzi dne 10. listopadu a doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit s předloženou zprávou souhlas.

Zpráva je velmi kritická k činnosti Grantové agentury. Konstatuje určité zlepšení v komunikaci mezi předsednictvem Grantové agentury a Kontrolní radou, znovu ale upozorňuje na problémy při hodnocení grantů, na nejednotnost tohoto hodnocení v jednotlivých oborových komisích. Upozorňuje na nedostatečnou kontrolní činnost samotné Grantové agentury vzhledem k poskytovaným finančním prostředkům.

Sama Kontrolní rada pracovala velmi kvalitně, odpovědně a vynaložila hodně úsilí. Proto doporučuji Poslanecké sněmovně schválit Zprávu o činnosti Kontrolní rady Grantové agentury za období 2003 - 2004, tisk 803.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ale vidím přihlášku pana poslance Plevy. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, když jsme probírali Zprávu Kontrolní rady Grantové agentury, tak jak Kontrolní rada Grantové agentury, tak i předsednictvo Grantové agentury shodně konstatovaly, že velký problém je nízký stupeň kontroly, prostě proto, že předsednictvo Grantové agentury na to nemá kapacity. To, že Grantová agentura provádí nedostatečnou kontrolu vynaložených prostředků, bylo konstatováno i v závěru Nejvyššího kontrolního úřadu. Takže na tom byla kupodivu shoda.

Byla na tom shoda i v našem výboru, a proto jsme se pokusili toto vyřešit navýšením počtu pracovníků, kteří by se věnovali kontrole, protože vynakládání peněz na vědu bez toho, aniž by bylo kontrolováno účelné vynakládání, je někdy spíše sypáním peněz do černé díry než skutečně zodpovědnou vědeckou prací. A proto mě velmi zarazilo, že tento přesun, který byl uvnitř kapitoly spravované naším výborem, neschválil rozpočtový výbor.

Já bych zde požádal předsedu rozpočtového výboru, aby nám zdůvodnil, proč rozpočtový výbor neschválil tento přesun, který má napomoci transparentnějšímu nakládání s prostředky vynaloženými na vědu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Ptám se, jestli někdo další má zájem vystoupit ve všeobecné rozpravě. Nikoho nevidím. Rozumím výzvě pana poslance Plevy vůči předsedovi rozpočtového výboru. Pan předseda se obětavě hlásí. Slovo ve všeobecné rozpravě má pan poslanec Miroslav Kalousek, předseda rozpočtového výboru. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já se pokusím jenom velmi stručně, podrobnosti doložím panu poslanci Plevovi, protože těch pozměňujících návrhů bylo asi 862, tak je obtížné si pamatovat podrobnosti kolem každého z nich. Ale pokud si dobře vzpomínám, tak fiskálně neutrální návrh v rámci kapitoly Grantové agentury snižoval provozní prostředky Grantové agentury a navyšoval mzdové prostředky, aby tam bylo snad na současnou práci více úředníků. Rozpočtový výbor je vůči těmto návrhům vždy velmi opatrný, protože se nedomníváme, že trendy, které bychom měli rozpočtově podporovat, je snižování fakultativních výdajů a navyšování mzdových prostředků. Tolik stručné zdůvodnění.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. Pan poslanec Petr Pleva se opětovně hlásí do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Já musím říci, že obecně nic nemám proti snižování počtu úředníků a vřele s tím souhlasím. Ale možná je také někdy potřeba než paušalizovat se podívat na konkrétní příklad. Jak jsem říkal, na tento konkrétní příklad poukazuje NKÚ ve své zprávě.

A my prostě teď jdeme cestou - my tu korunu ušetříme, ať to stojí třeba miliony. Že ty peníze jsou potom vynakládány neúčelně, že se všeobecně ví, že Grantová agentura téměř nekontroluje vynakládání peněz prostě proto, že na to nemá pracovníky, protože těch lidí je tam do jedné desítky, na kontrolu jsou dva pracovníci, tak když chceme jenom navýšit… Nejen že by to kontrolovali na místě, jenom kdyby měli papírově projet aspoň dvacet procent vydaných grantů, tak na to fyzicky nestačí.

Paušální sliby jsou vždycky krásné, ale někdy je potřeba se dívat také na realitu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. S faktickou připomínkou předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já vás nechci zdržovat a požádám pana kolegu Plevu, abychom si to když tak vyřídili mimo Sněmovnu. Nicméně pokud jsem říkal, na jaké trendy je rozpočtový výbor opatrný, tak bych měl ještě dodat, že zrovna tak jsme opatrní na situaci, když nám kontroloři říkají, že je málo kontrolorů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP