(10.30 hodin)
(pokračuje Doležal)

Ono bychom se pak divili, kolik developerů, bank a jiných institucí by nám stavělo byty a jak by nám to zahýbalo s nájemným, jeho výší.

Ne, my budeme vybírat další moudré nápady, protože jsme si za náměstka dali člověka, který byl předsedou Svazu českomoravských bytových družstev. Tak co můžeme očekávat od tohoto člověka a od ministra, který tohoto člověka má za náměstka, že nám přinese? Přinese nám samozřejmě zákon o podpoře bytových družstev. To je snad zcela logické! Proč neřeší pan ministr nejdřív nějakým systémovým směrem tuto problematiku? Proč si vypíchne jednu součást trhu a tu hodlá podporovat? To, já se domnívám, je velice špatně.

Vytvořili jsme si fond bydlení - s velkou slávou. Je nám vyčítán mezinárodními institucemi, protože jeho financování je neprůhledné, nebo fondů neprůhledné. A ejhle, my zjišťujeme, že máme fond, a nevíme na co utrácet peníze z tohoto fondu, protože získáváme strach tyto peníze rozdávat a ony nám tam zůstávají. S velkou pompou jsme podporovali obce, a teď jsme to vyhláškami tak omezili, že ani obcím už se peníze nedají dávat. Tak vymyslíme to, že budeme podporovat bytová družstva. To tu ještě nebylo.

Ale co je úplně nejhorší a co mě mrzí - jak si pan ministr a zákon vůbec pohrává s otázkou a názvem nájemní bydlení. Vždyť se bavíme o družstevním bydlení, nikoliv nájemním. Nájemce je ten, který si pronajme něčí majetek a za to mu platí. Vy tady řešíte družstevní bydlení, a nikoliv nájemní. A nemaťte veřejnost, že tím chcete vyřešit něco úplně jiného. Není to přece pravda.

A já bych chtěl reagovat i na to, co tady řekli moji předřečníci. Pan kolega Kvapil tady hovořil o tom, jak si družstevníci krásně mohou řídit to družstvo, kontrolovat, co se tam děje, a tím jaksi vzkvétá to jejich bydlení. Pane kolego, nepřipomíná vám to něco? Nejsme v době, kdy jsme onehdy hovořili o kampeličkách, kam toto dovedlo? Tam si také ti lidé své peníze hlídali, ošetřovali a půjčovali. Já bych byl hrozně opatrný to tady říkat. Může to dopadnout úplně stejně!

Pan kolega Snítilý řekl, že družstevní bydlení nemá podporu. Vždyť to není pravda! Družstva čerpají stavební spoření, družstva čerpají hypotéky, a my jim ještě přidáme. My jim přidáme podporu a výhodné úvěry. Vždyť to není fér! Co ti ostatní?

Pan poslanec Křeček zde říkal, že díky tomu, že družstevníci platí pouze náklady, které jsou potřebné k údržbě bydlení a k udržení provozu a chodu domů a bytů - ale to přece není pravda! Vy rozpočítáváte jenom provozní náklady a zapomněl jste na investiční! Nájemce samozřejmě vlastníkovi splácí tu investici, kterou do toho domu vložil. Nájemníci, když jim ji do toho započtete družstevníkům, budou na tom úplně stejně. Budou platit stejnou částku. Bohužel nebudou, protože pan ministr přinesl zákon a dá jim podporu a výhodnější úvěry než těm obyčejným lidem. Tak to přece nejde! Proč zvýhodňujeme jenom skupinu obyvatel? Proč nedáme všem rovné podmínky, když už se tady bavíme o tom, že na bydlení má každý své právo?

A už vůbec, kdo mě překvapil, byl pan kolega Lachnit. Ten tady hovořil o tom, že tento zákon nám snad vyřeší otázku imigrantů a bezdomovců? Pane kolego, to snad ne! Vy jste hovořil úplně o jiné problematice, a ne o problematice bydlení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, já vás musím upozornit na to, že máte právo podle jednacího řádu oslovovat své kolegy pouze prostřednictvím předsedajícího.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Paní místopředsedkyně, já je neoslovuji, já reaguji na to, co řekli.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ale nesmíte přímo. Já jenom opakuji, co obsahuje zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Upozorňuji vás na to a doufám, že se to nebude příště opakovat.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji za upozornění.

Opět pan ministr Škromach ruší. Já se domnívám, že bychom to měli řešit jako ve škole a poslat ho na hanbu. (Zdeněk Škromach: To je drzost!)

Já už jenom pár slov. Jelikož se domnívám… (Ministr Škromach pronáší poznámky směrem k poslanci Doležalovi.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o klid. (Zvonec předsedající utišující přítomné.)

 

Poslanec Vladimír Doležal: Pane ministře, vy se chcete prát? (Smích v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, pokračujte ve svém vystoupení. Prosím o klid a o slušnost.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Paní místopředsedkyně, já bych hrozně rád, aby mě tady pan ministr nenapadal a nevyhrožoval. Já se ho nebojím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já panu místopředsedovi samozřejmě dám slovo, jakmile dokončíte svůj příspěvek.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Jelikož je pravděpodobné, že není v této Sněmovně dostatek hlasů na to, aby tento návrh byl zamítnut či vrácen zpátky k dopracování, tak bych hrozně rád, abychom se zamysleli i nad ostatními, které je třeba podporovat. Ne jenom družstevníky, pane ministře!

Děkuji za pozornost. (Potlesk ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní vystoupí pan Zdeněk Škromach, místopředseda vlády, poté pan poslanec Vojtěch Filip. Ale protože pan poslanec Tomáš Kvapil chtěl vystoupit taktéž s faktickou poznámkou, tak mu dám přednost před panem místopředsedou. Pan Zdeněk Škromach může mluvit.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Já musím důrazně protestovat proti způsobům vystupování poslanců ODS. Je dáno jednacím řádem Poslanecké sněmovny, že vláda musí být zastoupena alespoň jedním místopředsedou vlády. Jsem zde přítomen a samozřejmě sem tam mi přijde SMS a je potřeba vyřídit některý hovor. Ve chvíli, kdy bych tady nebyl, tak v podstatě by mělo být přerušeno jednání. Zásadně odmítám výpady některých mluvících tady u tohoto stolku vůči mé osobě, protože samozřejmě jak v sále, tak i tady v rámci vládních lavic se hovoří, a pokud mají páni poslanci své problémy, ať si je řeší spolu. Ale já musím důrazně odmítnout výpady vůči mé osobě a výmysly a lži, které se od tohoto pultíku ozývají! (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Tomáš Kvapil, potom vystoupí pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, dovolte mi, abych reagoval na kolegu Doležala, protože to, co řekl, považuji v mnoha směrech za velkou demagogii.

Za prvé zde bylo řečeno, že nájemní byty se nestavějí, protože je regulace nájmů a regulace nájemních vztahů. Chtěl bych říci, že nově postavený byt a smlouva uzavíraná s novým nájemcem nepodléhá žádné ekonomické regulaci ohledně nájmů a většinou v takovýchto případech jsou uzavírány smlouvy na dobu určitou jednoho, maximálně tří let. To znamená, i ty problémy, které, připouštím, jsou v občanském zákoníku, tak se na takovouto formu nevztahují.

A nakonec bych chtěl přičinit poznámku. Tento návrh zákona, který projednáváme, byl dlouho připravován na Ministerstvu pro místní rozvoj, ještě za pana ministra Němce. V tu dobu tam nebyl náměstkem pan Přikryl, bývalý předseda Svazu českomoravských bytových družstev, kterého si velice vážím, považuji ho za odborníka v oblasti bydlení, a rozhodně tento návrh, který projednáváme, neprojednáváme proto, že on se stal náměstkem na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní pan místopředseda Vojtěch Filip, potom vystoupí pan poslanec František Vnouček.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, paní a pánové, já bych byl rád, kdybychom se vrátili k věcnému tónu. Já jsem měl v úmyslu požádat vaším prostřednictvím, paní předsedající, kolegu Doležala, aby si uvědomil, že dodržování jednacího řádu je jedním ze základních principů slušného chování v této Sněmovně. A on ve svém vystoupení nejenže přímo oslovoval ostatní poslance, ale nastolil tady tón, který mi pomohl vysvětlit pan kolega Kvapil. Já mu za to děkuji. Protože způsob projednávání tohoto bodu spíše mluví o vzteku těch, kteří nejsou schopni normálně formulovat své myšlenky.

Děkuji vám. (Potlesk KSČM a ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec František Vnouček.

 

Poslanec František Vnouček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, už to řekl kolega Kvapil. V té době, když se zákon dával dohromady, tak jsem dělal náměstka na ministerstvu já. Bydlím tedy ve vlastnickém bydlení, takže nepotřebuji nějaké takovéto… Ale myslím si, že kolega Doležal mluvil z důvodu neznalosti věci a asi čerpá zkušenosti od jiné skupiny obyvatel než té, která shání bydlení - mladé rodiny atd.

Takže tolik jsem chtěl jenom uvést na upřesnění a myslím si, že pan poslanec Kvapil už to tady přede mnou také tlumočil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Na konec se přihlásil pan poslanec Vladimír Doležal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP