(Jednání pokračovalo ve 14.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v jednání čtvrtého dne 38. schůze Poslanecké sněmovny. Dnešní odpolední jednání zahájíme vyhlášením výsledků druhého kola volby členů Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj České kinematografie (bod 70).

Prosím, aby předseda volební komise pan poslanec Pavel Hojda nás seznámil s výsledky druhého kola volby. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte, abych vás seznámil s výsledky druhého kola volby členů Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj České kinematografie.

Vydáno bylo 155 hlasovacích lístků, odevzdáno platných i neplatných 139, neodevzdáno tedy16 hlasovacích lístků. Pro pana Michala Breganta bylo odevzdáno 73 hlasů, pro paní Jessicu Horváthovou nula hlasů, pro pana Otakara Koska 71 hlasů, pro paní Alenu Müllerovou byly odevzdány 4 hlasy.

Ve druhém kole tedy nebyl zvolen nikdo. A tímto volba končí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi volební komise. Budeme pokračovat schváleným pořadem naší schůze s tím, že na páteční odpoledne máme pevně zařazené body, a prvním takto pevně zařazeným bodem je bod

 

11.
Vládní návrh ústavního zákon, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 349/ - druhé čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan ministr Jaroslav Bureš a zpravodaj ústavněprávního výboru a dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky pan poslanec Zdeněk Koudelka. Oba již své místo zaujali.

Zopakuji, že na 37. schůzi jsme souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona. Táži se pana ministra Jaroslava Bureše, zda chce vystoupit ve druhém čtení. Nemá zájem.

Dočasná komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky návrh zákona znovu projednala a její usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 349/4. Proto prosím, aby se slova ujal zpravodaj komise pan poslanec Zdeněk Koudelka. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, dočasná komise pro otázky Ústavy České republiky doporučuje přijetí předloženého návrhu ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu ve druhém čtení a konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se předsedkyně dočasné komise pro otázky Ústavy České republiky paní místopředsedkyně Jitka Kupčová. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové. Mám jenom jeden malý, poměrně technický návrh, na kterém jsme se shodli při mimořádném zasedání dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky ústavy, které se konalo tento týden v úterý večer. Komise se shodla na tom, že doporučí Poslanecké sněmovně, aby pro další jednání vzala za základ svého jednání usnesení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky ústavy, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 349/4. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Do obecné rozpravy se hlásí pan poslanec Karel Vymětal, připraví se pan profesor Zdeněk Jičínský. Prosím pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající. K tomu, co tady navrhla předsedkyně dočasné komise, bych si dovolil předložit námitku, protože to, co přijala v usnesení dočasná komise pro otázky ústavy, není žádný komplexní pozměňovací návrh, ale jsou to body, které vypouštějí některé body, některé body tam přidávají. To prostě není možno vzít jako základ. Základem je ten návrh, který byl předložen, a k tomu je třeba také podle mého názoru vztahovat pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To je samozřejmě legitimní námitka, ale musíme o ní rozhodnout hlasováním, abychom věděli, jakým způsobem dále postupovat.

Slovo má pan poslanec profesor Zdeněk Jičínský. Další přihlášku zatím nevidím. Prosím, pane profesore, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, nebudu se soustřeďovat na procedurální otázky, protože mně nepřísluší, abych vedl s panem kolegou Vymětalem velký spor, to je věcí předsedajícího schůze, aby tuto otázku vyřešil. Chci hovořit přece jenom k věcnému problému.

Vládní návrh změn ústavy, který byl předložen už před delším časem, byl poměrně obsáhlejší. Dočasná komise pro otázky ústavy jej projednávala na řadě schůzí a přijala k němu určité návrhy, které původně poměrně široký rozsah omezují na několik bodů, ve kterých byli s to její členové se buď všichni, nebo většinově dohodnout. Čili v tomto směru lze předpokládat, že by tu mohl být o navržených věcech souhlas všech parlamentních stran zastoupených, nebo alespoň souhlas většinový, nezbytný k tomu, aby bylo dosaženo třípětinové většiny. Hovořím o tom tady proto, že už jsme o těchto otázkách jednali a je tu rozdíl mezi posledním usnesením ústavněprávního výboru, v němž jsou některé návrhy, které nyní návrh dočasné komise koriguje.

Proto prosím, až se budete věcí před hlasováním ve třetím čtení zabývat, protože doufám, že Sněmovna dá souhlas k tomu, aby návrh postoupil do třetího čtení, abyste si v těch otázkách, které byly předmětem sporů, ujasnili stanovisko. Bylo by myslím v zájmu věci, kdybychom se na těchto řekl bych skromných změnách ústavy - ale říkám-li skromných, nemíním to nijak v pejorativním smyslu - dohodli a mohli je přijmout. Jinak se obávám, že vzhledem i k rozdílnému složení Senátu nám hrozí na delší dobu ve významnějších ústavních změnách ústavní imobilismus.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci profesoru Zdeňku Jičínskému.

O tom, co bude základem k projednání, myslím, že rozhodneme hlasováním. Očekávám návrh pana zpravodaje k této záležitosti. Pan zpravodaj se hlásí do rozpravy, takže hovoří pan poslanec Zdeněk Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedající, domnívám se, že návrh paní místopředsedkyně Jitky Kupčové je nehlasovatelný, protože komplexní pozměňovací návrh, který byl základem projednávání v minulém čtení, byl právě opravdu komplexní a byl to návrh ústavněprávního výboru. Návrh komise nemá charakter komplexního pozměňovacího návrhu, a kdyby byl podkladem dalšího projednávání, tak by někdo k němu musel dávat vládní návrh o změnách. To jsou prostě jednotlivé novelizační body, nikoliv komplexní pozměňovací návrh. To takto nejde.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, to je vysvětlení zpravodaje. Chce pan ministr Jaroslav Bureš k tomu chce něco říci? Je tomu tak, prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP