(18.50 hodin)
(pokračuje M. Beneš)

Vážené dámy, vážení pánové, jestliže tady slyším, že tento návrh zákona je také péči o krajinu, tak ve mně má láska k jižním Čechám úplně šílí. Nejenomže odevšud budou vidět chladicí věže jaderné elektrárny Temelín, ale odevšud budou vidět vrtulníky, odevšud bude slyšet svistot vrtulí. Jestli si někdo myslí, že to přispěje českým zemědělcům, tak se velmi mýlí. Jestli je někdo tak naivní, tak ať to tady klidně řekne. Já si nemyslím, že je tak naivní. Já si myslím, že moc dobře ví, čí zájmy, které lobby výrobců větrných elektráren hájí.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Pan poslanec Tomíček se nyní hlásí o slovo.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Dámy a pánové, já jsem poslouchal proběhlou diskusi a mám k tomu, co tady bylo řečeno, asi mnoho, ale použiji jen několik poznámek, resp. všimnu si jen některých věcí.

Ke kolegovi Hönigovi, který tady vystupoval - myslím si, že z proběhlé diskuse a z času, který jsme věnovali stávající směrnici, obnovitelným zdrojům a řešení problémů tohoto zákona, by bylo asi nad naše síly řešit v tomto zákoně ještě jinou směrnici a diskutovat o tom, jak by měl vypadat národní zákon.

K obnovitelným zdrojům. Ve své podstatě to procento, o kterém tu bylo diskutováno, z mého hlediska ani není tak rozhodující. Rozhodující je vůbec principiální přístup k obnovitelným zdrojům jako takovým. To, co tady bylo řečeno - říkám upřímně, že lituji, že kolega Petr tady upozornil na metan. Já vím, že to není záležitost, která by byla rozhodující, je to marginální a dá se říci lokální věc, která se týká Ostravska, nicméně je škoda, že jsme to opomněli, ale to se dá lehce spravit. Je pravdou, že nejen obnovitelné zdroje, které jsou vyjmenované v tomto zákoně, mohou to být i jiné, ale musíme samozřejmě diskutovat o tom, zda je do obnovitelných zdrojů zařadit. Myslím, že u metanu je to poměrně jednoduchá záležitost.

Co se týče odpadů, tam už bych si tak jist nebyl. Nicméně si myslím, že po určité úpravě a po přetvoření odpadu v palivo, nebo v nějaké certifikované palivo, by to řešení bylo. My jsme se rozhodli už dříve pro filozofii, že rozhodující je nejdříve u odpadu zkusit materiálové využití. Pokud toto nechceme hodit za hlavu a opustit, tak ten princip musíme dodržovat, nicméně jsem pro to, abychom se zabývali i přetvořením odpadu v palivo.

Kolegové, já vím, že u vás to možná tak nevypadá, protože všichni spoléháte na jadernou elektřinu, koneckonců já také, ale i u uhlí, které nám dělá druhou část energetické politiky, už vidíme na konec. My už někdy vidíme, kdy budeme končit. Vím, že kolegu Vojíře to čeká o dvacet let později, ale my na Sokolovsku na to možná ještě dohlédneme, že budeme končit, tudíž nutně se musíme zabývat už z filozofického hlediska principem obnovitelných zdrojů či jiných zdrojů.

To je k palivům jako takovým.

Je to otázka diskuse, co do toho zařadíme. Možná že zařazením více zdrojů do obnovitelných - já bych prosil kolegy zleva, kdyby mě nechali ještě alespoň pět minut mluvit. Já bych jim pak dal fórum. Oni mě nenechali mluvit dvacet let, tak bych byl rád, kdyby mě teď nechali mluvit alespoň pět minut.

(V sále je velký hluk, předsedající žádá o klid.)

Je to tedy otázka toho, co bude zařazeno do obnovitelných zdrojů. Možná že si rozšíříme naši škálu a 8 % bude pro nás "brnkačka" a dosáhneme větších procent. Říkám ale, že procenta nejsou rozhodující. Rozhodující podle mne je přístup k řešení tohoto problému.

Teď se dostávám k tomu, co tady bylo řečeno. Kolega Vojíř nás nařkl, že jsme se nevěnovali velikosti zdrojů, že právě proto nemůže tento zákon podpořit, protože ve své podstatě podporujeme jen velké zdroje. My jsme nejméně dvě hodiny diskutovali o tom, jaká velikost zdroje má být u jakých věcí. U každé specifické kategorie jsou zdroje nebo velikost zdroje výroby elektřiny jiné. Nedospěli jsme k jednoznačnému závěru, protože třeba jedna věc, která tady hraje roli a kterou jsme řešili, je spoluspalování biomasy. Jednoduchá věc, když se ke klasickému palivu přidává biomasa. Právě z toho, že tuto technologii naše firmy používají a trvaly na zrušení jakéhokoliv omezení jenom z toho důvodu, aby to mohly dělat, není nic snadnějšího než spoluspalování zrušit, a rázem se dostaneme tam, kde jsme byli na začátku a kde jsem to já nazval zákonem o rozptýlených zdrojích, když jsme projednávali první čtení tohoto zákona. Jestli omezíme velikost zdroje na 5 MW nebo na 10 MW, jsme přesně tam, kde kolega Vojíř chce být. Já si myslím, že je to správné. Ale právě proto, že se řešilo spoluspalování, kde spoluspalování se využívá v kotlích nad 60 MW, tak tam nemůže být v zákoně omezení, protože to by to pak tyto elektrárny nemohly dělat.

Řekněme na rovinu, kdo co probíral a kdo co chtěl. A udělat pozměňovací návrhy na základě diskuse, která proběhla tady ve Sněmovně, samozřejmě, ale podobnou diskusi jsme vedli my ve výboru pro veřejnou správu, stejně tak jako kolegové v hospodářském výboru. Upřímně je třeba říci, že skutečně jsme se tomu podrobně věnovali.

Je fakt, že někdy si třeba nevíme rady, nicméně si myslím, že filozofie celého toho zákona a celého přístupu je správná a musíme ji dotáhnout do konce.

Domnívám se s ohledem na čas a s ohledem na to, že určitě ještě bude i obecná rozprava a mnoho dalších věcí, také vzhledem k tomu, že je čtvrtek, mohli bychom po obecné rozpravě nebo možná ještě před jejím ukončením tento bod přerušit a dojednat ho na příští schůzi.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Byl jste poslední přihlášený do obecné rozpravy. Ptám se, zda se do ní ještě někdo hlásí. Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Jsou před námi, pokud to ještě stihneme, dvě hlasování. První návrh na hlasování přednesl pan zpravodaj Oldřich Vojíř. Je to návrh na vrácení zákona výboru k novému projednání. Druhý návrh přednesl pan místopředseda Vojtěch Filip - přerušit bod do přijetí usnesení hospodářského výboru.

Nejprve budeme hlasovat o návrhu pana zpravodaje Oldřicha Vojíře.

O slovo se hlásí pan poslanec Talíř. Prosím.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Paní místopředsedkyně, já vás žádám, abyste před hlasováním udělila našemu poslaneckému klubu čtvrt hodiny na poradu klubu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tím pádem po skončené obecné rozpravě přerušuji projednávání tohoto bodu. Zítra ráno se rozhodneme, kam jej zařadíme. Máme na to zítřejší půlhodinu hned po zahájení schůze, abychom se domluvili, protože ráno začneme předem předřazenými body, kterými jsou tři návrhy vrácené Senátem, pak do dvou hodin podle jednacího řádu projednáváme třetí čtení. Zařazení tohoto bodu je na domluvě a na přednesení příslušného návrhu zítra ráno, první půlhodinu po zahájení schůze. Přerušuji tento bod.

Končím dnešní jednací den Poslanecké sněmovny.

 

(Jednání bylo ukončeno v 19.00 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP